StoryEditor

Už žiadne rady na úrade. Tieto veci vybavíte aj z domu, no neviete o tom

19.09.2015, 00:00
Pomalšie než v Singapure, no predsa! Aj u nás už sa elektronizujú úrady a verejná správa. Vecí, ktoré vybavíte z domu, pribúda. Pozrite si ich.

Vybrali sme pre vás tri najfrekventovanejšie vybavovacie miesta, ktoré vyhľadávajú nielen podnikatelia, ale aj občania vo všeobecnosti.

Čo vybavíte na jednotnom kontaktnom mieste

Na toto miesto sa môžete obracať v súvislosti s nasledujúcou agendou: ohlásenie živnosti, oznámenie o začiatku vykonávania činnosti, ktorá je podnikaním (podľa osobitného predpisu –  týka sa advokátov, veterinárov, audítorov či reštaurátorov), obdržanie výpisu z registra trestov kvôli ohláseniu živnosti alebo oznámeniu o začatí podnikania, požiadanie o výpis z verejnej časti živnostenského registra, ďalej požiadanie o výpis z neverejnej časti živnostenského registra, požiadanie o náhradné osvedčenie o živnostenskom oprávnení, oznámenie pozastavenia živnosti alebo zmenu doby pozastavenia živnosti.

Kontaktné miesta sú súčasťou novo vybudovaných klientskych centier po celom Slovensku. Na jednom mieste tam vybavíte agendu viacerých úradov, vrátane agendy živnostenského podnikania.
Pozor! Celý proces ohlásenia živnosti až po vydanie osvedčenia o živnostenskom oprávnení môžete absolvovať aj elektronicky.

Čo vybavíte na IOMO

IOMO sú miesta na pobočkách Slovenskej pošty, kde si môžu občania naraz „obehať“ rôzne úradné záležitosti. Ide o nasledujúce veci: výpis alebo odpis z registra trestov, výpis z listu vlastníctva a výpis z obchodného registra. Postupne sa bude ponuka týchto služieb rozširovať.
Platby za služby na IOMO sú rôzne – ich výška sa odvíja od požadovanej aktivity. Vo všeobecnosti platí, že sa tieto úhrady pohybujú od 2 do 8 eur. Využiť IOMO je určite výhodnejšie než navštevovať úrady, keďže v druhom prípade míňate navyše aj viac času alebo vás niečo stojí cestovné.
V priebehu vybavovačky na IOMO vám bude v celom procese k dispozícii profesionálne vyškolený pracovník. Všetky vydané dokumenty sú verejnými listinami použiteľnými na právne účely.
Asistované miesta pod značkou IOMO je možné nájsť v súčasnosti na viac ako 300 pobočkách Slovenskej pošty. Nové miesta postupne vzniknú v ďalších 973 mestách a obciach.

Čo vybavíte na Úseku evidencie vozidiel

Na tieto oddelenia sa môžete obracať s vybavením nasledujúcich vecí:
zaevidovanie nového vozidla a pridelenie tabuliek s evidenčným číslom, zmena držiteľa vozidla, zmena vlastníka vozidla, odhlásenie auta na iného držiteľa, zápis spájacieho zariadenia, zmena farby vozidla, dočasné vyradenie auta z evidencie, trvalé vyradenie, výmena tabuliek s evidenčným číslom, výmena alebo vystavenie duplikátu osvedčenia o evidencii časť II alebo časť I.
Správne poplatky môžete na tomto oddelení uhradiť prostredníctvom samoobslužných kioskov priamo na úrade. Nemusíte zháňať kolky na iných miestach, ale tu vybavíte všetko vrátane uhradenia správneho poplatku pod jednou strechou. Myslite však na to, že v prípade nejasností je lepšie sa o výške správneho poplatku vopred informovať podľa toho, čo konkrétne sa chystáte vybaviť.
Hojne využívaná je aj možnosť vopred sa objednať na príslušnom pracovisku – dopravnom inšpektoráte – v takom čase a na taký deň, ktorý vám vyhovuje.

Najčastejšie peripetie sa týkajú situácií, ak žiadatelia nemajú zo sebou potrebné doklady súvisiace s autom. Stane sa, že si ľudia napríklad pri novom vozidle vyselektujú doma hromadu dokladov získanú pri jeho kúpe a oddelia dokumenty, o ktorých si myslia, že nie sú potrebné. Vtedy sa často stane, že niektorý z dokladov chýba a vec sa nedá na prvýkrát vybaviť.
Často sa stáva aj to, že živnostníci alebo konatelia namiesto originálnych výpisov z obchodného registra alebo zo živnostenského registra predkladajú doklady získané z internetových stránok. Tie mávajú v hlavičke uvedené, že sa nedajú použiť na právne úkony. Ani v tomto prípade sa evidenčný úkon nedá vybaviť v štandardnom čase.
Všetky informácie a návody na evidenčné vybavovačky, vrátane poplatkov, nájdete na stránke ministerstva vnútra.

Pozor! Niekoľko mesiacov už platí aj možnosť požiadať, aby ste rôzne evidenčné úkony urobili v Národnej evidencii vozidiel elektronicky.

01 - Modified: 2007-09-20 10:01:10 - Feat.: 0 - Title: EÚ zažíva podľa OECD oživenie ekonomiky
01 - Modified: 2024-04-15 10:35:09 - Feat.: - Title: Mikloš v HNtelevízii: Fico blafuje. Plošný rez v štátnej správe je úplný nezmysel​ 02 - Modified: 2024-03-27 10:21:05 - Feat.: - Title: PREHĽAD Otváracích hodín obchodov počas Veľkej noci: Kde nakúpiš aj počas sviatkov? 03 - Modified: 2024-03-21 15:22:17 - Feat.: - Title: Počet zamestnancov verejnej správy rastie, zamestnávatelia preto žiadajú jej komplexný audit 04 - Modified: 2024-03-05 12:00:00 - Feat.: - Title: Predsvadobná párty syna najbohatšieho muža Indie za milióny. Vystúpila Rihanna, zablahoželať prišiel aj Bill Gates 05 - Modified: 2024-02-13 13:45:17 - Feat.: - Title: Čo Dzurinda pred rokmi sľúbil, Fico teraz doručil
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 18:52