StoryEditor

Vyberáte účtovníka? Pýtajte sa na referencie a skúsenosti

Ako správne viesť účtovníctvo, ak ste živnostník? Čo si môžete dať do výdavkov, aby vás daňová kontrola nenachytala? Čoho sa vyvarovať pri účtovaní, ak ste eseročka? Radia vám experti z praxe,Martin Palkovič, poradca účtovnej spoločnosti Palkovič a Peter Zimerman z účtovno-softvérovej spoločnosti pro-fit. sk.

1. Účtovanie na vlastnú päsť

Akým začiatočníckym chybám by som sa mal vyhnúť, keď si idem robiť účtovníctvo sám?

Určite nepodceňte vzdelávanie. Absolvujte školenia, kurzy, čítajte zákony, sledujte odborné portály. Vždy sa zamýšľajte nad hodnovernosťou poskytnutej informácie. Existujú portály, kde vám „poradia“, mnohokrát však na jednu otázku dostanete niekoľko úplne protichodných odpovedí. Preto rôzne diskusné fóra berte len ako základný rámec a informácie čerpajte z hodnoverných zdrojov. Softvér síce mnoho prípadov zvládne sám, zodpovednosť za správnosť účtovníctva však máte vy, a preto mu jednoducho musíte rozumieť, ak ho chcete správne viesť. Keďže ste začiatočník, odporúčam si dať vami vedené účtovníctvo minimálne preveriť skúsenému účtovníkovi.

2. Kedy stačí len evidencia

Som začínajúci živnostník, prvý rok som podnikal vlani. Mám si spätne urobiť účtovníctvo, alebo stačí evidencia? Čo by som mohol využiť?

Pokiaľ ste živnostník, máte možnosť vybrať si z 3 možností: paušálne výdavky, daňová evidencia, jednoduché účtovníctvo Pokiaľ to nie je nutné, tak by som sa do jednoduchého účtovníctva nepúšťal. V závislosti od príjmu by som si zvolil paušálne výdavky, alebo daňovú evidenciu. Daňová evidencia obsahuje len rozdelenie na príjmy a výdavky. Súčty zdaniteľných príjmov a zdaniteľných výdavkov len prenesiete do daňového priznania na daň z príjmov FO. Je to zjednodušené účtovníctvo. Pri nízkych nákladoch by som zvažoval použitie paušálnych výdavkov.

3. Slobodný umelec

Ako autor – slobodný umelec, si neviem správne viesť účtovníctvo. Aké možnosti by som mohol využiť?

Pokiaľ ste slobodným umelcom, máte možnosť vybrať si z troch možností: paušálne výdavky, daňová evidencia, jednoduché účtovníctvo. Pokiaľ to nie je nutné, tak by ste sa do jednoduchého účtovníctva nemuseli púšťať. V závislosti od príjmu odporúčam zvoliť paušálne výdavky, alebo daňovú evidenciu. Daňová evidencia obsahuje len rozdelenie na príjmy a výdavky. Súčty zdaniteľných príjmov a zdaniteľných výdavkov len prenesiete do daňového priznania na daň z príjmov fyzických osôb. Je to zjednodušené účtovníctvo. Pri nízkych nákladoch zvážte použitie paušálnych výdavkov.

4. Časté chyby

Na čo si treba dať pozor pri uzatvorení podvojného či jednoduchého účtovníctva?

Ak si vediete účtovníctvo ako samostatne zárobkovo činná osoba sami, zväčša zabúdate na mínusové stavy v pokladnici. Ak ste eseročka, myslite v daňovom priznaní na pripočítateľné položky, ktorými si nemôžete znížiť základ dane. V prípade, ak používate paušálne výdavky, a nepodnikali ste celý rok, myslite na maximálny strop paušálnych výdavkov 420 eur. Tento výpočet si treba dosledovať, pretože softvér nevie, na koľko mesiacov paušálnych výdavkov máte nárok. Pri podaní daňového priznania je asi najčastejš...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2007-12-10 06:15:00 - Feat.: 0 - Title: Štyria mŕtvi po útokoch pri cirkevných objektoch v USA
01 - Modified: 2020-02-03 09:08:03 - Feat.: - Title: Čo je nové v účtovníctve firiem a živnostníkov? Nájdete v dnešnej prílohe HN 02 - Modified: 2019-11-24 20:13:55 - Feat.: - Title: Finančná gramotnosť – kľúč k prosperite 03 - Modified: 2019-11-19 05:44:06 - Feat.: - Title: Šetríme čoraz viac. Úspory Slovákov sú najvyššie za takmer dvadsať rokov 04 - Modified: 2018-10-04 09:24:47 - Feat.: - Title: Ak hľadáte pracovné miesto pre účtovníka, tu sú tipy 05 - Modified: 2017-11-08 13:43:35 - Feat.: - Title: Dobrí účtovníci sú stále žiadaní. Pozrite si aktuálne ponuky práce
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
16. apríl 2024 10:54