StoryEditor

Overte si, či tankujete dobrý benzín. Na webe daniarov je zoznam správnych predajcov

15.12.2014, 13:50
Autor:
tasr, runtasr, run
Zistiť pôvod benzínu či nafty sa dá cez internet. Daňová správa zverejnila dva nové registre, sú v nich distribútori a predajcovia pohonných látok.

Vodiči áut majú ďalší spôsob, ako si overiť, za čo platia na benzínových pumpách. Ide najmä o to, aby do motorov svojich vozidiel čerpali benzín, prípadne inú pohonnú látku na legálnej čerpačke. Nelegálnemu predaju nafty či benzínu majú zamedziť dva nové registre prístupné na internete širokej verejnosti. Tento mesiac ich spustila do prevádzky Finančná správa. Ide jednak o register distribútorov pohonných látok a jednak o register predajcov pohonných látok.

Ochrana spotrebiteľov

„Chceme chrániť spotrebiteľov pred nezákonným tovarom – nové registre majú pomôcť v boji proti nelegálnemu predaju pohonných látok, pretože takýto predaj spôsobuje škody nielen občanom, ale aj štátnemu rozpočtu,“ informovala hovorkyňa Finančného riaditeľstva Patrícia Macíková.

Do registra sa zapisujú distribútori, ktorí v rámci podnikateľskej činnosti distribuujú na Slovensku v daňovom voľnom obehu pohonné látky – motorový benzín, motorovú naftu, ako aj skvapalnené plynné uhľovodíky.

„Zavedenie registra je ústretové najmä voči podnikateľom, ktorí majú záujem nakupovať pohonné látky vo veľkom. Môžu si dodávateľa preveriť a zároveň majú možnosť výberu iného dodávateľa, ktorý sa nachádza bližšie k sídlu ich spoločnosti,“ priblížila Macíková.

Overenie predaja pohonných látok

Do ďalšieho registra sa zapisujú predajcovia pohonných látok, ktorí v rámci podnikateľskej činnosti predávajú na Slovensku v daňovom voľnom obehu spomínané pohonné látky.

„Podľa tohto registra si môže každý overiť, či čerpacia stanica je legálna. Ak je v registri zapísaná, znamená to, že si splnila všetky svoje povinnosti a že pohonná látka nakúpená na tejto čerpačke by mala spĺňať všetky zákonom požadované parametre. Ak v zozname nie je, ide pravdepodobne o nelegálnu čerpaciu stanicu a predáva pohonné hmoty pochybného pôvodu,“ upozornila hovorkyňa.

Nahlásenie podozrenia

A čo robiť, ak zistíte neidentifikovateľnú stanicu? Podozrivú čerpačku možno nahlásiť na Zelenej linke finančnej správy 0800 110 110, ktorá je bezplatná zo všetkých telefónnych sietí na Slovensku.

Akékoľvek informácie môžu občania podávať aj e-mailom: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript. a taktiež písomne na Kriminálny úrad finančnej správy.

 

01 - Modified: 2007-01-23 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Svedkov predviedla polícia
01 - Modified: 2024-04-19 22:00:00 - Feat.: - Title: Najrýchlejšie nabíjajúce sa vozidlo a k tomu výkon 938 koní? Nové Porsche Taycan presvedčí aj odporcov elektromobility 02 - Modified: 2024-04-16 10:42:29 - Feat.: - Title: Ako zlacniť benzín o 20 centov? SaS apeluje na Fica, predstavila návrh 03 - Modified: 2024-04-15 11:40:32 - Feat.: - Title: Prevádzku známeho influencera Jovinečka vykradli. Neviem čo sa stalo, chýba veľa vecí a fungujeme v núdzovom režime, hovorí 04 - Modified: 2024-04-11 09:05:00 - Feat.: - Title: Malý trnavský crossover bude ešte lacnejší. Okrem e-pohonu dostane aj klasické motory 05 - Modified: 2024-04-12 14:19:04 - Feat.: - Title: Európe chýba top palivo, jeho cena preto stúpa. Dôvod je až ďaleko za Atlantikom
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
24. apríl 2024 03:00