StoryEditor

James Simons: Poznám vzorec na bohatstvo

16.04.2013, 00:00
Kráľ amerických hedžových manažérov, matematik, miliardár a zakladateľ spoločnosti Renaissance Technologies.

Za všetkým treba hľadať vedu. Najlepšie to potvrdzuje Američan James Simons, ktorému zarobila miliardy dolárov a urobila z neho jedného z najbohatších ľudí sveta. Na Wall Street si vďaka nej vyslúžil prezývku kráľ hedžových manažérov. Jeho osobný majetok sa odhaduje takmer na 12 miliárd dolárov a patrí mu 82. miesto v rebríčku najbohatších ľudí sveta, ktorý každoročne zostavuje časopis Forbes. Financial Times ho v roku 2006 nazvali „najchytrejším miliardárom na svete“.

Vedec matematik
Dnes 74-ročný James Simons, zakladateľ spoločnosti Renaissance Technologies, naozaj vďačí za svoj úspech hlavne matematike. Absolvent Massachusettského technologického inštitútu (MIT) sa ňou dlho živil aj mimo sveta financií. Po získaní doktorátu z matematiky na Berkeley (1961) ju prednášal napríklad na MIT či Harwarde a počas vojny vo Vietname pracoval ako kryptológ pre americké ministerstvo obrany.
Neskôr viedol katedru matematiky na univerzite Stony Brook. Vrcholom jeho práce na poli matematiky bola Chernova-Simonsova teória, používaná v teoretickej fyzike, za ktorú ho Americká matematická spoločnosť v roku 1976 ocenila prestížnou Veblenovou cenou.

Miliardár matematik
Do sveta financií sa James Simons dostal v roku 1978 cez investičný fond obchodujúci s komoditami a finančnými nástrojmi. No slávu a bohatstvo mu priniesla až jeho spoločnosť Renaissance Technologies, ktorú založil v roku 1982. Naplno v nej zužitkoval svoje znalosti z vedeckej pôdy a stal sa priekopníkom nových obchodných techník.

Analýzu trhov a obchodovanie totiž postavil na prísnych matematických metódach. Pomocou počítačových modelov predpovedal zmeny cien ľahko obchodovateľných finančných nástrojov, a mnohé obchody sa potom robili automaticky.
Jeho zamestnanci, preferoval hlavne ľudí s doktorátom z matematiky, fyziky či zo štatistiky, pred uchádzačmi s titulom MBA, dnes spravujú viac ako 34 miliárd dolárov.

Najúspešnejší z fondov, ktorý patrí pod Renaissance Technologies, je Medallion. Ide o zvláštny súkromný fond, vlastnený výhradne Simonsom a jeho spoločníkmi, ktorého priemerná ročná výkonnosť dnes dosahuje 44 percent. Napríklad len v krízovom roku 2008 dokázal tento fond zarobiť 80 percent, kým hlavný fond spoločnosti Renaissance Technologies prerobil. Pre tento nepomer si Simonsa predvolali jeho investori a mal čo vysvetľovať.

I keď to zvládol, v roku 2010 odchádza do dôchodku. V spoločnosti zostáva už len ako nevýkonný predseda, ktorý profituje z jej hedžových fondov. A jeho odchodné? Do dôchodku si berie 2,5 miliardy dolárov, ktoré zarobil v roku 2009. V roku 2011, už ako dôchodca, zarobil ďalšie dve miliardy.

Tajnostkár
Napriek svojmu bohatstvu a úspechu sa Simons – matematik a milovník umenia – na verejnosti nenechal veľmi oslavovať. Bol mlčanlivý a vyhýbal sa aj novinárom. I jeho zamestnanci mali prísne zakázané preberať na verejnosti akékoľvek obchodné stratégie spoločnosti. O jeho úspechoch dokonca nevedelo ani mnoho ľudí na Wall Street.

Známe sú hlavne jeho filantropické aktivity. So svojou druhou ženou založili charitatívnu organizáciu Paul Simons Foundation. Dotuje programy zamerané na vzdelávanie v matematike a prírodných vedách. Univerzite Stony Brook, kde viedol katedru matematiky, dal 60 miliónov a nadácii Matematika pre Ameriku, zameranej na zlepšenie základnej vedy a výučby matematiky v mestách, 50 miliónov dolárov.
Vo veľkom finančne dotuje aj výskum autizmu, ochorenia, ktoré postihlo jeho dcéru. Na vedecké účely odovzdal aj vzorky DNA svojej rodiny, aby mohli vedci študovať genetický dosah na autizmus.

Top 10 firiem kde investuje (v mil. USD)


1. Bristol Myers Squibb CO (farmácia) – 432,23
2. Intel Corp (technológie) – 402,84
3. Lilly Eli & CO (farmácia) – 399,93
4. Philip Morris Internetional (cigarety) – 389,92
5. Novo Nordisk A S (farmácia) – 380,57
6. Colgate Palmolive Co (kozmetika) – 331,81
7. Qualcomm (technológie) – 328,74
8. Mcdonalds Corp (občerstvenie) – 317,12
9. Linear Technology Corp (technológie) – 282,40
10. Biege Idec (biológia) – 244,58
Zdroj: Insider Monkey

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
18. apríl 2024 11:12