StoryEditor

Vaše peniaze môžu zarábať. Ak viete, ako na to

19.10.2014, 13:56
Čím lepšie peniaze rozložíte, tým viac vám môžu zarobiť. Lepší úrok vám vedia ponúknuť skôr menšie banky.

Odkladať peniaze, a ešte aj na tom zarobiť. Ak v tomto čase uvažujete, kde sa vám oplatí vložiť svoje peniaze, mali by ste si všetko najskôr dobre zrátať. V takejto situácii sa ocitol aj náš čitateľ z HN Poradne, ktorý si odložil na termínovaný vklad 48 000 eur, s viazanosťou na štyri roky, s úrokom 2,6 percenta. Nevie, či urobil dobre, aby sa jeho financie zhodnotili.

Inflácia praje úrokom. Zarobíte

Ako mu radí Tomáš Legerský, riaditeľ portálu FinančnaHitparada.sk, najskôr by mal poznať jeho profil, teda vzťah k riziku a výnosu. „Úrok 2,6 % je v súčasnosti naozaj dobrý, nakoľko je podstatne vyšší, ako aktuálna miera inflácie. To znamená, že vaše peniaze sa reálne zhodnocujú a ak by sa inflácia výrazne nezvýšila, o 3 roky si za vaše peniaze budete môcť kúpiť viac, ako vlani,“ poznamenáva.

Svoje financie viac rozkladajte

Expert portálu zároveň potvrdzuje, že on by v súčasnosti investoval inak. „Pri zhodnocovaní voľných peňazí sa snažím držať základného princípu. Diverzifikujem. Teda rozkladám riziko. Krátkodobú rezervu držím na konzervatívnom produkte s minimálnym rizikom, ale aj výnosom. Strednodobé rezervy sa snažím zhodnocovať vyšším výnosom, ako je inflácia, ale s patričnou dávkou opatrnosti,“ radí Legerský. On sám ako investor peniaze do budúcnosti investuje s vyššou mierou rizika, ale aj s potenciálom vyššieho výnosu. Dôležitý je hlavne vyvážený pomer.

Získajte od bánk čo najvyšší úrok

Kde sa teda teraz oplatí vložiť peniaze, aby vám zarábali? Skúste si porovnať termínované vklady vo všetkých bankách, nie len v tých najväčších. „Všeobecne momentálne na Slovensku platí pravidlo, že väčšina veľkých bánk sa v rebríčku porovnania termínovaných vkladov umiestňuje skôr na spodných priečkach. Zatiaľ čo väčšina menších bánk sa drží na popredných priečkach,“ radí finančný expert.

Radšej šetrite v menšom, ako vôbec

Častou chybou v praxi je to, že ak si z výplaty môžete čo-to odkložiť, nerozkladáte úspory v čase. Teda buď sporíte všetko na budúcnosť a zabúdate na krátkodobé rezervy, alebo naopak. Sem patrí aj veľká skupina ľudí, ktorá drží väčšinu svojich úspor na bežných účtoch, čo je pre nich z pohľadu výnosov podľa experta úplná katastrofa. „Pritom by stačilo urobiť si aktuálne porovnanie bežných, respektíve sporiacich účtov a využiť výhodnejšiu ponuku. Netreba pri tom ale zabudnúť na porovnanie aj online bánk, nie len tých kamenných,“ tvrdí Legerský.

Ďalšou častou chybou je, že hoci vám to finančná situácia dovoľuje, nesporíte vôbec. „Netvrdím, že si zarobené peniaze netreba užívať aj teraz, treba si ale nájsť vyvážený pomer medzi súčasným a budúcim užívaním si života,“ radí expert. Vždy je lepšie sporiť si, hoci aj po malých čiastkach, ako nesporiť vôbec.

01 - Modified: 2006-11-22 23:07:56 - Feat.: 0 - Title: Zoo či cintorín
01 - Modified: 2024-04-18 09:00:00 - Feat.: - Title: Instagramový trend Cash Catch dorazil aj k nám. Kde na Slovensku môžeš nájsť ukryté peniaze? 02 - Modified: 2024-04-14 20:37:28 - Feat.: - Title: Slováci sa pustili do investícií smelšie. V tomto držíme peniaze 03 - Modified: 2024-04-08 07:47:30 - Feat.: - Title: Žena vyhrala v lotérii 1,3 milióna, okamžite sa rozviedla s manželom. Ten to zistil a daj ju na súd, pripravil ju o celú sumu 04 - Modified: 2024-04-05 08:00:00 - Feat.: - Title: Tento štát zistil, že má na účte 1,8 miliardy navyše. Nikto nevie, odkiaľ sa vzali ani čo s nimi robiť 05 - Modified: 2024-04-05 22:00:00 - Feat.: - Title: Kto nesporí, nie je Čech. Západní susedia prekonávajú rekordy
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
25. apríl 2024 15:15