StoryEditor

Bez investícií Prešov zvyšok Slovenska nedobehne

22.07.2013, 18:12
Prešovský kraj dlhodobo zastáva pozíciu najnižšie platiaceho kraja.

Podľa prieskumu odmeňovania spoločnosti Hay Group je úroveň základnej mzdy v Prešovskom kraji o 26 percent nižšia ako je priemer Slovenska.

Nezamestnanosť tlačí platy dole
Dôvod? Jedným je to, že Prešov a okolie nie je výraznou investičnou lokalitou. Ďalším problémom, avšak dlhodobým, je nezamestnanosť, tá je tu najvyššia v krajine a je jednou z predpokladaných príčin nízkych platov. „Vzhľadom na vysokú nezamestnanosť firmy nie sú pod tlakom platiť ľudí nad priemerom trhu a zároveň môžu poskytovať nízke nástupné mzdy,“ vysvetľuje Zuzana Holá zo spoločnosti Hay Group.

Podľa nej je otázne, do akej miery vysoký počet voľných ľudí spĺňa požiadavky firiem z pohľadu kvalifikácie. „Na druhej strane, ak by spoločnosti vyhľadávali špecialistov a vysoko kvalifikovaných ľudí, mali by byť nútené prispôsobiť
tomu aj platové podmienky a ponúkať vyššie mzdy,“ dodáva.

Miestnym nešťastím je to, že nových investícií, ktoré by zvýšili dopyt po vysoko kvalifikovanej pracovnej sile, je v tomto kraji stále málo. Nízke mzdové náklady na pracovnú silu síce môžu pôsobiť na investorov lákavo, avšak je to len jeden z mnohých faktorov, ktorý má vplyv na ich rozhodovanie, kde sa rozhodnú vybudovať fabriku.

Bez významnejších investícií bude preto pre Prešovský kraj veľmi ťažké priblížiť sa mzdami k platovej úrovni zvyšku Slovenska. Dokonca aj keď sa pozrieme na medziročné nárasty miezd v prieskume odmeňovania spoločnosti Hay Group za minulý rok, tak mzdy v tomto kraji sa upravili iba o približne dve percentá.

Prešov je posledný
„V porovnaní s infláciou, ktorá v minulom roku dosiahla úroveň 3,6 percenta to znamená, že reálne mzdy v Prešove nerástli. S najnižšími úpravami miezd a zároveň najnižšou úrovňou základnej mzdy tak naďalej zostáva Prešov
na chvoste rebríčka,“ zhodnotila Zuzana Hollá zo spoločnosti Hay Group.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
23. apríl 2024 09:31