StoryEditor

Autori a umelci zaplatia štátu viac. Od júla

10.06.2014, 18:38
Viac administratívy, prihlasovania a odhlasovania, pribudne od júla autorom, umelcom i ostatným slobodným povolaniam.

Dotýka sa to najmä hudobníkov, autorov, novinárov, spisovateľov, ale aj tlmočníkov, znalcov či športovcov. Táto povinnosť zasiahne aj Alenu Krátku z Bratislavy, ktorá je na voľnej nohe a publikuje pre viaceré webové portály. „Celkovo mi to mesačne robí okolo 500 eur, ale firma mi daň nezráža. Podávam si sama daňové priznanie. Za minulý rok ho mám odložené do konca júna,“ objasňuje nám.

Jej zárobok za vlaňajšok bude rozhodovať o tom, či bude, alebo nebude povinným platiteľom odvodov na sociálne poistenie od 1. júla. Musela by totiž prekročiť príjem 4 830 eur. Kým v roku 2013 by Alena platila minimálne odvody 130,27 eur, od júla tohto roka je to 133,42 eura, čiže Sociálnej poisťovni by zaplatila o pár eur viac. Novinkou tiež  je, že od júla bude musieť podať čestné vyhlásenie o tom, ak ukončí alebo, naopak, začne znovu so svojou činnosťou.

Čestné vyhlásenia – novinka
Ako prezrádza daňová poradkyňa Dagmar Bednáriková, umelecké profesie majú svoje špecifiká. Často majú náhodné a nepravidelné príjmy. „Herci, spisovatelia, hudobníci a výtvarníci nemusia napríklad mať živnosť ani pridelené IČO. Podľa zákona o dani z príjmov ide o príjmy z inej samostatnej zárobkovej činnosti podľa paragrafu  6 odstavca dva písmeno a.“

Do akej miery sa teda novinka s čestnými vyhláseniami dotkne týchto profesií? „Sociálne poistenie autorov a umelcov, ktorí nepodnikajú na základe živnosti, už nebude zanikať automaticky dňom skončenia registrácie na daňovom úrade. Zanikne po novom až vtedy, ak predložia Sociálnej poisťovni čestné vyhlásenie, že ukončili činnosť,“ radí Bednáriková. Je pritom jedno, či dosahuje príjem ako autor, umelec, lekár, masér, prekladateľ, hudobník či výtvarník, uvedená novinka bude znamenať podľa daňovej poradkyne ďalšiu administratívnu záťaž pre všetky slobodné povolania. 

Myslite aj na účtovníctvo
Ako slobodný umelec si môžete zvoliť, aký typ účtovníctva budete viesť. „Môžete sa rozhodnúť pre klasické vedenie účtovníctva, jednoduché či podvojné. Pri jednoduchom účtovníctve treba evidovať inkasované príjmy a skutočné výdavky v peňažnom denníku. Okrem toho si musíte viesť podrobnú evidenciu v časovom slede, o hmotnom či nehmotnom majetku, o zásobách, pohľadávkach i záväzkoch,“ radí poradkyňa.

Ak nie ste platiteľom DPH, môžete využiť aj 40-percentné paušálne výdavky, maximálne do 5 040 eur. V tejto sume sú zahrnuté všetky výdavky, okrem zaplatených odvodov na sociálne a zdravotné poistenie. „Vtedy účtovníctvo nevediete, musíte však viesť evidenciu podobne ako v predchádzajúcom prípade,“ objasňuje Dagmar Bednáriková. Poslednou, treťou možnosťou pre vás je zjednodušená daňová evidencia, kde nemusíte zostavovať účtovné výkazy.


V dnešnej prílohe Poradca si tiež prečítate:

Hlavné zmeny pre autorov a slobodné povolania

Rozhovor s Jozefom Mihálom, exministrom rezortu práce

Aké sú najčastejšie spôsoby účtovania pri autoroch a umelcoch.

Podrobný prehľad, ako treba platiť dane a odvody

Čo je pre vás ako autora či umelca najvýhodnejšie?   

 

01 - Modified: 2006-06-20 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Busha čakali vo Viedni falošné bomby, demonštranti a ...európska elita
01 - Modified: 2021-10-29 06:07:00 - Feat.: - Title: Učil si sa v škole pozorne? Ak si dal maturitu zo slovenčiny, tento literárny KVÍZ by nemal byť pre teba problém 02 - Modified: 2021-07-12 11:15:26 - Feat.: - Title: Urážka náboženstva či bojkot režimu. Čítanie týchto kontroverzných kníh znamenalo v niektorých krajinách basu 03 - Modified: 2019-06-04 07:43:43 - Feat.: - Title: Ako odvádzajú odvody a dane konatelia, ktorí využívajú autorskú zmluvu 04 - Modified: 2018-11-29 14:57:55 - Feat.: - Title: Vysoké autorské poplatky 05 - Modified: 2015-07-22 22:00:20 - Feat.: - Title: Autori a umelci, plaťte daň zrážkovo a odvody riešiť nemusíte
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. apríl 2024 02:54