StoryEditor

Právny seriál: Duševná choroba sa už nebude dať zneužiť

08.07.2015, 23:07
Autor:
runrun
Zbavenie spôsobilosti na právne úkony v podobe, akej ju poznáme zo súdov dnes, hraničí občas až s porušovaním ľudských práv. V budúcnosti sa to zmení.

Právo má chrániť slabších. Týka sa to aj osôb, ktoré sa napríklad v dôsledku duševnej choroby nevedia za seba zodpovedne rozhodovať. V krajnom prípade je nutné, aby súdy určili takýmto ľuďom opatrovníka, ktorý im má pomáhať a rozhodovať za nich v dôležitých, napríklad majetkových, otázkach. Žiaľ, sú známe prípady, keď sa obmedzovanie spôsobilosti zneužívalo práve na to, aby pod zámienkou pomoci podvodníci postihnutého človeka obrali o majetky. Preto sa ministerstvo spravodlivosti rozhodlo, že zásadne sprísni spomínané pravidlá. 

Obmedzenie či pozbavenie spôsobilosti na právne úkony, tak ako ho poznáme dnes, sa zaviedlo do nášho právneho poriadku ešte v roku 1964. Príslušný paragraf v Občianskom zákonníku teda umožňuje nielen obmedziť človeku právo robiť právne úkony, ale umožňuje mu ho aj úplne odňať. Kritériom je duševná porucha. Ak je taká závažná, že človek nie je schopný robiť právne úkony vôbec, súd ho pozbaví spôsobilosti. 

Individuálny prístup

Právna norma, vďaka ktorej možno na Slovensku zbaviť človeka jedného z jeho základných práv, nezostáva už dlho bez povšimnutia ľudskoprávnych aj iných odborných inštitúcií. 
Európsky súd pre ľudské práva presadzuje východiská, ktorými sa upúšťa od celkového pozbavenia spôsobilosti. Vyžaduje sa tiež, aby sa do práv osoby s duševnou poruchou zasahovalo čo najmenej. 

Dôsledkom rozhodnutia súdu by teda u nás v budúcnosti nemala byť automatická zmena statusu osoby na nesvojprávnu. Dôraz by sa mal klásť na individualizáciu zásahov do spôsobilosti a nie jej všeobecné pozbavenie.

Najvyšší je záujem dotknutého 

Aj napriek tomu, že občianske právo zatiaľ na Slovensku neprešlo rekodifikáciou, nové procesné pravidlá v spomínanej oblasti idú nad jeho rámec. Znamená to, že po tom, ako v júli 2016 začne platiť nový Civilný mimosporový poriadok, už nebude možné v plnom rozsahu odnímať spôsobilosť na právne úkony. Po novom bude možné len obmedzenie spôsobilosti fyzickej osoby na právne úkony, zmena a navrátenie spôsobilosti
Podmienky, za ktorých sa to uplatní, budú viaceré. Môže sa začať na podnet blízkej osoby, na podnet poskytovateľa zdravotnej starostlivosti, poskytovateľa sociálnych služieb, na podnet toho, kto má na veci právny záujem, a toho, o koho spôsobilosti sa má rozhodovať. 
Novinkou je, že osoba, o ktorej spôsobilosti sa rozhoduje, má v tomto súdnom konaní plnú procesnú spôsobilosť, aj keď sa jej skorším rozhodnutím obmedzila. Na ochranu jej práv koná zákonný zástupca, prípadne procesný opatrovník a v prípade, ak sú ich procesné úkony v rozpore, posúdi súd, ktorý úkon je v záujme tejto osoby. 

Transparentnosť procesu

Rozhodnutie v samotnej veci bude súd okrem zákonného zástupcu alebo procesného opatrovníka doručovať aj danej osobe, o ktorej spôsobilosti sa rozhoduje. Ak o to požiada, súd jej bude doručovať všetky písomnosti z tohto procesu. Pri rozhodovaní o spôsobilosti súd vždy vypočuje človeka, o ktorom sa koná. Ak by bol však takýto „výsluch“ na ujmu jeho zdravotného stavu, súd si takúto osobu aspoň pozve, alebo ju sudca navštívi. V odbornej terminológii sa to nazýva „vzhliadnutie“. 

Odstupňovaná spôsobilosť

Znalecký posudok nie je podľa nového mimosporového poriadku jediným dôkazom. Ak súd na zistenie skutočného stavu veci považuje za postačujúce vypočuť ošetrujúceho lekára, môže od znaleckého dokazovania upustiť. Súd v rozhodnutí, ktorým obmedzuje spôsobilosť na právne úkony, uvedie, ktoré právne úkony nemôže samostatne vykonávať. Môže to byť napríklad prevod vlastníckeho práva k nehnuteľnosti, určenie najvyššej hodnoty právneho úkonu a podobne.
Ďalším prvkom, ktorého cieľom je pomôcť posudzovanému človeku zorientovať sa v súdnom konaní, je jeho dôverník. Zvolí si ho sám. Dôverník je ten, komu dôveruje, kto je mu známy, kto pozná jeho návyky a s kým sa môže poradiť.


               Čo nájdete vo štvrtok v exkluzívnom právnom seriáli HN

- Aké budú podmienky obmedzenia spôsobilosti na právne úkony po novom a aké sú doteraz
- Kedy bude možné túto spôsobilosť v prípade duševnej choroby obmedziť alebo odňať
- Rozhodnutie bude súd doručovať nielen zákonnému zástupcovi, ale aj dotknutej osobe
- Prístup v obmedzovaní spôsobilosti bude prísne individuálny

Môžete si objednať pdf vydania HN (aktuálne v deň vyjdenia) cez SMS na váš mail  TU.

Staršie pdf vydania nájdete TU.

Odborný garant právneho projektu HN: Martin Šenkovič, advokát www.senkovic.com
 


Prílohu pripravili: Táňa Rundesová, Vladimír Turanský


 

01 - Modified: 2007-07-17 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Kariéra
01 - Modified: 2024-04-05 07:34:20 - Feat.: - Title: Sudcovia sa zastali kolegov, ktorých kritizoval Fico. Hovoria o nátlaku a žiadajú ospravedlnenie 02 - Modified: 2024-03-18 13:08:02 - Feat.: - Title: Sedem ľudí z protidrogovej policajnej akcie Rybár vzali do väzby 03 - Modified: 2024-03-18 11:37:25 - Feat.: - Title: Slovensku hrozí, že príde o 300 miliónov eur z plánu obnovy, priznal minister Susko 04 - Modified: 2024-03-12 08:58:11 - Feat.: - Title: Pokračuje súdny proces v kauze, kde čelí obžalobe aj Zoroslav Kollár 05 - Modified: 2024-02-16 11:10:55 - Feat.: - Title: Pedagóg, ktorý postrelil študentku policajnej akadémie, dostal podmienečný trest
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
22. apríl 2024 14:44