StoryEditor

Deti do troch rokov chráňte pred slnkom najviac

23.07.2014, 07:50
Iveta Hasová z Medicínskeho a kozmetického centrum Mediskin v rozhovore pre HN o opaľovaní detí.

Čoho by sme sa mali držať pri opaľovaní sa v detskom veku?
Opaľovanie v detskom veku má svoje špecifiká, tak ako aj detská pokožka. Deti do veku 3 rokov by sme priamemu slnečnému žiareniu nemali vystavovať vôbec. V prípade prechádzky v kočíku, tieň striešky by mal prekrývať celé telíčko dieťaťa. Ak je tento tieň nedostačujúci, mal by byť súčasne použitý slnečník. Na kúpaliskách či pri iných vodných plochách by kočík mal byť umiestnený v tieni. Neumožnite dieťaťu pozerať sa do slnka a pozorovať „veľkú žiarivú guľu“. 

Pôsobí slnko na deti aj pri zamračenej oblohe? Ako sa vtedy obliekať?
Dieťatko v letnom období treba obliecť do ľahkého vzdušného odevu z prírodných materiálov, ako je bavlna či ľan, bez použitia farbív. Ak už sedí či začína chodiť, nezabúdajte na šiltovku. V detskom veku sa uprednostňuje tzv. legionársky typ klobúčika, ktorý okrem tváre chráni zároveň aj šiju.

V súčasnosti je na našom trhu dostupné oblečenie, vrátane plaviek, vyrobené zo špeciálnych materiálov s UV filtrom. Využitie plachiet s najvyššou ochranou sa osvedčilo v horúcich letných dňoch na zatienenie kočíka pred priamym pôsobením slnečných lúčov. Označenie UPF 50+ dokáže odtieniť až 98 percent ultrafialového žiarenia.

Ako je to s opaľovacími krémami pre deti? Čo treba uprednostniť?
U detí by sme mali uprednostniť používanie ochranných krémov s minerálnym/fyzikálnym filtrom. Fyzikálne filtre slnečné žiarenie odrážajú, na rozdiel od chemickým filtrov, ktoré slnečné žiarenie absorbujú. V súčasnosti opaľovacie krémy na báze fyzikálnych filtrov zvyčajne obsahujú ako účinnú látku titanium dioxid.

Pri kúpe krému treba skontrolovať, či krém súčasne obsahuje  UVA aj UVB filtre, ktoré odrážajú škodlivé UV žiarenie. Na škatuľke okrem ochranného faktora opaľovacieho krému (SPF) musí byť aj hodnota UVA ochrany. Pomer SPF a UVA musí byť minimálne 1:3. Vzhľadom na to, že najmenej  40 percent lúčov preniká až 50 centimetrov pod hladinu vody, treba vedieť,  že použitie „water resistant“ krémov nás chráni približne 40 minút pri pobyte vo vode.

Treba pri opaľovaní dodržiavať nejaké zásady?
Po opaľovaní používame zvyčajne hydratačné gély či lótiá (mlieka) so základnou účinnou látkou panthenol, s cieľom ošetriť, upokojiť a hydratovať kožu. Pre citlivú detskú kožu je ideálne, ak prípravky neobsahujú alkohol, parfum, emulgátory či prídavné konzervačné látky.

U detí vo veku viac ako 3 roky platia rovnaké pravidlá slnenia ako u dospelých. Opaľujeme sa postupne, za výberu vhodného opaľovacieho krému. Výška ochranného faktoru má zodpovedať nášmu fototypu a miestu letoviska. Špeciálnu starostlivosť vyžadujú citlivé partie, teda ušnice, nos, líca.

Prezraďte, ako však správne dávkovať opaľovací krém?
Opaľovacie krémy natierame opakovane, zvyčajne každé dve hodiny, v závislosti od typu prípravku. V dostatočnom množstve, prvýkrát 30 minút pred začatím slnenia. Odporučená dávka opaľovacieho krému je 2 mg/cm2, čo u dospelého predstavuje približne 35 ml krému, čo pri 100 ml balení je približne 1/3 balenia alebo cca 2 polievkové lyžice krému.

Niektorí výrobcovia na obale udávajú pri dávkovacích prípravkoch potrebný počet stlačení v závislosti od veku a výšky dieťaťa. Tendenciou väčšiny z nás je poddávkovať aplikované množstvo, čoho výsledkom je zníženie predpokladanej požadovanej ochrany, teda zníženie SPF.

 

01 - Modified: 2006-08-16 08:26:00 - Feat.: 0 - Title: Nevyhnutné zvýšenie bezpečnosti zníži zisky leteckých spoločností
01 - Modified: 2023-09-04 11:04:44 - Feat.: - Title: Zabiť vás môže aj malé znamienko, hovorí dermatológ. Na čo rozhodne dávať pozor? 02 - Modified: 2023-08-31 10:06:22 - Feat.: - Title: Čas na kontrolu znamienok. Ako spoznáte vznikajúci problém? 03 - Modified: 2023-08-18 07:07:01 - Feat.: - Title: Štyri z piatich melanómov kože sú spôsobené slnečným žiarením. Čo treba kontrolovať pri opaľovacích krémoch 04 - Modified: 2023-07-27 12:00:00 - Feat.: - Title: Takto si udržíte opálenú pokožku aj niekoľko týždňov po návrate z dovolenky 05 - Modified: 2023-06-08 17:00:00 - Feat.: - Title: Dbajte o bezpečné opálenie: Všetko, čo by ste o ňom mali vedieť o opaľovacích krémoch
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. apríl 2024 10:51