StoryEditor

Fico oslavuje nižšiu DPH, ale pred pár rokmi ju blokoval

03.01.2016, 15:58
Autor:
turtur
Zníženie DPH na potraviny o 10 % sa prejaví poklesom ich cien o 8,33 %. Ako sa vyvíjal názor vlády na DPH. Tu sú vyjadrenia jej predstaviteľov.

Zníženie DPH na niektoré druhy potravín, hlavne mäso, chlieb a mlieko o 10 percent, zníži ich ceny na pulte o 8,33 percenta. Taká je metodika výpočtu poklesu DPH vo vzťahu k cene tovaru za ktorú si ho zákazník kúpi.
O nižšej dani na potraviny sa na Slovensku hovorí už niekoľko rokov. Napokon vláda o znížení DPH rozhodla až vlani s účinnosťou od 1.1.2016.

      Ako sa vyvíjal názor Smeru-SD na zníženie DPH na potraviny

2012
Minister pôdohospodárstva Ľubomír Jahnátek navrhol, aby sa od januára 2013 znížila DPH pri tzv. predaji z dvora z 20 percent na nulu. Pri prijímaní zákona, ktorý by sadzbu znížil, chcel využiť skrátené legislatívne konanie. Týmto krokom mienil zvýhodniť domácich poľnohospodárov a potravinárov pred zahraničnými dovozcami a reťazcami. Rátal s tým, že v rokoch 2014 a 2015, keď sa predaj z dvora zvýši, by sadzba DPH stúpla na 10 percent.
Predaj z dvora
Na čo mohla byť nulová sadzba DPH:
– mäso a jedlé mäsové droby,
–  živé ryby, čerstvé alebo chladené ryby,
–  mlieko a mliečne výrobky,
–  vtáčie vajcia,
–  prírodný med,
–  výrobky živočíšneho pôvodu inde nezahrnuté alebo nešpecifikované,
–  zelenina,
–  korene a hľuzy,
–  ovocie a orechy,
–  obilniny,
–  olejnaté semená a olejnaté plody,
–  pestované huby.



Ďalšie vyjadrenia ministra (2012)
„Myslím si, že pokiaľ sa neurobia určité štrukturálne zmeny, znižovanie DPH na potraviny nerieši problém zníženia cien potravín, vzhľadom na to, že v tom kolotoči tvorby cien a prechodom cez rôzne stupne by sa to aj tak svojím spôsobom eliminovalo. Otázka zníženia DPH je možná v budúcnosti, ale s tým, že musíme urobiť presný algoritmus, ako sa tieto ceny budú nastavovať. Myslím si, že v súčasnosti je skôr na zváženie zavedenie dane z luxusu, hlavne pre luxusné druhy tovarov z dovozu, ktoré si myslím, že ich bežní  konzumentmi každodenne nekupujú. Preto si myslím, že takéto luxusné potraviny by mali byť zaťažené vyššou DPH ako je 20 percent,“ povedal Jahnátek.
„Pri potravinách, ktoré sa denne konzumujú a bez ktorých nemôžeme existovať, uprednostňujem zníženú DPH. Pri ostatných tovaroch je to otázka selekcie, aká výška DPH sa nastaví. Nebránim sa tomu, aby luxusné potraviny, ako drahé koňaky, drahé dovozové vína, boli zdanené podstatne výraznejšie," uviedol tiež minister.  
Zdroj: TASR

2013
Jahnátek si nebol istý, či by nižšia DPH na potraviny priniesla trvalé zníženie ich cien. Povedal to v diskusnej relácii televízie TA3 V politike. Pripomenul príklad z minulosti, keď si kamionisti svojím štrajkom vydobyli zníženie spotrebnej dane na naftu. „Štát to urobil a dnes máme cenu nafty znova najvyššiu v rámci možno európskeho priestoru," povedal vtedy minister. Dodal, že je zástancom zníženej DPH, ale nie je si istý, či by to nedopadlo podobne ako s naftou.
„Štát nemá v žiadnom prípade možnosť regulovať ceny ani pri výrobe, ani pri predaji, a nie som si istý, že by znížená DPH priniesla nie krátkodobý, ale trvalý efekt v podobe zlacnených potravín. Či by to neskôr neskončilo skôr v prospech predávajúcich ako v prospech spotrebiteľa ako takého".
Zdroj: TASR, marec 2013

Pokusy o zníženie DPH zastavil v minulosti aj premiér Fico

–  V roku 2014 mala DPH klesnúť pri všetkom zo zákona, automaticky o jedno percento. Ale premiér radšej nechal zmeniť zákon. „Ak znížite DPH z 20 na 19 percent, nemá to absolútne žiadny vplyv na ceny, lebo obchodníci ceny neznížia. Čiže vlastne darujete 200 miliónov eur obchodníkom. Naopak, ak ju zvýšite z 19 na 20 percent, nielenže idú ceny hore, ale súčasne má štát príjem tých 200 miliónov za jedno percento do štátneho rozpočtu,” povedal vtedy Fico.  
– V minulosti premiér odmietol aj názor svojho ministra Jahnátka. „Topíme sa tu v dlhoch a potom príde geniálna otázka, či chceme znížiť DPH. Pýtam sa z čoho,“ - reagoval premiér.   
 Opozičný poslanec Alojz Hlina navrhol v roku 2014 znížiť DPH o 10 percent na čerstvé potraviny. Hlina chcel, aby sa DPH na čerstvé potraviny znížila z 20 na 10 percent rovnako, ako to navrhol a presadil teraz Smer. Podľa poslanca malo ísť o potraviny ako je mäso, chlieb či mlieko. Ich DPH teraz vláda znížila.
(TASR/tur) 

01 - Modified: 2007-12-26 09:00:00 - Feat.: 0 - Title: Tiger na úteku usmrtil návštevníka zoo v USA
01 - Modified: 2024-04-19 13:50:00 - Feat.: - Title: Menšie slovenské reťazce ukázali vlaňajšie výsledky. Fresh či Sintra dosiahli miliónové tržby 02 - Modified: 2024-04-17 12:00:00 - Feat.: - Title: Urastené rodinné SUV aj pre siedmich je na Slovensku. Hyundai prezradil oficiálne ceny 03 - Modified: 2024-04-16 09:30:00 - Feat.: - Title: Neprehliadnuteľné Alfa Romeo odhalené. Prvý elektromobil značky dostane aj hybrid 04 - Modified: 2024-04-13 22:33:46 - Feat.: - Title: Luxusné SUV, ktoré vyzerá i jazdí skvele. Briti však spravili krok, ktorý mnohých nepoteší 05 - Modified: 2024-04-12 10:17:51 - Feat.: - Title: Revolúcia na tanieri. Je o geneticky modifikované potraviny záujem?
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. apríl 2024 06:39