StoryEditor

Požičať si, no nezadĺžiť sa. Päť rád, ako na to

23.05.2015, 14:00
Autor:
run, redrun, red
Nepostačujú vám našetrené peniaze, ale máte pred sebou nečakané výdavky? Alebo si chcete niečo dopriať? Požičať si nie je hriech, no treba to vedieť.

Keď sa ocitnete v situácii, že vám úspory nepokryjú neočakávané výdavky, alebo si chcete kúpiť niečo nad plán, mnohí začnú uvažovať o pôžičke. Najviac si požičiavame na jar. Kupujeme autá, motorky, rekonštruujeme bývanie, plánujeme letné dovolenky. Ako si požičať, a pritom sa veľmi nezadĺžiť? mBank vám prináša päť jednoduchých, ale podstatných tipov.

Nestačí mi kreditka, čo teraz

Ak si potrebujete požičať väčší objem a na dlhšie obdobie, zadĺžiť sa na svojej kreditnej karte nie je najlepší nápad. Úroky na kreditkách sa pohybujú okolo 20 % ročne a neraz aj vyššie. Preto je výhodnejší bezúčelový úver, kde sú úrokové sadzby omnoho nižšie. V mBank sa dostanete už na úrok 9,9 % p.a., a po splnení podmienok môže byť ešte nižší. mBank má pre svojich klientov pripravené aj predschválené ponuky, keď peniaze môžete mať na účte takmer okamžite a všetko vybavíte cez internet.

Na čo si dať hlavne pozor

Poplatky, poplatky, poplatky. Za mimoriadne splátky, za vedenie účtu, za predčasné splatenie, za vybavenie úveru. Poplatok za poskytnutie úveru môže mať  výšku aj cca 2% z poskytovanej sumy, v mBank ho ale vôbec neplatíte. Zmluva o pôžičke by mala byť základným dokumentom a mala by všetky poplatky obsahovať. V rozhodovaní vždy pomôže úverová kalkulačka, na ktorej si vyrátate výšku splátky aj celkovú zaplatenú sumu.

Na čo všetko dostanem spotrebný úver

Slováci si podľa posledných prieskumov požičiavajú najviac na kúpu nového auta a na zariadenie bytu. Ak sa jedná o bezúčelový úver, požičať si môžete prakticky na čokoľvek a bez dokladovania. Obozretnosť je však na mieste. Zbytočné „rozhadzovanie“ je totiž po strate zamestnania druhou najčastejšou príčinou zadĺženosti. Odborníci preto radia opatrnosť pri požičiavaní si na príležitosti, akými sú svatby, alebo dovolenky. Na druhej strane, investíciu do zážitku vám už nikto nezoberie.

Do akej výšky si môžem požičať

Pôžičky sa pohybujú od pár stoviek eur, až do niekoľko tisíc. Takisto variabilná je aj doba splácania. Nenechajte sa však zlákať iba nízkym úrokom, ktorý banky avizujú - často ho získate až po splnení určitých podmienok, ktoré vám nemusia vyhovovať. V tejto súvislosti odporúčame pozrieť sa najmä na výšku ročnej miery percentuálnych nákladov (RPMN). Vyjadruje celkovú úrokovú mieru úveru, pretože zohľadňuje nielen úrok ale aj ostatné poplatky súvisiace s úverom.

Čo ak mám už viac úverov

Ak si potrebujete znížiť mesačné splátky, predĺžiť dobu splácania alebo ušetriť na poplatkoch v prípade existujúceho úveru, riešením je refinancovanie úveru. Vyplatenie starého úveru novým, lacnejším úverom prinesie okamžitú úsporu, čomu v dnešnej dobe nahráva výhodná situácia na trhu s pôžičkami, ktoré sú najlacnejšie v histórii.

01 - Modified: 2007-06-07 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: LIBERTY OF THE SEAS V ČÍSLACH
01 - Modified: 2024-04-19 09:30:00 - Feat.: - Title: VIDEO Žena priviedla mŕtveho strýka do banky, aby získala úver. Držala mu hlavu aj pero, zamestnancov však neoklamala 02 - Modified: 2024-04-18 14:33:44 - Feat.: - Title: Po desiatich rokoch diverzifikujeme. Slovensko predalo švajčiarskym investorom dlhopisy za 653 miliónov 03 - Modified: 2024-04-21 22:00:00 - Feat.: - Title: Bývalý viceguvernér ČNB pre HN: Cesta k euru sa v Česku odkladá, Klaus a Zeman tu vytvorili veľkú euroskepsu 04 - Modified: 2024-04-18 09:00:00 - Feat.: - Title: Instagramový trend Cash Catch dorazil aj k nám. Kde na Slovensku môžeš nájsť ukryté peniaze? 05 - Modified: 2024-04-12 16:22:30 - Feat.: - Title: Euro sa dostalo na tohtoročné minimum
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
24. apríl 2024 14:27