StoryEditor

Máj je pre malých podnikateľov najťažší. Majú najhlbšie do vrecka

05.05.2015, 15:15
Drobní podnikatelia zažívajú v máji skúšku platobnej schopnosti, vtedy totiž najviac rastú omeškané platby. Experti radia: lepšie sa na máj pripravte.

Meškajúce platby za faktúry plus výdavky na dane spôsobujú, že drobní podnikatelia pred letom častejšie než po iné mesiace nestíhajú platiť splátky svojich úverov. Najviac stúpa omeškaná suma medzi neplatičmi v máji. Odborníci radia, aby sa firmy na kritické chvíle lepšie pripravili. Vyhnú sa tak možným problémom s financovaním svojho biznisu do budúcna.

Vo svojej analýze skúmala Sberbank Slovensko všetkých klientov z radov mikropodnikateľov, teda živnostníkov či malých s.r.o. s ročným obratom do milióna eur, ktorí sú v omeškaní so splátkami akéhokoľvek úveru v Sberbank Slovensko v trvaní do 90 dní. Ukázalo sa, že malí biznismeni sú na tom najhoršie pred letom a sčasti aj tesne pred koncom roka.

Najvyššie sumy dlhujú v máji

Suverénne najvyššiu čiastku, v priemere 6 532 eur, dlhujú neplatiči mikropodnikatelia v máji. V tomto mesiaci stúpa aj počet neplatičov, je ich o 6 percent viac ako v bežný mesiac. Podľa vedúcej oddelenia Collection Sberbank Slovensko Adriany Bertókovej výpadky v splácaní úverov kopírujú sezónnosť niektorých odvetví.
„Napríklad autodopravcovia, stavebníci a nadväzujúce odvetvia pociťujú najväčšie zákazkové ´sucho´ od januára do marca, respektíve do apríla. Obchod a služby v ubytovaní a stravovaní zase zvyčajne od marca do mája.“
Vedúci oddelenia Micros Sberbank Slovensko Mário Strešnák dopĺňa, že chronickým problémom drobných živnostníkov či eseročiek je dlhá splatnosť faktúr, ktorá je často 60 až 90 dní. Odberatelia zároveň bežne prekročia aj tieto lehoty, a tým dostávajú dodávateľov do druhotnej platobnej neschopnosti. „V priemere každá štvrtá faktúra u nás mešká po splatnosti 26 dní, spomedzi krajín únie u nás končí najviac pohľadávok na súdoch. A ich vymožiteľnosť je slabá,“ vymenúva Strešnák. Keď sa k týmto slabinám pridajú ešte výdavky na dane, problémy kulminujú práve pred letom, vysvetľuje odborník.

Najviac neplatičov pred Vianocami

Druhé kritické obdobie zažívajú drobní podnikatelia pred koncom roka. V decembri najvýraznejšie stúpa počet neplatičov, je ich o 8 percent viac než v bežný mesiac. „V tomto období sa podnikatelia väčšinou predzásobujú a už im neostanú financie na splátky, odsúvajú ich preto do nového roka. Platby za dodaný tovar im od partnerov prichádzajú až v novom roku, čo ešte viac zhoršuje ich situáciu,“ ozrejmuje Strešnák.

Viac dlhujú na kontokorentoch

Priemerná omeškaná suma na splátkach bola za celé sledované obdobie 3 092 eur, pričom viac dlhujú drobní podnikatelia na splátkach kontokorentov a debetov (v priemere 3 853 eur), než pri splátkových úveroch (v priemere 1 252 eur). „Malí podnikatelia prirodzene vykrývajú kontokorentom diery vo svojich prevádzkových nákladoch, ktoré narobili ich neplatiaci odberatelia. Ak ich je veľa, úplne vyčerpajú ich finančné limity a spravia z nich neplatičov,“ hovorí Strešnák.
Upozorňuje, že nepovolené prečerpanie podnikateľa nie je dobrý signál pre banku a berie ho do úvahy pri schvaľovaní prípadného ďalšieho úveru. Podnikatelia by preto mali hľadať na trhu čo najflexibilnejšie možnosti financovania, aby boli na kritické obdobia pripravení. Napríklad Sberbank Slovensko poskytuje malým firmám bezúčelovú úverovú linku.

Vyhliadky malých firiem

Strešnák neočakáva v najbližšom období zlepšenie situácie druhotnej platobnej neschopnosti slovenských malých a stredných podnikateľov. Paradoxne však aktuálne kauzy na firemnom trhu ohľadom nevyplatenia faktúr malým dodávateľom podľa neho dopomohli k viacerým pozitívnym iniciatívam – štát napríklad zvažuje, že po novom budú drobní podnikatelia platiť DPH až v momente, keď dostanú zaplatené od svojho dodávateľa.

01 - Modified: 2007-05-24 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Slováci utekajú z Česka
01 - Modified: 2024-04-17 13:56:29 - Feat.: - Title: Harmonizovaná inflácia na Slovensku by sa mohla medziročne ešte mierne znižovať, myslí si analytik 02 - Modified: 2024-04-17 06:34:52 - Feat.: - Title: ANALÝZA: Na Blízkom východe opäť eskaluje napätie. Hrozí Izraelu veľký konflikt s nevyspytateľným Iránom? 03 - Modified: 2024-04-14 17:45:00 - Feat.: - Title: Slováci si tvoria železnú rezervu, trojmesačné výdavky by z nej však pokryla menej než polovica 04 - Modified: 2024-04-13 19:19:37 - Feat.: - Title: Rast reálnych príjmov zatiaľ nepomáha spotrebe, ale skôr úsporám, ukazuje analýza 05 - Modified: 2024-04-07 13:26:37 - Feat.: - Title: Vlani zaznamenali dynamický nárast platobnej neschopnosti firiem po celom svete, ukazuje analýza
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
18. apríl 2024 11:38