StoryEditor

Dane treba platiť tam, kde žijete a pracujete, upozorňuje odborník

27.10.2014, 16:21
Kde je lepšie platiť dane – u nás, alebo vonku? Expert upozorňuje, že formálnymi úkonmi sa neoplatí unikať zo štátu s vyššou daňou tam, kde je nižšia.

Pred dilemou, kde platiť dane, stojí naša čitateľka, ktorá nám napísala do HN Poradne. „Môj priateľ je Brit a spolu žijeme v Rakúsku, kde aj pracuje ako voľný prekladateľ,“ popisuje mladá žena. Dvojica stojí pred rozhodovaním, kde sa prihlásiť kvôli odvádzaniu daní. Samozrejme, tak, aby to bolo pre nich čo najvýhodnejšie.

„Priateľ pracuje pre klientov z krajín EÚ, ale aj z ostatných častí sveta. Po prieskume zistil, že ak by sa prihlásil pod daňový systém v Rakúsku, musel by odvádzať toľko, že by ho to vyšlo okolo 60 percent dane, vrátane odvodov,“ popisuje čitateľka fakty o situácii. Priznáva, že zvažujú, či by sa priateľ nemohol prihlásiť na Slovensku ako rezident s trvalým pobytom u nás, čím by mu tu mohla vzniknúť aj daňová povinnosť.

Formálne úkony verzus fakty

Podľa Jozefa Áča, experta v oblasti daňového poradenstva, je základným pravidlom pre zdaňovanie fyzických osôb v krajinách Európskej únie aj OECD určenie skutočného bydliska. „Toto pravidlo majú všetky krajiny OECD zakotvené v medzinárodných zmluvách o zamedzení dvojitého zdanenia a poväčšine aj v domácich zákonoch,“ vysvetľuje poradca. On sám je toho názoru, že v prípade našej čitateľky treba hľadať rezidenciu medzi dvoma štátmi, teda buď vo Veľkej Británii alebo v Rakúsku – na základe ich legislatívnych úprav. Áč upozorňuje, že presunúť daňovú rezidenciu len na základe formálnych úkonov, akými sú napríklad zmena pasu alebo prihlásenie na trvalý pobyt, to ešte v žiadnom prípade neurčuje daňovú rezidenciu, ktorá by mala byť v súlade so zmluvami týchto štátov.

„Umiestnenie“ rezidenta aj dane

Čo tvorí základné znaky pre rezidenciu daňovníka? „Tie sú dané tým, kde on ako osoba a taktiež jeho rodina skutočne býva, kde sa zdržiava, kde podniká, prípadne kde má stredisko svojich životných záujmov,“ vyratúva argumenty poradca. Každý štát totiž chce, aby sa dane platili a vyberali tam, kde daňovník a jeho rodina využívajú infraštruktúru, kde užívajú služby daného štátu, to znamená, že to má byť tam, kde táto fyzická osoba prevažne žije, prípadne sa poväčšine zdržiava.

 

01 - Modified: 2006-12-04 05:46:54 - Feat.: 0 - Title: Peter Horváth: Voľby bez jasného víťaza
01 - Modified: 2024-04-04 14:21:16 - Feat.: - Title: Edgar Baker: Očakávania dnešného slovenského kandidáta a opatrenia firiem 02 - Modified: 2024-04-01 22:02:10 - Feat.: - Title: Kuriérom Woltu živnosť vyhovuje. Rozhodne európska smernica o osude státisícov našich živnostníkov? 03 - Modified: 2024-03-28 10:07:40 - Feat.: - Title: Podnikáte? Ak nepredložíte daniarom transferovú dokumentáciu, dostanete mastnú pokutu 04 - Modified: 2024-03-15 13:33:00 - Feat.: - Title: Krok Bruselu do slovenských daní je cez čiaru, varuje biznis a žiada zmenu sporného návrhu 05 - Modified: 2024-03-02 18:15:00 - Feat.: - Title: Štát si za dva mesiace požičal 60 percent celoročného plánu, môže ho prekročiť
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
15. apríl 2024 09:04