StoryEditor

Naučte svoje deti šetriť. Psychologička radí, ako na to

03.09.2014, 10:00
Autor:
macmac
Hospodáriť s peniazmi by si mali zvykať už odmalička. Dajte však pozor na rozumnú mieru.

Na vreckové a najmä na jeho výšku rodičia často nemajú rovnaký názor a býva aj dôvodom hádok. Pritom je to ten najjednoduchší spôsob, ako deti naučiť finančnej gramotnosti. „Je to jedna zo základných zručností, ktoré budú potrebovať pre život,“ hovorí pre HN detská psychologička Miroslava Kumančíková.

Čím skôr začnú, tým lepšie

Podľa detskej psychologičky treba určiť jasné pravidlá a je dobré začať čo najskôr. „Najlepšie v čase, keď dieťa začne počítať, to znamená, zhruba tak okolo prvej triedy. Deti však často vedia rátať už aj skôr, tak okolo piatich rokov. Záleží to na ich schopnostiach,“ hovorí ďalej. Ideálne je rozprávať sa s nimi a mať pod kontrolou, na aké veci deti vreckové míňajú. Menšie deti si väčšinou kúpia sladkosti a maličkosti pre radosť, je však dobré viesť ich k plánovaniu a naučiť ich, že ak sa niečoho zrieknu, môžu za to dostať niečo väčšie. Ak chcú napríklad psíka, môžu si našetriť na jeho očkovanie a podobne.

Dôležitý je najmä príklad

Hravá forma nie je nutná, začínať však treba pozvoľna, pomaly a veľa vysvetľovať. Chýbať nesmie príklad rodičov: ak je dieťa z domu zvyknuté, že vidí rozumné hospodárenie a zodpovedný finačný plán, je vysoký predpoklad, že si takto bude aj samo počínať, keď vyrastie. „Deti sa učia aj počas toho, ako rodičia nakupujú, vidia, že rodičia narábajú s peniazmi. Treba im dať nejakú symbolickú čiastku, aby sa začali učiť hospodáriť,“ hovorí Kumančíková. Nie prliš vysoké vreckové v pravidelných časových intervaloch je dobrý začiatok. „Deti zistia, že za jedno euro na týždeň si môžu kúpiť žuvačky, keď si našetria dve eurá, budú za to napríklad nejaké cukríky alebo nejaká malá drobnosť, a tým získavajú aj povedomie o naozajstnej hodnote peňazí,“ zdôrazňuje psychologička.

Zohľadniť treba nielen finančnú situáciu, ale aj vek

Výšku vreckového treba, samozrejme, prispôsobiť jednak finančným možnostiam rodičov, jednak veku dieťaťa. Jeho individuálne potreby sa totiž menia, presnejšie zvyšujú. Dobré je, ak si dieťa zvykne na určitý finančný príspevok napríklad raz do mesiaca v určitý deň, rozvíja sa tým uňho schopnosť plánovania.
Vreckové môže fungovať aj ako odmena, napríklad za dobré známky, vzorné správanie či pomoc pri domácich prácach. Dieťa si tak zvykne, že si peniaze musí nejakým spôsobom zaslúžiť.
Snímka: littlefloweryoga.com

01 - Modified: 2006-10-04 13:53:00 - Feat.: 0 - Title: Múzeum Betliar bude úradu vlády fakturovať ujdený zisk
01 - Modified: 2024-04-18 09:00:00 - Feat.: - Title: Instagramový trend Cash Catch dorazil aj k nám. Kde na Slovensku môžeš nájsť ukryté peniaze? 02 - Modified: 2024-04-15 22:00:00 - Feat.: - Title: Na školách chýbajú kľúčoví odborníci. Druckerov rezort chce problém uhasiť stovkami miliónov 03 - Modified: 2024-04-14 17:00:00 - Feat.: - Title: Život s hendikepovaným dieťaťom nie je vždy jednoduchý: Tieto známe osobnosti to však zvládajú bravúrne 04 - Modified: 2024-04-14 22:00:00 - Feat.: - Title: Deti, ktoré vychovala nemocnica? Takúto kampaň na 2 % ste ešte nevideli 05 - Modified: 2024-04-14 20:37:28 - Feat.: - Title: Slováci sa pustili do investícií smelšie. V tomto držíme peniaze
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. apríl 2024 07:03