StoryEditor

Podnikatelia pozor. Experti vám radia, ako odviesť cestnú daň

20.01.2016, 18:45
Autor:
tur, runtur, run
Poradňa HN. V januári treba zaplatiť štátu daň z motorových vozidiel. Keďže 31. 1. bude nedeľa, treba to urobiť najneskôr 1. februára.

Ak podnikáte a používate pri tom auto, do prvého februára musíte podať priznanie k dani z motorového vozidla a zaplatiť aj daň. HN vám prinášajú odpovede na otázky čitateľov, rady a skúsenosti z praxe, ktoré vám pomôžu lepšie sa zorientovať v tejto problematike a bez chyby zaplatiť za svoje vozidlo.  

1.
Kde zdaniť auro

Podnikateľ používa na podnikanie dve vozidlá. Jedno v Rakúsku, pričom toto auto má evidenčné číslo pridelené na Slovensku. Druhé vozidlo používa na podnikanie na Slovensku, toto auto je však evidované v Českej republike. Ktoré auto podlieha dani na Slovensku? 
Prvé vozidlo používané v Rakúsku je predmetom dane, pretože ide o auto, ktoré sa používa na podnikanie a zároveň je evidované v Slovenskej republike. Druhé vozidlo i napriek tomu, že sa používa na podnikanie na Slovensku, nie je predmetom dane, pretože je evidované mimo územia Slovenska.


2.
Prerušený biznis 

Vozidlo bolo v oprave, ktorá trvala tri mesiace. Počas tohto obdobia podnikateľ musel prerušiť jeho používanie. Ide o vozidlo, ktoré je evidované na Slovensku. Musí zaň podnikateľ zaplatiť daň?
Keďže nepoužívanie daného vozidla nespôsobí žiadne prerušenie samotnej podnikateľskej činnosti, vozidlo – pretože je evidované v Slovenskej republike – je predmetom dane počas celého zdaňovacieho obdobia.


3.
Špeciálne vozidlá

Ako sa majú zdaniť špeciálne vozidlá, s ktorými sa robí biznis? V prvom prípade podnikateľ používa na podnikanie vozidlo, ktoré je v doklade vyznačené ako nákladné vozidlo špeciálne – nosič výmenných nadstavieb. V druhom prípade sa používa pohrebné auto, ktoré je v doklade vyznačené ako špeciálne vozidlo. 
Pre vylúčenie vozidla z predmetu dane musia byť splnené súčasne tri podmienky: 1. vozidlo je určené na vykonávanie špeciálnych činností, 2. nie je určené na prepravu, 3. je v dokladoch označené ako špeciálne vozidlo (nesmie to však byť špeciálne nákladné vozidlo!). Ak teda ide o vozidlo „nákladné špeciálne“, musí byť predmetom dane, lebo je určené na prepravu (nie je tu splnená podmienka, že vozidlo „nie je určené na prepravu“). V prípade pohrebného vozidla, aj keď ide o špeciálne vozidlo, ani tu nie je splnená podmienka, aby sa nevyužívalo na prepravu, preto toto vozidlo nie je možné vylúčiť z predmetu dane a musí sa zdaniť. 


4.
Vysokozdvižná plošina 

Ako má postupovať podnikateľ, ktorý pri podnikaní využíva vysokozdvižnú plošinu? Táto plošina má v doklade uvedené označenie: špeciálne  vozidlo.
Takéto vozidlo – zdvíhacia plošina, ktoré má v doklade uvedené označenie „špeciálny automobil“, nie je v zmysle vyhlášky č. 169/2010 Z. z. určené na prepravu. Preto spĺňa podmienky na vylúčenie z predmetu dane. Uvedené vozidlo sa teda nemusí zdaniť.


5.
Zmluva o prenájme 
Fyzická osoba – podnikateľ prenajala svoje vozidlo, ktorého je držiteľom, na základe zmluvy o prenájme inému podnikateľovi. Ako sa zaplatí daň za toto vozidlo?

Daňovníkom dane z motorových vozidiel je v tomto prípade prenajímateľ (podnikateľ), ktorý je v doklade auta zapísaný ako jeho držiteľ. Ide totiž o to, že prenajímateľ vykonáva podnikateľskú činnosť prostredníctvom prenájmu.


6.
Firma s troma pobočkami 
Spoločnosť so sídlom v Bratislave má tri organizačné zložky zapísané v obchodnom registri so sídlom v Žiline, Košiciach a Trnave. Každá z nich používa na podnikanie svoje vozidlá, ktorých držiteľmi sú spomínané organizačné zložky. Kto platí daň za autá?

Napriek tomu, že firma má tri organizačné zložky v troch rôznych mestách, daň z motorových vozidiel v tomto prípade odvádza právnická osoba so sídlom v Bratislave, ktorej tieto organizačné zložky patria.

 

Ďalšie aktuálne otázky a odpovede nájdete vo štvrtok v Hospodárskych novinách.  

01 - Modified: 2008-01-14 12:42:45 - Feat.: 0 - Title: SDKÚ chce vidieť zmluvy s pozemkovým fondom
01 - Modified: 2024-04-18 16:08:21 - Feat.: - Title: Lídri Únie prerokovali možnosti posilnenia konkurencieschopnosti únie. Štáty majú výhrady k úprave daní 02 - Modified: 2024-04-14 22:00:00 - Feat.: - Title: Platenie daní má prejsť revolúciou. Štát chce odbremeniť firmy od záťaže týkajúcej sa státisícov zamestnancov 03 - Modified: 2024-04-10 08:14:02 - Feat.: - Title: Daň zo sladených nápojov je istá. Pomôže nám v boji proti pandémii obezity? 04 - Modified: 2024-04-04 22:00:00 - Feat.: - Title: Seriál o pôde a majetku 05 - Modified: 2024-03-19 08:09:30 - Feat.: - Title: Daňová smernica BEFIT má kritikov. Argumentujú suverenitou štátov aj odchodom podnikov z EÚ
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. apríl 2024 17:14