StoryEditor

Rum za cenu malého auta? Slováci míňajú na luxus

15.07.2013, 20:00
Slováci investujú aj netradičnou formou. Aj z rumu sa môže stať cenná zberateľská položka.

Nepite rum od spoločnosti Porfidio z Mexika. Upozorňuje Adam Bursík, špecialista na rum. Prečo? Zahodili by ste totiž vynikajúci investičnú príležitosť. „Ak taký nájdete, rýchlo si ho kúpte, už sa nevyrába, o pár rokov bude mať určite svoju cenu,“ vysvetľuje. A rovnaký osud čaká aj ročníky značiek Zacapa alebo 25-ročnú edíciu rumu El Dorado.

„Ľudia si myslia, že cennejší je koňak, ale pri rovnakom ročníku je väčšina rumov drahšia,“ tvrdí Adam Bursík. A za investíciu považuje takmer každú fľašu. „Výrobcovia menia fľaše každých pár rokov, v niektorých prípadoch aj receptúru či postup výroby,“ zdôvodňuje.

Jedného dňa sa tak môže z danej fľaše stať cenná zberateľská položka. Našiel už aj rum, pri ktorom cena v jedného priebehu vyskočila o 300 percent a stále rastie. Daný rum vtedy kúpil za 280 eur ako limitovanú edíciu. Dnes sa jeho cena pohybuje okolo 1 200 eur a ešte stále nie je konečná.

Pritom podľa posledného sčítania existuje vo svete približne šesťtisíc rôznych druhov rumov od prestížnych, ale aj menej známych výrobcov. Najdrahší, ktorý je bežne dostupný aj na Slovensku, je Havana Club Máximo a stojí 1 250 eur.

Príloha Investor: Na aký luxus míňajú Slováci

Viac informácií o tejto téme
nájdete v utorkových Hospodárskych novinách.


 

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
16. apríl 2024 19:40