StoryEditor

Chcete byť úspešní? Týchto 10 vecí robte ešte pred raňajkami

03.12.2015, 06:29
Chcete byť úspešní, ako mnohí slávni ľudia? Tak to musíte skoro vstávať a nezabudnúť na pár dôležitých rituálov, ktoré správne naštartujú váš deň.

Hneď na začiatok sa môžete inšpirovať príbehmi úspešných. Bývalá britská premiérka Margaret Thatcherová vstávala každý deň o piatej hodine. Frank Lloyd Wright, americký architekt a dizajnér vstával o štvrtej hodine a šéf Disney vstával o pol piatej ráno.

Viaceré výskumy ukazujú, že to, čo robíte ráno, sa odzrkadlí na vašom výkone po celý deň. Nehľadiac na to, aké je vaše pracovné zaradenie alebo v akom odvetví pracujete, každý človek hľadá spôsoby, ako byť čo najviac produktívny v práci. Je na čase, aby ste skoncovali s vypisovaním dlhých emailov alebo pili tri až štyri kávy počas pracovnej doby. Tu je pár tipov, ako na to.

1. Ráno bez akejkoľvek techniky

Ak patríte k tým, ktorí skôr než sa prezlečú z pyžama kontrolujú prijaté správy či e-mailovú schránku, prípadne si musia hneď zapnúť televízor, skúste si dať pauzu. Vedci dokázali, že ľudia, ktorí prežijú prvé chvíle dňa bez „okov“ sociálnych sietí a pracovných povinností na „monitore“, idú v ústrety úspešnejšiemu dňu 

2. Vytvorte si svoj malý rituál

Skutočne úspešní ľudia skoro vstávajú a takmer všetci majú nejaký ranný rituál. Môže to byť čokoľvek – cvičenie, meditácia, príprava jedla, počúvanie hudby, čítanie. Cvičenie pred raňajkami pomáha redukovať stres, ktorý by mohol neskôr počas dňa nastať, neutralizuje nepriaznivé efekty životného štýlu.

3. Raňajkujte niečo zdravé a výživné

Raňajky sú základ každého dňa a kto ich vynechá, nenaštartuje svoj metabolizmus, a teda nenaštartuje chod svojho organizmu. To má za následok nedostatok energie a neschopnosť sústrediť sa. Nemáme však na mysli jednu kávu a šišku z neďalekého obchodu. Investujte do seba nielen peniaze, ale aj čas. 

4. Naplánujte si deň hneď ráno

Jeden z mála okamihov, kedy ste sami so svojimi myšlienkami, je práve ráno. Preto je čas pred prácou ten správny čas, aby ste si v mysli naplánovali, čo chcete počas dňa stihnúť. Ak máte aktivít viac, je lepšie si ich poznačiť do diára alebo vášho smartfónu, aby vám neunikla jedna z činností. Ideálne v maximálne troch nosných bodoch.  

5. Najskôr sa venujte dôležitým veciam

Výskumy ukazujú, že mozog je najproduktívnejší dve a pol až štyri hodiny po zobudení.  Mnohí profesionáli sa tiež zhodujú v tom, že ráno je časť dňa, keď sme najviac disciplinovaní.  Veľa ľudí príde do kancelárie a hneď sa začnú zapodievať e-mailami, stretnutiami, brífingami, odkladajúc skutočnú prácu na neskôr…Chyba. Venujte sa len sebe.

6. Pracujte na prioritných projektoch

Chodíte do práce medzi prvými a vyhovuje vám, ak vás nikto neotravuje? Tiché hodiny počas rána môžu byť ideálnym časom na sústredenie sa na dôležité projekty, keďže je malá pravdepodobnosť, že vás niekto vyruší. Keď máte energetickú hladinu vysoko, chcete ju využiť zameraním sa na kreatívnu prácu a na zvládanie výziev. Keď máte energie menej, urobte ostatnú prácu.  

7.  Viac pracovných miest, viac produktivity 

Ak máte na to vytvorené podmienky, je výhodné pre  váš „mozog“ pracovať z viacerých miest. Ak ste freelancer alebo máte možnosť robiť z domu, skúste ísť pracovať do kaviarne, parku či knižnice. Zmena pracoviska pomôže zlepšiť sústredenie a zlepší výkon. Ak ste v kancelárii zamestnávateľa a máte možnosť rezervácie tzv. meetingovky, využite to a občas pracujte odtiaľ.  

8. Neformálne diskutujte s kolegami 

Trápi vás nejaký problém, ktorý potrebujete ráno vyriešiť? Nie ste na tom sami. Pri práci na určitom projekte je dobré sadnúť si so spolupracovníkmi a diskutovať o problémoch spolu. Ako sa hovorí: viac hláv viac rozumu, čo do bodky platí. Riešenie problému v tíme je oveľa efektívnejšie a možno ak sa vy trápite s niečím hodiny, môže iný vyriešiť za kratší čas. 

9.  Majte jasne vymedzené pravidlá

Veľa zamestnancov sa snaží vyhnúť svojim úlohám tak, že ich deleguje na ostatných. Ak ste si stopercentne vedomí vašich právomocí, majte svoje limity. Ak vykonáte prácu za druhých, oberáte sa o čas pri plnení vašich úloh.

10. Aj vy máte právo na chyby

Sme ľudia a nie stroje. Ak cítite, že vám klesá produktivita, pri plnení úloh spomaľte. Radšej zájdite na malú prechádzku alebo si choďte vypiť kávu. Na pár minút zmeníte svoje smerovanie a vaša produktivita sa vám opäť vráti plnou silnou. 

01 - Modified: 2007-11-26 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: S pánom bohom, zdravý rozum
01 - Modified: 2024-03-07 09:34:10 - Feat.: - Title: Úspech predstavuje veľký prínos v rámci vývoja sebadôvery 02 - Modified: 2024-02-16 09:00:15 - Feat.: - Title: Banská Štiavnica v New York Times. Známe americké noviny ospevujú obľúbenú atrakciu: Absolútna šupa, reaguje zakladateľ 03 - Modified: 2024-01-02 14:34:47 - Feat.: - Title: Hviezdy im budú priať vo veľkom: Tieto znamenia zverokruhu čaká úspešný a šťastný rok 04 - Modified: 2023-12-06 23:00:00 - Feat.: - Title: Kariéra youtubera (nie) je pre každého. Nadšenie môže veľmi rýchlo vystriedať sklamanie 05 - Modified: 2023-10-03 08:23:04 - Feat.: - Title: Úspech predstavuje veľký prínos v rámci vývoja sebadôvery
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
24. apríl 2024 19:08