StoryEditor

Riziko je najmä v raste firemných daní

25.11.2013, 13:39
Autor:
turtur
Čo si o zmenách v odpisovaní daňových strát myslia podnikatelia a odborníci na dane.

Anketová otázka: Aký dosah na firmy bude mať zmena dĺžky a určenie výšky odpisovaných daňových strát? 


Silvia Hallová, Deloitte Tax
Očakávam ďalšie zhoršenie podnikateľského prostredia. Firmy pri príprave rozpočtov na nasledujúce roky so zmenami nepočítali. Znevýhodnia sa projekty náročné na vstupné investície, ktoré v prvých rokoch vykazujú stratu. Môže to spôsobiť utlmenie dlhodobých projektov,  ktorých ziskovosť sa očakáva v neskorších rokoch.


Júlia Mucsková, konateľka JM Account
Potvrdzuje sa moja teória, že štát chce zlikvidovať malé firmy. Firma v strate nemusí byť o rok v takom zisku, aby si mohla umoriť celú štvrtinu straty. Ďalší rok to môže byť podobné. Ak sa k tomu pridajú licencie, tak menšie firmy budú dohnané do likvidácie. Účtovníkom táto zmena nespôsobí žiadne komplikácie.


Martin Pastir, konateľ Lassard
Chápem snahu zabezpečiť pre štátny rozpočet viac financií, ale spôsob, akým to vláda robí, je dlhodobo neudržateľný. Vo vyspelých ekonomikách sa podnikatelia podporujú, lebo vytvárajú pracovné miesta a podnikateľské prostredie sa zjednodušuje. U nás sa hľadajú spôsoby, akými sa ešte viac zaťažia podnikateľské subjekty.


Roman Konrád, daňový poradca Profinam Tax
Zmena v uplatňovaní odpočtu daňovej straty postihne najmä malých a stredných podnikateľov. Veľkých investorov sa netýka, lebo často poberajú od vlády investičné stimuly. Obmedzenie výšky započítanej straty tiež zaťaží podnikateľov, ktorí sú objektívne v strate. Spolu s ďalšími zmenami, ako sú daňové licencie či kontrolný výkaz k DPH, ide o ďalšie zhoršenie podmienok podnikania.


Rastislav Machunka, prezident Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení
Na nových pravidlách sme sa s vládou nedohodli. Rezort financií nám len oznámil, že ich ešte dá do tejto novely zákona (o dani z príjmov, ktorá je už v parlamente - pozn. HN). Musím povedať, že s odpisovaním strát, ako má byť nastavené, vôbec nesúhlasím. Mnohé firmy majú reálnu, nie umelo vytvorenú stratu. Preto zásah do nej považujem za nevhodný.


Viola Kromerová, generálna sekretárka Slovenského živnostenského zväzu
Vláda mení všetko, čo sa len dá. Už mi to pripadá choré. Podnikateľ sa v zmenách už nevyzná. Zapadá mi to do konceptu, že štát chce vytiahnuť od firiem, hlavne malých a od živnostníkov, čo najviac peňazí a čím rýchlejšie. Firmy budú opatrné v investíciách.

01 - Modified: 2005-09-27 21:09:14 - Feat.: 0 - Title: Všestranne využiteľný striedmy konzument
01 - Modified: 2024-04-15 11:40:32 - Feat.: - Title: Prevádzku známeho influencera Jovinečka vykradli. Neviem čo sa stalo, chýba veľa vecí a fungujeme v núdzovom režime, hovorí 02 - Modified: 2024-04-05 05:53:29 - Feat.: - Title: Pistáciová a čokoládová? Firemné hodnoty nie sú zmrzlina 03 - Modified: 2024-04-01 08:33:25 - Feat.: - Title: Firmy majú problém udržať krok s aktualizáciami softvéru VPN, upozorňuje Eset 04 - Modified: 2024-03-22 17:00:00 - Feat.: - Title: Konkurzy stúpli na Slovensku na historické maximum. Najväčší úpadca v pyramídovej schéme utopil 50 miliónov 05 - Modified: 2024-03-19 23:00:00 - Feat.: - Title: Živnostníci sú kostrou ekonomiky regiónov
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 03:59