StoryEditor

Dobrá strecha je tá, ktorú vám "ušijú" na mieru

13.06.2013, 00:00
Autor:
nedned
Ako si vybrať krytinu. Ak meníte strechu, pýtajte si referencie a certifikáty.

Nová strecha je investíciou rádovo v tisíckach eur. Preto výber toho, čo bude pokrývať váš dom, nezanedbajte.

Kvalita strechy nie je len o cene, závisí v prvom rade od kvality samotnej stavby, nosnej strešnej konštrukcie, poctivosti  stavebných prác a použitých materiálov. Ak všetko dokonale zladíte, strecha vám bez problémov poslúži aj dlhšie, než je  často sľubovaných 30 rokov záruky.

„Dohliadnite na to, aby ste videli certifikáty k použitým materiálom a opýtajte sa  dodávateľa, či vám dá záruku na stavebné práce na 5 rokov,“ radí Ivan Krabáč, konateľ stavebnej firmy Vespas.

Šikmé  stále vedú

Stavebníctvo pozná dve základné skupiny striech – šikmé a ploché. Ploché majú svoje miesto najmä pri výstavbe  bytoviek, priemyselných budov, skladov alebo v modernej architektúre, a to aj napriek „drobným“ nedostatkom.  Zadržiavajú vodu a sneh, čo je nápor na izoláciu, a tým sú aj zvýšené náklady na údržbu.

Naopak,  šikmé strechy zaisťujú ľahké odvádzanie vody, aj preto sú najrozšírenejšie pri výstavbe rodinných domov. Šikmá strecha však vôbec nie je  iba o „trojuholníkovej“ klasike. Tvarov je podstatne viac, z tých najznámejších spomeňme sedlovú, pultovú alebo  valbovú.

Betón alebo plech?

Výber strešnej krytiny podlieha viacerým faktorom. Pre laika sú najdôležitejšími parametrami zrejme cena a estetické  hľadisko. Šikovný projektant sa však na stavbu bude dívať inak. „Zohľadní sklon vašej strechy, preverí vlastnosti  strešnej konštrukcie a obzrie si okolie, do ktorého bude stavba zasadená,“ tvrdí Krabáč. Výber vhodnej strešnej krytiny musí byť ovplyvnený najmä jej schopnosťou odvádzať vodu. Podľa tejto vlastnosti danej povrchovou úpravou krytiny je  určené jej použitie na konkrétny sklon. Na plytký sklon striech už od 3 stupňov sa používajú súvislé strešné krytiny ako  lepenkové, plechové a asfaltové pásy a fólie. Od 22 stupňov je najvhodnejším riešením betónová alebo keramická krytina vo forme profilovaných škridiel, nad 30 stupňov sa používajú neprofilované betónové alebo keramické škridly, krytiny z umelej alebo prírodnej bridlice a asfaltové šindle. Všetko, čím pokryjete strechu, prechádza testom na  pôsobenie slnečného žiarenia, kyslého dažďa a vlhkosti. Okrem toho sa dnes  od strešnej krytiny požaduje odolnosť  proti obrusovaniu a škrabancom, dlhá životnosť, dizajn v súlade s okolitým prostredím, jednoduchá alebo žiadna údržba,  možnosť recyklácie použitého materiálu a čo najnižšie celkové náklady.

Cena až na druhom mieste

Cena nie je vždy  rozhodujúcim faktorom pri výbere strešnej krytiny. Rozhodovať by ste sa mali podľa jej hmotnosti,  tvaru a sklonu strechy. Dôležitú úlohu zohľadňujú aj poveternostné podmienky. Výška ceny sa tak odvíja od vybraného  materiálu alebo aj jeho farby. „Drahšia krytina ešte nemusí znamenať aj vyššiu kvalitu, ale zároveň nie vždy je lacnejšia  krytina dostatočne trvácna a vhodná pre váš typ strechy,“ myslí si Krabáč. A aj keď ponuka materiálu je obrovská,  nie každý sa hodí na akúkoľvek strechu. Zohľadňujete účel objektu, ale aj jeho dizajn a špecifické potreby, ako napríklad odolnosť a životnosť. K výstavbe novej strechy a aj k rekonštrukcii tej starej je potrebné pristupovať komplexne.  Okrem  estetickej a funkčnej stránky riešite jej zateplenie a izoláciu, kde je potrebný pohľad odborníka. Kompletné riešenie strešného systému síce zvýši rozpočet, ale táto investícia sa časom niekoľkonásobne vráti.

Pýtajte si referencie

Na čo si teda pri výbere strechy dávať pozor? Najmä na výber dodávateľa. Nebojte sa spýtať sa na trvanie záruky na  práce, ani na to, komu firma už strechu postavila. Ak majú spokojných zákazníkov, radi sa pochvália. „Tie firmy, ktoré sú  dlhšie na trhu, si budú chcieť zachovať dobré meno,“ dodáva Krabáč. 

Sklon strechy rozhoduje

na plytký sklon už od 3° sa používajú súvislé strešné krytiny ako lepenkové, plechové a asfaltové pásy
od 7° trapézové, od 10° bitúmenové krytiny
od sklonu 15° si môžete vybrať medzi vláknovocementovými doskami, vlnitým plechom alebo modernými plechovými
krytinami
od 22° je najvhodnejším riešením betónová alebo keramická krytina od sklonu 30° treba používať betónové alebo keramické škridly neprofilované, krytiny z umelej alebo prírodnej bridlice a asfaltové šindle

Do úvahy berte:

Cenu
Výška ceny závisí od vybraného materiálu. Porovnateľným  údajom je cena krytiny za štvorcový meter. V predbežných  výpočtoch  treba zohľadniť aj celkové náklady na strešný materiál. Týka sa to napríklad rezervy na rezanie škridly, podstrešnú fóliu, latovanie, DPH a iné. Najjednoduchším riešením je osloviť odborníka a požiadať ho o kalkuláciu.

Hmotnosť
Strešné krytiny sa delia na ľahké a ťažké. Hmotnosť zohráva úlohu pri projektovaní strešnej konštrukcie. Hmotnosť  rytiny je dôležitý údaj najmä pri rekonštrukciách starších objektov. Pôvodná konštrukcia krovu totiž nemusí vyhovovať  nešným podmienkam pre krytiny s vysokou hmotnosťou.

Kvalitu
Pri kvalite strešných krytín hovoríme o pevnosti, nasiakavosti  a odolnosti pred ultrafialovým žiarením.  Veľkí výrobcovia  krytín sa riadia prísnymi normami. Technické parametre  ovplyvňujú životnosť krytiny.

Záruku
Každý výrobca strešnej krytiny poskytuje na svoje výrobky záruku. Záručné lehoty sa pohybujú od 5 do 33 rokov.  Dôležitá je informácia, na čo sa daná záruka vzťahuje. Typ strechy a oblasť, kde sa objekt nachádza Parametre by mali  posúdiť odborníci. Pri určitých tvaroch striech sa nedajú použiť napríklad klasické veľkoformátové škridly.

Estetiku
Farba, tvar aj povrchová  úprava krytiny by mali byť zladené s rázom domu aj s okolím. Pri rozhodovaní vám určite  pomôžu katalógy výrobcov krytín, vzorky  krytín alebo špeciálne počítačové programy na simulácie striech.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. apríl 2024 03:00