StoryEditor

Absolveti, tu je šesť trikov, ako si nájsť po škole prácu

26.03.2015, 09:03
Autor:
zubzub
Zohnať zamestnanie po skončení školy je pre množstvo mladých ľudí problém. Kľúčom k úspechu je byť aktívny.

Nájdite, čo vás napĺňa

Študenti často bojujú s tým, že stále nevedia, čo by chceli po škole robiť. V takom prípade je dobré si vytipovať potenciálne oblasti, v ktorých by ste boli radi zamestnaní, a jasne si stanovte očakávania od danej práce. Na to je potrebné poznať príležitosti a tie vo svojom okolí aktívne vyhľadávať.

Zamerajte sa na životopis

Správne vytvorený životopis je vždy vašou vizitkou pri prvom kontakte s potenciálnym zamestnávateľom. Preto je tiež potrebné si na ňom dať záležať. Životopis by mal byť stručný, jasný a hlavne pravdivý.

Vysoké školy chrlia tisíce vysokoškolákov ročne a študentov na trhu práce je nespočetné množstvo. Snažte sa preto odlíšiť. Nezabudnite zdôrazniť zahraničné skúsenosti, zapojenie sa do študentských organizácií a ďalšie aktivity. Priložte jazykové certifikáty, doložte dobrovoľníctvo napríklad v neziskových organizáciách a spoluprácu na konkrétnych projektoch.

Vytvorte si LinkedIn profil

Obrovským pomocníkom pri hľadaní práce je profil na sieti LinkedIn. Umožní vám mať životopis dostupný online. Zároveň je to veľká príležitosť, ako nadviazať kontakt s kolegami, známymi, diskutovať v skupinách a zviditeľniť sa. Zvyšujete si tým aj šancu, že vás oslovia headhunteri, ktorí pre firmy vyhľadávajú mladé talenty. Prostredníctvom LinkedIn si vás môžu vytipovať tiež personalisti firiem, a to skôr, než zverejnia ponúkanú pozíciu.

Využívajte pracovné portály

Zaregistrujte sa na pracovných portáloch a nechajte si zasielať novinky o voľných pracovných pozíciách na váš e-mail. Pri hľadaní práce prostredníctvom pracovných portálov sa zároveň vypláca aktívny prístup, kedy budete vhodné pracovné príležitosti vyhľadávať aj sami voľbou lokality, v ktorej chcete pracovať, odboru a úväzku, aký zháňate.

Hľadajte odborné rady

Nebojte sa osloviť poradenské centrá univerzít či dokonca kariérne centrá firiem, kde vám môžu odporučiť, kam nasmerovať kariéru. Nebojte sa priamo osloviť aj samotné spoločnosti aj napriek tomu, že nemajú práve vypísané výberové konania. Ak sa firme zapáčite, možno vytvorí miesto priamo pre vás.

Využite veľtrhy kariérnych príležitostí

Jednou z foriem, kde možno nadviazať kontakt s predstaviteľmi firiem, sú veľtrhy pracovných príležitostí. Na jednom mieste tu nájdete množstvo potenciálnych zamestnávateľov, ktorí majú otvorených rovno viacero výberových konaní.


Zdroj: idnes.cz

01 - Modified: 2024-04-12 08:50:32 - Feat.: - Title: Že roboti kradnú prácu je mýtus, nové technológie zvyšujú význam úlohy ľudí, vraví manažér Amazonu 02 - Modified: 2024-04-04 14:21:16 - Feat.: - Title: Edgar Baker: Očakávania dnešného slovenského kandidáta a opatrenia firiem 03 - Modified: 2024-04-01 09:00:00 - Feat.: - Title: Chceš žiť ako Chandler? Dostaneš 10-tisíc za to, že sa presťahuješ do Tulsy v Oklahome 04 - Modified: 2024-04-01 22:02:10 - Feat.: - Title: Kuriérom Woltu živnosť vyhovuje. Rozhodne európska smernica o osude státisícov našich živnostníkov? 05 - Modified: 2024-03-27 15:54:37 - Feat.: - Title: Volkswagenu na Slovensku chýba tento rok až 1 500 zamestnancov. Kritická je situácia so špecialistami
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 03:53