StoryEditor

Zbohom drahé Slovensko. V týchto 5 krajinách budete žiť lacnejšie

27.11.2015, 23:00
Už ste niekedy premýšľali nad tým, ktoré krajiny sveta sú najlacnejšie? Odcestovať za nimi by ste museli do Ázie a Afriky, najdrahšie je v Európe.

Inými slovami – stále môžete vyprázdniť svoj sporiaci účet a usadiť sa v jednej z týchto piatich krajín. Oplatí sa to.

Rebríčku najlacnejších krajín na život kraľuje India. Vyplýva to z výskumu spoločnosti Numbeo, ktorá porovnávala index spotrebiteľských cien (Consumer Price Index) v 119 krajinách sveta. Na základe výsledkov následne zostavila tabuľku krajín s najnižšími a najvyššími nákladmi na život, tie zverejnil portál movehub.com.

S európskym platom v Ázii a Afrike
K pätici najlacnejších krajín na svete patria tradične ázijské a africké krajiny – po Indii ceny príjemne prekvapia aj v Nepále, Pakistane, Tunisku a Alžírsku. No aj v krajinách ako Malajzia, Vietnam, či v stredoamerickej Nikaraguy by ste si mohli nažívať stále lacnejšie, ako u nás. Samozrejme, bohatstva a dostatku by ste si v týchto krajinách užili iba v prípade, ak by ste sem prišli s európskymi úsporami a príjmom. Z európskych krajín majú najnižšie výdavky v Moldavsku, ktoré skončilo na šiestom mieste, lacno sa žije aj v Macedónsku (8. miesto) a Gruzínsku (13. miesto). Analýza spoločnosti Numbeo sa zamerala na porovnanie cien potravín, dopravy, bývania, reštaurácií a služieb. Pri potravinách pritom analýza brala do úvahy ceny mäsa, chleba, vajec, ryže, ovocia, zeleniny a alkoholu. Doprava zahŕňala okrem verejnej dopravy aj platby za taxíky, ceny pohonných hmôt a áut. Pri službách sa brali do úvahy výdavky za elektrinu, kúrenie a vodu.

India – kultúra, história a životný štandard k tomu
Kultúry a histórie je v Indii hojne. Navyše za menej ako 400 eur mesačne budete môcť pokryť všetky svoje náklady a dokonca získať aj pomerné pohodlie. Zároveň budete môcť skúmať všetko, čo tento vysoko duchovný národ ponúka. Výhodou tejto krajiny je veľké množstvo vzdelaných obyvateľov hovoriacich po anglicky. India je známa svojimi call centrami a programovacími štúdiami.


Snímka: Pixabay.com

Nepál – východná duchovnosť ako bonus
Táto krajina je zaujímavá pre duchovne založených ľudí, ktorých teší kultúrna rozmanitosť. Nájomné a verejné služby tu mesačne stoja okolo 110 eur. Tí, ktorí sa chcú dozvedieť viac o východnej duchovnosti a minúť pri tom čo najmenej peňazí, by určite mali zvážiť Nepál ako cieľ svojej cesty.


Snímka: Pixabay.com

Nikaragua – život medzi palmami
Ak svoje úspory nechcete rýchlo minúť, Nikaragua je určite tým pravým miestom. Nájomné a verejné služby tu totiž na mesiac stoja iba cca 175 eur. Najväčšia krajina Strednej Ameriky umožňuje dokonca aj zvýšenie životného štýlu – trikrát týždenne si môžete najať slúžku, a to iba za 55 eur.


Snímka: Pixabay.com

Malajzia – tropický prales s nádychom futurizmu
Malajzia má veľa čo ponúknuť. Kým nájomné a verejné služby stoja menej ako 260 eur, existuje veľa iných miest, kde môžete minúť peniaze. Napríklad taký Times Square Mall sa môže pochváliť 15 poschodiami, ktoré sú plné obchodov – nájdete tam takmer všetko, a za veľmi prijateľné ceny.


​Snímka: Pixabay.com

Vietnam – skvelé a lacné jedlo
Ak považujete samého seba za jedáka, Vietnam má širokú škálu miestne pestovaných plodín. Stravovanie stojí menej ako päť eur a prepitné sa v žiadnom prípade neočakáva – Vietnam je tak skvelým miestom na pravidelnú návštevu reštaurácií. Okrem toho, nájomné a verejné služby stoja 320 eur mesačne.


Snímka: Pixabay.com

01 - Modified: 2007-11-21 09:16:04 - Feat.: 0 - Title: Topolánka kritizujú za lyžovačku
01 - Modified: 2024-04-19 10:00:01 - Feat.: - Title: Top dovolenka za minimum peňazí? Toto letovisko označujú za európske Maldivy, zatiaľ ho pozná len málo ľudí 02 - Modified: 2024-04-19 07:00:00 - Feat.: - Title: Nechoďte sem, odkazuje turistom talianske mestečko. Bojí sa náporu turistov, môže za to nový seriál od Netflixu 03 - Modified: 2024-04-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Veľká zmena pre ľudí s postihnutím: Cestovanie bude ľahšie vďaka európskym preukazom 04 - Modified: 2024-04-16 07:45:48 - Feat.: - Title: Veľká zmena pre ľudí s postihnutím: Cestovanie bude ľahšie vďaka európskym preukazom 05 - Modified: 2024-04-14 09:00:00 - Feat.: - Title: Jeden z najväčších bankových podvodov ju bude stáť život. Za zmiznutie dvanástich miliárd eur dostala Vietnamka trest smrti
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
22. apríl 2024 16:30