StoryEditor

Preplaťte banke čo najmenej

23.08.2013, 00:05
Dobu splatnosti hypotéky netreba príliš naťahovať. Rozdiely môžu byť prekvapivo veľké.

Výber hypotéky je jedným z najdôležitejších finančných rozhodnutí väčšiny z nás. Avšak nielen úroková sadzba, ale aj splatnosť hypotéky zásadne rozhodujú o tom, koľko banke na hypotéke preplatíme. Akú teda voliť splatnosť tak, aby to čo najmenej zasiahlo rodinný rozpočet a aby sme banke preplatili čo najmenej?

Čím dlhšia splatnosť, tým nižšia splátka, avšak vyššie preplatenie na úrokoch. Logika je jednoduchá, od banky máme dlhšie požičané peniaze a úver klesá pomalšie. Rozdiely však môžu byť prekvapivo veľké. Napríklad pri hypotéke 50-tisíc eur a úrokovej sadzbe 4 percentá dokáže rozdiel medzi splatnosťou 25 a 30 rokov zvýšiť celkové preplatenie o 6 760 eur. Viac príkladov nájdete v tabuľke:

Zdroj: FinancnaHitparada.sk

Odporúčanie preto znie, netreba dobu splatnosti príliš naťahovať. Splátka by však nemala byť nastavená ani tak, že rodinný rozpočet vychádza len tak tak. Je lepšie si radšej tvoriť rezervu na mimoriadne situácie. Pretože vždy môžeme na konci fixácie akúkovek časť hypotéky splatiť bez poplatku. Okrem toho viacero bánk umožňuje každoročne splatiť predčasne bez poplatku 20% z úveru.

Dobu splatnosti hypotéky je možné zmeniť. Nie je to zadarmo. Ide o zmenu v zmluve, preto je potrebné podpísať dodatok a ten stojí od 50 do 166 eur v závislosti od banky.


Pozn. poplatky platia pre účelové hypotéky a úvery na bývanie.

Maximálna doba splatnosti hypoték v bankách je 30 rokov. Výnimkou sú Prima Banka a mBank, ktoré umožujú splácať úver až 40 rokov. Vo všetkých bankách je však limitujúcim faktorom vek klienta. Hypotéka musí byť zvyčajne splatená maximálne vo veku 65 rokov.

Maroš Ovčarik

finančný expert FinancnaHitparada.sk, portál, ktorý porovnáva hypotekárne úvery

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
25. apríl 2024 10:38