StoryEditor

Máte v práci konfliktného kolegu? Tu je päť krokov, ako ho uzemníte

26.05.2015, 10:58
Autor:
zubzub
Máte v práci kolegu, s ktorým je veľmi ťažké vychádzať. Neustále provokuje a všetko kritizuje. Ako sa s tým popasovať radí sociológ Vojtěch Bednář.

Zrejme tomu nebudete chcieť veriť, ale prevažná väčšina "problémových kolegov" nie sú zlí ľudia. Sú to len ľudia, ktorí sa dostali v nesprávnej dobe na nesprávne miesto, ľudia, ktorí si jednoducho nesadli s tými ostatnými. Alebo ľudia, ktorým okolnosti nedali tú možnosť robiť prácu, ktorú by chceli tak, ako by chceli.

Bohužiaľ sa ale svojmu okoliu veľmi často javí ako problematický, konfliktný, hádavý a veľmi nepríjemný. Vyvoláva konflikty, nechce spolupracovať, niekedy môže donášať na svojich kolegov, inokedy sa snaží pôsobiť autoritatívne, aj keď v skutočnosti nie je vôbec šéf.

Dohovoriť sa s ním je ťažké, snaha mu taktne naznačiť, že nám takéto správanie nevyhovuje, zvyčajne nevedie k ničomu, a ak s ním ideme do priameho konfliktu, môže nám pracovne, ale aj osobne ublížiť. Vďaka tomu väčšina ľudí takto "problémového" kolegu izoluje, jednoducho sa ho snaží ignorovať. Lenže to prinesie často ešte viac škody ako úžitku.

Robí len to najlepšie

Problémový kolega väčšinou vôbec nijako nereaguje, na to keď sa mu okolie snaží niečo naznačiť. Keď jedného dňa pohár trpezlivosti pretečie a zvyšok tímu alebo kolektívu mu vyleje na hlavu svoje znechutenie, môže sa tváriť veľmi urazene, pretože predsa "robí len to najlepšie". Keď sa s ním budeme púšťať do konfliktu, pohoríme, pretože je to on, kto konflikt vyprovokuje, a tak má a vždy bude mať prirodzene navrch. Nechať "ho byť" a dúfať, že prestane škodiť, nám môže krátkodobo pomôcť, ale dlhodobo nie, pretože raz určite nastane kritická situácia, kedy bude potrebné, aby všetci spolupracovali, a v tomto okamihu príde výbuch. Ako naň?

Rada na záver: čo robiť so zlým človekom

Na pracovisku ale môžeme stretnúť aj človeka, ktorý je jednoducho zlomyseľný a agresívny. Ak ste si istí, že jeho problém nie je v tom, že by bol v zložitej situácii, a že sa len snaží brániť, nebojte sa voči agresorovi ohradiť. Najsilnejšia zbraň proti nevhodnému správaniu agresívneho človeka je, keď kolegovia využijú príležitosť a jasne, zrozumiteľne mu spoločne dajú najavo, že chcú zmenu.

Ak máte problém s kolegom, ktorý je agresívny a nepriateľský len voči vám a nie voči ostatným, potom je najlepšie mu nikdy nepodliehať a nenechať sa šikanovať. A ak nie je možné mu jasne povedať, kde sú jeho hranice, obráťte sa na nadriadeného, ​​aby problém s agresorom riešil. Je to jeho práca a jeho zodpovednosť.

Zdroj: idnes.cz/Vojtěch Bednář, firemný sociológ

01 - Modified: 2007-06-10 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Súboj o predsedu ĽS-HZDS bez vyzývateľa
01 - Modified: 2024-04-01 09:00:00 - Feat.: - Title: Chceš žiť ako Chandler? Dostaneš 10-tisíc za to, že sa presťahuješ do Tulsy v Oklahome 02 - Modified: 2024-03-27 15:54:37 - Feat.: - Title: Volkswagenu na Slovensku chýba tento rok až 1 500 zamestnancov. Kritická je situácia so špecialistami 03 - Modified: 2024-03-22 13:30:00 - Feat.: - Title: Teraz môžeš aj ty pracovať pre Williama a Kate. Kráľovská rodina hľadá zamestnanca, plat je však pomerne nízky 04 - Modified: 2024-03-21 23:00:00 - Feat.: - Title: Za akých okolností môže pracovať predčasný dôchodca a aké zmeny pripravuje vláda? 05 - Modified: 2024-03-20 20:13:08 - Feat.: - Title: Trh práce ostáva silný, nových nezamestnaných obratom absorbuje
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
10. apríl 2024 07:10