StoryEditor

Máte dve práce? Odpisujete auto? Na vaše otázky odpovedajú experti

Aj v tomto roku sa mení množstvo vecí v daniach, výdavkoch, odpisoch a ďalších povinnostiach podnikateľov.

 

Máte dve práce, či príjmy z domu aj z cudziny, alebo odpisujete a prenajímate autá? Taktiež sa dozviete, kedy je pre vás výhodnejšie mať živnosť, alebo podnikať formou eseročky, či ako zdaniť rôzne druhy príjmov. Na otázky čitateľov HN odpovedajú naši experti.

AUTÁ A CESTNÁ DAŇ

Vozidlá na operatívny lízing

Daň za autá je nižšia. Zaujíma ma však, ako to pocítim vtedy, keď si zoberiem auto na operatívny lízing. Bude to pre mňa výhodné?

V prípade financovania vozidiel na operatívny lízing, kde sa obmieňajú autá obvykle po troch rokoch, sa podnikateľovi premieta nižšia daň za vozidlo aj do nižších platieb operatívneho lízingu. Ak si teda obstaral a registroval nové auto v roku 2015, tak už za vlaňajší, ako aj za tento a nasledujúci rok sa mu sadzba dane znižuje o 25 percent a v štvrtom až šiestom roku o 20 percent. V prípade hybridných vozidiel a vozidiel na plynový a vodíkový pohon si podnikateľ sadzbu zníži navyše ešte o 50 percent a v prípade vozidiel, ktorých jediným zdrojom je elektrina, je sadzba dane nulová.

S pribúdajúcim vekom auta sa však sadzba zvyšuje. Ak máte vozidlo v majetku, po jeho siedmom roku veku vás čaká zníženie sadzby už len o 15 percent a pri 10-až 13-ročných vozidlách je sadzba najskôr stopercentná a neskôr sa začne zvyšovať.

Rovnomerné odpisy majetku

Mohli by ste priblížiť, aké zmeny nastali v odpisovaní majetku? Ako sa to dotkne odpisovania vozidla, ak si ho kúpim na finančný lízing?

Podnikatelia, využívajúci v biznise auto, by mali myslieť na to, že za vlaňajší rok už musia odpísať majetok, teda aj auto, rovnomerne. Bez ohľadu na spôsob jeho nadobudnutia. Znevýhodňuje to najmä finančný lízing, kde si podnikateľ – napríklad pri trvaní finančného lízingu len tri roky – nemôže za ten istý čas odpísať do nákladov osobné auto. Musí to urobiť rovnomerne počas štyroch rokov so zaradením do prvej odpisovej skupiny (od prvého mesiaca zaradenia).

V prípade finančného lízingu treba zamerať pozornosť na výšku daňovej uznateľnosti odpisov pri drahších autách. Pri finančnom lízingu – tak ako pri vozidle kúpenom a zaradenom do majetku – je limitom hranica obstarávacej hodnoty vozidla 48-tisíc eur podľa výšky daňového základu. Pri obstaraní auta na operatívny lízing platí, že limit daňovo uznateľnej výšky ročného nájmu je maximálne 14400 eur v závislosti od výšky daňového základu, pričom súčasťou základu dane sa stane len po jeho zaplatení. Pozor, limit sa týka len finančnej časti platby operatívneho lízingu, nie služieb. Tým, že vozidlo obstarané formou operatívneho lízingu zostáva v majetku prenajímateľa, ho podnikateľ neodpisuje a odpadáva mu aj povinnosť výpočtu a podávania daňového priznania k dani z vozidiel.

Prenájom vozidla

Naša firma prenajíma motorové vozidlá. Jedno sme kúpili po dohode s istou fyzickou osobou. Od dohody však odstúpila a auto nám ostalo. Čo máme robiť? Môžeme ho mať v evidencii bez nájomnej zmluvy, bez vedenia kilometrov?

Automobil bude naďalej súčasťou obchodného majetku firmy. V roku 2015 si môžete uplatniť daňové odpisy v pomernej výške v závislosti od doby prenájmu automobilu. Ak by ste v roku 2016 automobil nikomu neprenajali a ak by ste ho ani nepoužívali pre svoje potreby, potom by ste si nemohli uplatniť daňové odpisy. Zmenou zákona o dani z príjmov s účinnosťou od 1.1.2016 sa daňový výdavok definuje ako výdavok na dosiahnutie, zabezpečenie a udržanie zdaniteľného príjmu. Potom by v roku 2016 ani poistenie automobilu zrejme nemalo byť daňovo uznané.

Druhé auto v biznise

Podnikám spolu s manželkou. Dlho sme mali na biznis len jedno auto. Potom sme si kúpili ďalšie, ktoré bolo v obchodnom majetku našej firmy, a to prvé sme začali používať len na súkromné účely. Tak to fungovalo päť rokov. Nedávno sme obidve autá predali a kúpili úplne nové, ktoré tiež máme v obchodnom maje...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2008-01-04 08:47:58 - Feat.: 0 - Title: Michal Kováč: Mečiar prišiel za mnou s podpísanou abdikáciou
01 - Modified: 2024-04-14 17:45:00 - Feat.: - Title: Slováci si tvoria železnú rezervu, trojmesačné výdavky by z nej však pokryla menej než polovica 02 - Modified: 2024-04-15 08:30:00 - Feat.: - Title: Drahé palivo na pumpách? Poradíme vám, ako dokážete znížiť spotrebu vášho auta 03 - Modified: 2024-04-14 22:00:00 - Feat.: - Title: Platenie daní má prejsť revolúciou. Štát chce odbremeniť firmy od záťaže týkajúcej sa státisícov zamestnancov 04 - Modified: 2024-04-13 06:37:53 - Feat.: - Title: Voľba na istotu? Toto je 10 najspoľahlivejších rodinných áut, podľa samotných majiteľov 05 - Modified: 2024-04-13 05:24:35 - Feat.: - Title: Každý piaty Slovák jazdí v lete na zimných pneumatikách. Expert varuje pred rizikom
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
18. apríl 2024 08:33