StoryEditor

Veľké účty za energie? Máme recept na šetrenie

12.09.2013, 00:00
Šetrí správne zateplenie, vetranie či termoregulačné hlavice na radiátoroch.

Je jedno, či bývate v bytovke alebo rodinnom dome. Stále platí: na platbách za energie môžete výrazne ušetriť. HN sa odborníkov z Bencon Investment a Energia.sk spýtali, ako na to. Držte sa týchto zásad a ušetríte stovky eur.

Kliknite pre zobrazenie infografiky s tipmi na šetrenie energí v dome a byte.

Nový dom s nálepkou „eko“. Oplatí sa, ak sa investície vrátia do 10 rokov
Chystáte sa stavať nový dom? Máte výhodu, na ekológiu a šetrenie môžete myslieť vopred. Respektíve – určite by ste mali. „Pri novostavbe je alfou a omegou to, aby sa všetko potrebné riešilo už vo fáze projektu. Vtedy sú možnosti takmer neobmedzené,“ tvrdí architekt Pavol Škombár.
Nehovorí pritom iba o dodatočnom zatepľovaní domu a kvalitných oknách. „Ide napríklad o použitie riadeného vetrania s rekupáciou, použitie ekologických zdrojov na vykurovanie a ohrev teplej vody,“ dodáva Škombár.
A poukazuje nielen na možnosti týkajúce sa izolácií, ale aj aktívneho získavania energií. Napríklad cez tepelné čerpadlá, solárne panely, fotovoltiku či veterné minielektrárne. To všetko je dnes možné aj v domácich podmienkach. Samozrejme, s dlhšou návratnosťou investícií.
„Je veľmi dôležité prepočítať a zvážiť návratnosť celého systému,“ upozorňuje architekt. „Môj názor je, že návratnosť pri rodinnom dome 10 rokov je akceptovateľná, keď zvážime, že jeho životnosť je aj 50 a viac rokov. Samozrejme, je dôležité, aby aj zvolené systémy mali životnosť presahujúcu čas návratnosti,“ uzatvára pre HN.

 

.

 

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
25. apríl 2024 15:50