StoryEditor

Zmena zdravotnej poisťovne či priznanie daní. Aj tieto povinnosti vás čakajú v septembri

01.09.2014, 00:00
Živnostníci, podnikatelia, študenti či pracujúci, tu je prehľad povinností a dôležitých termínov, ktoré vás v septembri čakajú.

Občania

Do 30. septembra (utorok)

Rozhodli ste sa zmeniť zdravotnú poisťovňu? Prihlášku môžete podať do konca septembra, klientom novej poisťovne sa však stanete až 1. januára budúceho roka. Prihlášku môžete podať len do jednej z troch poisťovní, pričom musí obsahovať všetky potrebné informácie. Môžete ju vyplniť on-line (odkazy nájdete po kliknutí na nasledujúce odkazy: Dôvera, Všobecná zdravotná poisťovňa a Union), no zmenu poisťovne môžete urobiť aj priamo na pobočke konkrétnej poisťovne. Ak si však svoje rozhodnutie po podaní prihlášky rozmyslíte, prihlásenie môžete zrušiť písomne do konca septembra v poisťovni, kde ste prihlášku podali, a to bez toho, aby ste uviedli dôvod.

Zároveň musíte myslieť aj na vrátenie starej karty poistenca spolu s európskym preukazom vašej starej zdravotnej poistovni (do 8. januára budúceho roka), inak môžete dostať pokutu až do 165 eur. Zmenu poisťovne nezabudnite nahlásiť včas svojmu zamestnávateľovi či všeobecnému lekárovi, inak sa vystavíte pokute až do výšky 331 eur.

Do 30. septembra (utorok)

Ak ste si posúvali termín na podanie daňového priznania do konca septembra, pretože ste mali vlani príjmy plynúce zo zdrojov z cudziny, nezabudnite na podanie priznania do konca mesiaca. Tlačivá nájdete na stránke Finančnej správy alebo v ktorejkoľvek predajni s kancelárskymi potrebami a tlačivami.

Vypočítanú daň je potrebné zaplatiť tiež do konca mesiaca, inak si daňový úrad vyrubí úrok z omeškania. Ten závisí od výšky úrokovej sadzby (určí sa ako 4-násobok základnej úrokovej sadzby Európskej centrálnej banky platnej v deň vzniku nedoplatku) a doby omeškania so zaplatením dane z príjmov, teda počet dní, počas ktorých nezaplatíte svoju daňovú povinnosť. Ak vám v priznaní vyšiel na dani preplatok, nezabudnite v tlačive priznania vyplniť aj žiadosť o vrátenie preplatku na váš účet alebo v hotovosti. Inak vám ho daňový úrad nevráti. Priznanie môžete podať elektronicky, poštou alebo osobne na pobočke daňového úradu.

Ak ste živnostník a podávate si daňové priznanie až koncom septembra, nezabudnite si tiež prepočítať odvody do sociánej poisťovne. Tie sa od júla tohto roka zvyšovali a ak vám po podaní priznania vznikne povinnosť odvody do sociálnej poisťovne platiť, urobiť tak musíte do 8. októbra.

Študenti

Od 3. do 5. septembra (piatok)

Maturanti, ktorým sa nepošťastilo na prvý termín maturitných skúšok, majú šancu absolvovať opravný termín externej časti skúšky a písomnej formy internej časti pre školský rok 2013/2014. Opravné termíny pre jednotlivé predmety stanovuje Národný ústav certifikovaných meraní vzdelávania (NÚCEM) do 1. augusta, kalendár opravných termínov nájdete tu.

Do 30. septembra (utorok)

Koniec septembra je zároveň termínom, do ktorého si musia noví maturanti zvoliť predmety, z ktorých budú maturovať v školskom roku 2014/2015.

Do 7. septembra (nedeľa)

Ak ste ako študent skončili v júni strednú či vysokú školu a po 31. auguste sa nechystáte ďalej študovať alebo pracovať, strácate automaticky štatút študenta a stávate sa dobrovoľne nezamestnaným. To však znamená, že si budete musieť platiť zdravotné poistenie, alebo sa zapíšete na úrade práce do evidencie ako uchádzač o zamestnanie. V takom prípade musíte podať písomnú žiadosť o zaradenie do evidencie osobne na pobočke úradu práce podľa trvalého bydliska. Urobiť tak treba do siedmich kalendárnych dní (nie pracovných) po ukončení štúdia, teda prakticky do 7. septembra 2014. Od 1. septembra sa tak platiteľom poistného stáva štát.

Firmy

Od 1. septembra (pondelok)

Vláda Roberta Fica zaviedla od septembra novinku, ktorá má pomôcť podnikateľom a firmám vyriešiť problémy so zdaňovaním príjmov. Od pondelka tak budete môcť ako firma požiadať finančnú správu o záväzné stanovisko k daňovým predpisom. V praxi to bude vyzerať tak, že firma resp. podnikateľ navrhne riešenie alebo postup, ktorý finančná správa potvrdí za správny alebo nie, alebo navrhne iný správny postup, ako problém riešiť. Žiadosť o záväzné stanovisko sa však má týkať najmä náročných problémov, napríklad v oblasti dane z príjmov či dane z pridanej hodnoty. Firmy si na stanovisko budú musieť počkať približne 60 dní, no lehota sa môže predĺžiť. Takáto pomoc od štátu však nebude zadarmo - poplatok sa pohybuje od 1 do 3 percent z hodnoty predpokladaného obchodného prípadu.

Zamestnanci a živnostníci

Do 30. septembra (utorok)

Koniec septembra je zároveň finálnym termínom pre ročné zúčtovanie zdravotného poistenia, ktoré robia zdravotné poisťovne, a to za rok 2013 (v prípade predĺženej lehoty na daňové priznanie sa termín posúna do 31. októbra 2014). Poisťovne musia urobiť ročné zúčtovanie za:

  • zamestnanca jedného zamestnávateľa, ak jeho príjem prekročil 3 930 eur za niektorý mesiac (mal kolísové príjmy)
  • zamestnanca viacerých zamestnávateľov, ak jeho príjem neprekročil v žiadnom mesiaci 3 930 eur, no v úhrne zo všetkých zamestnaní mesačný príjem presiahol túto sumu
  • zamestnanca viacerých zamestnávateľov, ak jeho príjem v každom mesiaci prekročil 3 930 eur
  • samostatne zárobkovo činnú osobu
  • poistenca, teda zamestnanca, SZČO, dobrovoľne nezamestnaného či poistenca štátu, ktorý mal príjem z kapitálového majetku alebo ostatný príjem či príjem z dividend

Za ostatným poistencov poisťovňa ročné zúčtovanie zdravotného poistenie nemusí robiť, robiť si ho nemusí ani samotný klient poisťovne. Ide napríklad o poistenca s príjmom, z ktorého sa daň vyberá zrážkou alebo poistenca, ktorý zomrel. Na základe ročného zúčtovania bude poisťovňa klientov informovať začiatkom októbra (v prípade odloženého daňového priznania až začiatkom novembra) o možných nedoplatkoch či preplatkoch.

01 - Modified: 2006-10-03 10:49:00 - Feat.: 0 - Title: KDH sa opätovne pokúša zúžiť imunitu poslancov a sudcov
01 - Modified: 2024-04-24 13:30:00 - Feat.: - Title: Ste živnostník? Takto si môžete evidovať a následne preukazovať daňové náklady 02 - Modified: 2024-04-20 08:00:00 - Feat.: - Title: Máš v škole zlé známky? Štúdia ukazuje, že nemusíš byť úplne na vine ty, ale tvoje priezvisko 03 - Modified: 2024-04-18 16:08:21 - Feat.: - Title: Lídri Únie prerokovali možnosti posilnenia konkurencieschopnosti únie. Štáty majú výhrady k úprave daní 04 - Modified: 2024-04-16 12:36:26 - Feat.: - Title: STU boduje na plnej čiare. Jej fakulta je pre stredoškolákov opäť jednou z najžiadanejších na Slovensku 05 - Modified: 2024-04-14 22:00:00 - Feat.: - Title: Platenie daní má prejsť revolúciou. Štát chce odbremeniť firmy od záťaže týkajúcej sa státisícov zamestnancov
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
25. apríl 2024 17:51