StoryEditor

Švajčiarsko, Egypt, Tunisko a Bulharsko. Aj tu budú drahšie dovolenky pre slabšie euro

21.06.2015, 10:00
Autor:
macmac
I napriek zdražovaniu pre nás tieto krajiny zostávajú stále najlacnejšie. Na atraktivite teda zrejme nestratia.

Letná dovolenková sezóna nám už opäť klope na dvere. Ceny v jednotlivých dovolenkových destináciách sa často líšia. V ktorých krajinách sa môžu slovenskí dovolenkári cítiť ako boháči, a v ktorých ako chudobní príbuzní? V priemere má slovenská stoeurovka v dovolenkovom zahraničí hodnotu len 92 eur, to znamená, že v dovolenkovom zahraniční si za ňu môžeme nakúpiť v priemere o 8% tovarov a služieb menej ako doma na Slovensku. Rozdiely medzi jednotlivými dovolenkovými krajinami sú však veľké.

Snímka: ilustračná, archív

Ak sa pozrieme na porovnanie s rokom 2014, ceny v dovolenkovom zahraničí pre Slovákov v tomto roku relatívne zdraželi. Stalo sa tak prvýkrát za posledných 5 rokov, po minulé roky sme mohli pozorovať opačný trend. Dôvodom nepriaznivého vývoja v tomto roku je najmä slabšie euro. Reálna hodnota slovenskej stoeurovej bankovky, teda množstvo tovarov a služieb, ktoré si za 100 eur môžeme v zahraniční kúpiť, sa v porovnaní s minulým rokom v priemere znížila o takmer -1 percento.

  • za 100 eur si na dovolenke v zahraničí kúpime v priemere o 8 percent menej tovarov a služieb ako doma
  • hodnota slovenskej stoeurovky v dovolenkovom zahraniční v tomto roku klesla, najmä v dôsledku slabšieho eura
  • pred 10 rokmi, t.j. tesne po vstupe do EÚ, však mala slovenská mena v „dovolenkovom“ zahraničí až o 25 percent nižšiu hodnotu ako v súčasnosti
  • najlacnejšie spomedzi obľúbených dovolenkových destinácii Slovákov sú krajiny na severe Afriky a Bulharsko, najdrahšie krajiny západnej Európy.
  • priemerné ceny najobľúbenejšom letovisku Slovákov, v Chorvátsku, sú porovnateľné so Slovenskom, avšak hotelové a reštauračné služby sú v tomto prímorskom letovisku výrazne drahšie

Zdražela najmä Severná Afrika

Ceny pre Slovákov v porovnaní s minulým letom rástli najmä v severnej Afrike - v Egypte si Slováci priplatia až 21 percent, keď proti turistom hralo posilnenie egyptskej libry aj približne 10-percentná miestna inflácia. Len o niečo menej, o 8 percent, si priplatia v susednom Tunisku. Navyše sa sem cestuje najmä organizovane s výrazným zastúpením all-inclusive zájazdov a bude preto dôležité, či a ako tieto pohyby premietli do svojich cien aj cestovné kancelárie. Ich cenová politika bude výrazným faktorom, ktorý rozhodne o popularite Egypta a Tuniska ako našej dovolenkovej destinácie. I tak sú ale celkovo tieto krajiny pre Slováka jedny z najlacnejších.

V obľúbených dovolenkových krajinách severnej Afriky ako Egypt a Tunisko, ale napríklad aj v Bulharsku môže mať slovenský dovolenkár naozaj pocit, že sa nachádza v lacnej krajine. Za rovnakú hotovosť si v týchto krajinách môže Slovák dovoliť nakúpiť až o polovicu (v Tunisku a Bulharsku), respektíve tri štvrtiny (v Egypte) viac tovarov a služieb ako doma. Lacnejšie ako na Slovensku je aj v susedných krajinách - Maďarsku, Poľsku a Českej republike, ale aj v hlavných letných prímorských dovolenkových destináciách Slovákov – v Turecku a Chorvátsku.

Drahšie sú aj tie neeurové

Pre Slovákov ale výrazne zdraželi aj niektoré neeurové európske destinácie. Najviac Švajčiarsko a Veľká Británia, kde hlavnú rolu zohrali najmä silnejší frank a libra. Viac si ale Slováci priplatia aj v prímorskom Turecku. V Európe však nájdeme aj destinácie, ktoré v porovnaní s minulým letom relatívne zlacneli – Grécko, Bulharsko, Španielsko alebo aj susedné Maďarsko. Relatívny pokles cien však ani v jednej krajine nie je významný a neprekračuje 2 percentá. Pre bežného turistu preto pravdepodobne ostane veľmi ťažko postrehnuteľný.

Krajiny západnej Európy, alebo napríklad Izrael, môžu byť pre slovenského dovolenkára stále relatívne drahé. Najlacnejšie spomedzi krajín platiacich eurom pre slovenského dovolenkára vychádza i vďaka lokálnemu poklesu cien Grécko, aj tu sú však ceny v porovnaní so Slovenskom o približne štvrtinu vyššie. Po posilnení švajčiarskeho franku je jednoznačne najdrahšou európskou dovolenkovou destináciou Švajčiarsko, kde si za slovenskú 100-eurovku nakúpime len tovary a služby v relatívnej hodnote 34 eur.

Zdroj: UniCredit Bank

01 - Modified: 2007-06-28 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: PRESTUP K MILIARDÁROVI
01 - Modified: 2024-04-18 14:33:44 - Feat.: - Title: Po desiatich rokoch diverzifikujeme. Slovensko predalo švajčiarskym investorom dlhopisy za 653 miliónov 02 - Modified: 2024-04-21 22:00:00 - Feat.: - Title: Bývalý viceguvernér ČNB pre HN: Cesta k euru sa v Česku odkladá, Klaus a Zeman tu vytvorili veľkú euroskepsu 03 - Modified: 2024-04-12 16:22:30 - Feat.: - Title: Euro sa dostalo na tohtoročné minimum 04 - Modified: 2024-04-12 14:51:11 - Feat.: - Title: Euro kleslo na päťmesačné minimum kvôli vyhliadkam na znižovanie úrokov v eurozóne 05 - Modified: 2024-04-13 11:03:26 - Feat.: - Title: Ako málo stačí na to, aby sa Európa dostala pred Ameriku
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
25. apríl 2024 08:41