StoryEditor

Požiadať o pomoc nie je hanba. Ani v biznise, ani v živote

18.08.2014, 12:30
Máte firmu, zamestnanecký či iný profesionálny vzťah? Na tom nezáleží. Byť v situácii, keď treba požiadať o pomoc, je normálne. Ale má to mať úroveň.

Od malička nás učia, že prosba o pomoc je niečo, za čo by sme sa mali, ak už nie hanbiť, tak aspoň ju brať s dešpektom. Dokonca aj keď sme už dospelí, požiadať iných o láskavosť sa často zdráhame, vyhovárajúc sa buď na neosobný vzťah, na povinnosť protislužby, alebo na ostýchavosť. Podľa môjho názoru, a ten vyplýva z mojej dlhoročnej poradenskej praxe, je prosba o pomoc úplne prirodzená, navyše je niekedy aj mimoriadne potrebná. Vyžaduje si však určité pravidlá.

Dôvod, prečo vám má niekto pomôcť

Čo si budeme hovoriť – skutočný altruizmus dnes už nejestvuje. Dokonca aj tí najviac ohľaduplní a najviac ochotní pomáhať ľuďom očakávajú niečo na oplátku.

Vo vzduchu zakaždým visí otázka – čím sa protistrane zavďačím? No nie všetko na tomto svete stojí len na peniazoch a na moci, hoci sa nás o tom moderná spoločnosť snaží všemožne presviedčať. Stokrát silnejšie a trvácnejšie sú vzťahy, ktoré vzišli z výmeny emócií.

Verte mi – osoba, ktorú požiadate o láskavosť, bude nado všetko rada, že vám môže pomôcť. Ak poprosíte o radu, dotyčnému človeku umožníte pocítiť, aký je jeho názor pre vás dôležitý. A hoci ho požiadate o pomoc len v maličkosti, dáte mu silu autority, za čo vám bude chcieť s dvojnásobným potešením poskytnúť hocijakú službu.

Požiadajte o malú, avšak dôležitú službu

Služby, o ktoré žiadame od iných ľudí, sú neraz malé a nevyžadujú si veľa úsilia. Prinášajú však citeľné výhody. Takéto žiadosti sú ideálne: nielenže nimi dávate človeku príležitosť, aby vám pomohol, ale umožníte mu nepodľahnúť únave pod nahromadenými úlohami, ktorými ste ho zavalili.

Ak sa obraciate na človeka s prosbou, požiadajte o takú drobnosť, ktorú niektorí ľudia ani za službu nepovažujú. Keď vám ju však splnia, nešetrite vďačnosťou a hlavne zdôrazňujte dôležitosť a význam takejto pomoci. Zabijete tým dve muchy naraz: človeku, ktorého ste poprosili o malú láskavosť, sa tým pripomeniete, no zároveň mu dáte pocítiť, aký je pre vás vďaka poskytnutej službe cenný.

Robte to nie často, ale uvážene

Toto pravidlo má veľa spoločného s predchádzajúcim. Pokiaľ ide o význam služieb, o ktoré budete žiadať, je na prvom mieste ich závažnosť, nie množstvo. Ak však budete neustále niekoho prosiť o pomoc, aj keď len malú, vzbudíte dojem, že ste človek neschopný si poradiť so svojimi problémami. Toto rozhodne nie je dobrý obraz. Okrem toho časté prosby dokážu liezť na nervy a v momente, keď budete potrebovať skutočne vážnu pomoc, môžu vám ju odmietnuť.

Odplácaná pomoc – najlepšia služba

A celkom nakoniec úplne najdôležitejšie pravidlo: aby ste vždy mohli očakávať pomoc od druhých, nezabudnite ju aj sami poskytovať. Ak vás niekto požiada o láskavosť, v žiadnom prípade sa neodvracajte a urobte všetko pre to, aby ste ju poskytli. Samozrejme, v rámci svojich schopností a predstáv.

No nielen to, ak vy sami disponujete určitými kontaktmi, informáciami či skúsenosťami, neváhajte ich ponúkať ako prvý. Žiadajte o pomoc i sami pomáhajte. Vtedy budete mať vždy po ruke kolegiálnych spolupracovníkov a ľudí, na ktorých sa môžete kedykoľvek spoľahnúť.

Zdroj: delovoymir.biz

01 - Modified: 2006-09-19 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: KOMODITY
01 - Modified: 2024-04-23 14:01:19 - Feat.: - Title: Na Slovensku podniká takmer trikrát viac mužov, ako žien 02 - Modified: 2024-04-22 17:32:51 - Feat.: - Title: Zistenie HN: Multimiliónový biznis hlinikárov z Ľupče je zachránený. Dlhy majú splatiť najmä vďaka investíciám 03 - Modified: 2024-04-22 10:00:00 - Feat.: - Title: Kraľuje sociálnym sieťam a láka na extrémne zľavy. Za globálnym úspechom značky Shein sa však skrýva omnoho viac 04 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 05 - Modified: 2024-04-18 14:30:51 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
25. apríl 2024 02:12