StoryEditor

Štát bude firmám vyplácať peniaze z nadmerného odpočtu DPH skôr

28.06.2015, 20:00
Od júla môžu dépeháčkari dostať prvú časť nadmerného odpočtu už počas daňovej kontroly.

Zastavil sa vám biznis a hrozí zatvorenie firmy, lebo nemáte peniaze na prevádzku? Ak ste niekedy zažili takú situáciu, lebo ste sa kvôli daňovej kontrole nemohli dostať k svojmu nadmernému odpočtu DPH, tak od júla by malo byť týmto praktikám a hrozbám koniec. 
Zásluhou nového inštitútu – čiastkového protokolu, ktorý začne v praxi platiť – správca dane bude môcť dépeháčkarom vyplatiť z vykázaného nadmerného odpočtu DPH prvú, preverenú časť dane už počas daňovej kontroly.
Peniaze, ktoré tak dostanete, môžu zachrániť vašu firmu. To znamená, že nebudete musieť na ne čakať týždne či dokonca mesiace, kým sa celá kontrola skončí.

Protokol dostane málo firiem

Ale pozor. Pri vydaní čiastkového protokolu daniari musia skúmať transakcie firiem. Takže prípadov, keď budú splnené podmienky na vystavenie čiastkového protokolu, bude málo. „Odhadujem, že ich bude okolo päť percent z celkového počtu daňových kontrol,“ predpokladá daňová poradkyňa Alica Orda-Oravcová. Čiastkový protokol sa nemôže vydať na začiatku daňovej kontroly bez preverovania DPH. A keď sa už daň skontroluje, úrady radšej vyhotovia definitívne protokoly, čím kontrolu aj ukončia.  

Daniari nemôžu selektovať 

Finančná práva by k čiastkovým protokolom mala pripraviť usmernenie. Na otázku, či je už hotové a ako budú daniari pri uplatnení čiastkového  protokolu postupovať, hovorkyňa Finančnej správy Patrícia Macíková povedala, že po prijatí každej novely zákona sa zamestnanci oboznamujú s postupmi, ktoré vyplývajú z novej právnej úpravy. „Usmernenie je interným materiálom určeným pre zamestnancov správcu dane,“ dodala. Konkrétnejší postup daniarov však neuviedla.    
Oravcová pripomína, že „daňový úrad nemôže selektovať, komu čiastkový protokol vyhotoví a komu nie. Ak podnikateľ bude mať preverené transakcie, z ktorých úrad môže peniaze vrátiť, mal by tak urobiť. Ako to však Finančná správa vo svojom internom pokyne nastaví, nevieme,“ upozornila Oravcová. 

Žiadajte o vydanie protokolu

Podnikateľom však pripomína, že môžu požiadať o vydanie čiastkového protokolu. No myslí si, že správca dane nie je tým viazaný, keďže má konať aj bez požiadania. Firmám Oravcová odporúča, aby pri daňovej kontrole do zápisu uviedli, že očakávajú vydanie protokolu a vrátenie príslušnej časti nadmerného odpočtu.
„Ak by takto daňový úrad nekonal, navrhujem podať sťažnosť priamo na úrad. Ten rozhodne, či príslušný pracovník pochybil, alebo nie. Ak to nepomôže, podnikateľ môže podať žalobu,“ dodala Oravcová.  

Čiastkový protokol sa môže uplatniť aj na ostatné typy daňových kontrol pri preverovaní nároku daňovníka na vrátenie dane – dodáva výkonný riaditeľ pre DPH v EY Juraj Ontko.
Podľa neho sa však bude najviac využívať pri DPH. „Ide o pozitívnu zmenu, ktorá umožňuje peniaze ,umŕtvené‘ v často zdĺhavých daňových kontrolách dostať späť do obehu a znížiť tak náklady na financovanie biznisu,“ povedal Ontko.   


    Čo nájdete v pondelkovej prílohe Hospodárskych novín Podnikanie

 

Kedy správca dane vydá podnikateľovi čiastkový protokol

Koľko daňovníkov protokol dostane a s ním aj odpočet DPH

Kto má na protokol naň nárok a kto nie

Výhody a nevýhody protokolu

Príklad ako to s protokolom môže skončiť

Špecializovanú prílohu nájdete v pondelkových HN

Alebo si jednoducho objednať pdf vydania HN (aktuálne v deň vyjdenia) cez SMS na váš mail  TU.

Staršie pdf vydania nájdete TU.

01 - Modified: 2007-07-08 19:21:20 - Feat.: 0 - Title: Cestu do Košíc Fico neurýchli
01 - Modified: 2024-04-18 09:00:00 - Feat.: - Title: Instagramový trend Cash Catch dorazil aj k nám. Kde na Slovensku môžeš nájsť ukryté peniaze? 02 - Modified: 2024-04-14 20:37:28 - Feat.: - Title: Slováci sa pustili do investícií smelšie. V tomto držíme peniaze 03 - Modified: 2024-04-10 12:14:38 - Feat.: - Title: Šafárenie v štátnom úrade: luxusné autá, vysoké odmeny, no jeho šéf je podľa mimovládky neodvolateľný 04 - Modified: 2024-04-08 07:47:30 - Feat.: - Title: Žena vyhrala v lotérii 1,3 milióna, okamžite sa rozviedla s manželom. Ten to zistil a daj ju na súd, pripravil ju o celú sumu 05 - Modified: 2024-04-05 08:00:00 - Feat.: - Title: Tento štát zistil, že má na účte 1,8 miliardy navyše. Nikto nevie, odkiaľ sa vzali ani čo s nimi robiť
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
25. apríl 2024 00:45