StoryEditor

Ste na čiernej listine? Zistíte to v registri

03.09.2014, 18:24
Hypotéka, kreditka, spotrebný úver ... Ak ich nesplácate včas, môžete mať v budúcnosti v banke problém. Keď budete potrebovať ďalšie peniaze.

Chcela si požičať v banke, ale nevyhoveli jej. Toto je prípad našej čitateľky v HN Poradni, ktorá bola pred pár rokmi z času na čas v omeškaní so splátkami. A zrazu má problém. Banka totiž v úverovom registri zistila, že nešlo len o náhodu, ale k oneskorému plateniu dochádzalo takmer každý druhý mesiac. 

Ako radí Jaroslav Čačko z portálu Ekonomickeslužby.eu, že banka nemusí povoliť refinancovanie úveru. Meškanie so splátkou môže byť dôvodom na to, aby vám ho neschválila. „Hoci vám niekde nevyhovejú, treba to skúsiť aj v ďalších bankách.“ Pokiaľ ani tam nepochodíte, nezostáva vám nič iné, iba počkať pár mesiacov. Snažte sa za ten čas byť čo najdisciplinovanejší so splatnosťou svojich úverov. „Po roku či dvoch skúste žiadosť podať opäť,“ odporúča Čačko. 

Čo nájdete v registri

Pre banky je podľa neho dôležité, kedy došlo k omeškaniu a či to bolo pred pár mesiacmi alebo rokmi a ako často ste takto meškali. Do úverového registra sa uvádzajú údaje o klientoch, ktorí nielen žiadajú o úver, ale vlastnia kreditnú kartu alebo využívajú povolené prečerpanie k bežnému účtu, tzv. kontokorent. Okrem základných údajov sú tam aj informácie o tom, ako si plníte, či neplníte svoje záväzky. Tieto informácie sú kľúčové pri rozhodnutí o poskytnutí úveru. „Zlým“ klientom banka nemusí poskytnúť úver vôbec a naopak „dobrým“ klientom banka môže poskytnúť zvýhodnené podmienky. 

Údaje sa sledujú. Päť rokov

Myslite však na to, že banka nemôže do registra nahliadnuť hocikedy. Môže tak urobiť len vtedy, ak jej dávate súhlas na spracovanie informácií. Pokiaľ jej súhlas nedáte, riskujete, že vám úver neposkytnú kvôli nízkej dôveryhodnosti. Ako spresňuje právnička Hedviga Takáčová,  bankový registrer uchováva všetky informácie dovtedy, kým dlhy nesplatíte. „Potom sa dáta archivujú ďalších päť rokov.“ Banky však zvyčajne vedia rozlíšiť, či ste chronický neplatič, alebo ide viac-menej o náhodu.  Jedno– až dvojdenné oneskorenie so zaplatením splátky sa v registri spravidla vôbec neobjaví, pretože banky aktualizujú údaje zo svojich databáz mesačne s niekoľkodňovým posunutím. 


Aké údaje nájdete v úverovom registri
– či máte úver,
– aký je to typ úveru,
– vaše postavenie v úverovom vzťahu (žiadateľ, spolužiadateľ, ručiteľ, spoluručiteľ),
– aká je pôvodná výšku úveru,
– aktuálny zostatok pôžičky,
– výška mesačnej splátky,
– počet splátok do splatnosti,
– vaša platobná disciplína,
–  výška splátky, ktorá je už po splatnosti

Nie ste si istí, či ste v registri evidovaní?
Môžete si vyžiadať  tzv. opis údajov, ktorý o vás register spracováva.  
Úverový register vedie a údaje spracováva spoločnosť  SBCB (Slovak Banking Credit Bureau) so sídlom v Bratislave.
Na vypracovanie opisu si register ponecháva 30 dní, prípadne expresne do 5 dní. 

01 - Modified: 2006-10-05 12:52:00 - Feat.: 0 - Title: Renault a Nissan Motor nevytvoria alianciu s General Motors
01 - Modified: 2024-04-08 09:19:00 - Feat.: - Title: Stráž si svoje výdavky. Ako si chrániť a nastaviť svoje rodinné financie. Ideálne miery rozpočtu 02 - Modified: 2024-04-08 07:47:30 - Feat.: - Title: Žena vyhrala v lotérii 1,3 milióna, okamžite sa rozviedla s manželom. Ten to zistil a daj ju na súd, pripravil ju o celú sumu 03 - Modified: 2024-04-05 08:00:00 - Feat.: - Title: Tento štát zistil, že má na účte 1,8 miliardy navyše. Nikto nevie, odkiaľ sa vzali ani čo s nimi robiť 04 - Modified: 2024-04-05 07:00:00 - Feat.: - Title: Prečo sme schopní stráviť nekonečné hodiny v obchodných centrách? Môže za to nenápadný trik, ktorý si si určite nevšimol 05 - Modified: 2024-04-07 05:26:40 - Feat.: - Title: Pamätáte si ako vyzerala dvestokorunáčka či tisícka? Priraďte správne hodnoty k fotkám bankoviek pôvodných slovenských korún
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
10. apríl 2024 10:23