StoryEditor

Stačí oznam o schôdzke. Ak tam firmy dohodli kartel, majú súd na krku

02.09.2014, 14:49
Maily, z ktorých vyplýva, že sa konkurenti dohodli na cenovej stratégii, môžu byť dôležitý dôkaz. Napríklad pre štart inšpekcie, ktorá potvrdí kartel.

Viete, že človek, ktorý prvý poskytne antimonopolnému úradu dôkaz o karteli, získa od štátu odmenu až do vo výšky jedného percenta z uloženej pokuty? Táto odmena má síce limit 100-tisíc eur, ale aj tak je to silná motivácia, aká nemá v podnikateľskom prostredí Slovenska obdoby. Štát dokonca toleruje aj prípad, ak by sa pokuta úradu nezaplatila. Oznamovateľ má aj vtedy nárok na odmenu. Bude vo výške polovice z toho, čo by mu patrilo pri zaplatení pokuty.

Dokonalé utajenie oznamovateľa

Kartely sú najzávažnejšie protisúťažné konanie. Zároveň ich bez účasti človeka „zvnútra“ takmer nemožno odhaliť. Aj preto Protimonopolný úrad urobil všemožné opatrenia, aby oznamovateľom kartelu dokazovanie uľahčil. Napríklad tak, že oznamovateľ môže mať zabezpečenú ochranu identity. „Znamená to, že do kontaktu príde len s jediným zamestnancom úradu, a to s riaditeľom odboru kartelov,“ vysvetľuje Andrea Wilhelmová, hovorkyňa Protimonopolného úradu. Alebo – dotyčný človek svoju identitu riaditeľovi odboru kartelov nemusí vôbec odhaliť až do momentu, kým dotyčnému nevyplatia odmenu.
V prospech odbúravania stereotypov, teda prekonávania strachu z toho, že ak napríklad vynesiem citlivé informácie, stihne ma po čase „zaslúžený“ trest firemných bossov, je aj to, že ako oznamovateľ môžem od svojho oznámenia na úrade hocikedy ustúpiť. Bez následkov.

Čo je to kartel

Odmeny za prezradenie kartelu zaviedol zákon od 1. júla. Ako na to zareagovali podnikatelia? Podľa hovorkyne má úrad na novinku už teraz pozitívne odozvy, ako aj množstvo dotazov okolo podania žiadosti. „Vzhľadom na dôležitosť ochrany identity oznamovateľa však nebudeme v tejto fáze poskytovať informácie o konkrétnych podaniach,“ uzatvára hovorkyňa.
Pripomeňme, že kartel je dohoda medzi firmami či organizáciami, vďaka ktorej sa obmedzí alebo zníži konkurenčný boj medzi členmi kartelu, ale sťažia sa podmienky ostatným firmám na trhu – tie napríklad musia potom vyrovnávať umelo vzniknutú cenovú hladinu znížením svojich cien, ako aj zisku. Členovia kartelu si tým, naopak, svoje zisky maximalizujú.

Najväčší známy prípad

Dosiaľ najväčší kartelový prípad v slovenskej histórii bola pokuta 45 miliónov eur za kartel šiestich veľkých stavebných spoločností: Strabag, Doprastav, Betamont, Inžinierske stavby, Skanska DS, Mota - Engil, Engenharia e Construcao. Šlo o koordináciu správania v tendri spojenom s prácami na výstavbe úseku diaľnice D1 Mengusovce - Jánovce. Rozhodujúcim dôkazom bola zhoda ponúk v súvislosti s indexom jednotkových cien v položkách stavby. Hoci kartel sa dohodol ešte pred rokom 2006, rozsudok sa stal plne právoplatným až 1. júla 2014. Do konca júla 2014 zatiaľ pokutu uhradili len dve firmy zo šiestich (Skanska – 8,98 milióna a Inžinierske stavby – 3,02 milióna eur).

Čo môže spadať medzi dôkazy o karteloch:

1. listiny či e-maily, z ktorých vyplýva, že sa konkurenti medzi sebou dohadovali, napríklad o tom, kto zvíťazí v tendri, alebo sa dohodli na poplatku za nejaký tovar či službu, prípadne sa dohodli na opatreniach proti konkurentom.

2. môžu to byť aj informácie, ktoré pomôžu úradu vykonať inšpekcie v konkrétnych subjektoch s cieľom získať dôkaz o karteli.

Aké okolnosti sú spojené s oznámením:

  • ako oznamovateľ máte zabezpečenú ochranu identity.
  • do kontaktu prídete len s jediným zamestnancom úradu = s riaditeľom odboru kartelov. S ďalšími, len ak s tým budete vyslovene súhlasiť.
  • až do vyplatenia odmeny nemusíte odhaliť svoju identitu, a to ani riaditeľovi odboru kartelov.
  • zákon vám ako oznamovateľovi garantuje, že oznámením neporušíte povinnú mlčanlivosť, ktorou by vás mohla viazať trebárs pracovnou zmluvou.
  • svoje oznámenie môžete kedykoľvek stiahnuť.

Čo treba ešte vedieť o karteloch:

  • na preukázanie cieľovej výmeny informácií sa nevyžaduje dôkaz, že sa podnik na trhu skutočne správal určitým spôsobom.
  • nevyžaduje sa ani dôkaz o tom, že konkurenti výslovne súhlasili s určitými postupmi na trhu.
  • stačí dôkaz o výmene informácií vedúcej k zníženiu alebo odstráneniu neistoty v danej záležitosti – v takomto prípade sa neskúmajú následky odovzdania informácií.
  • účastník, ktorý mlčky súhlasí s nezákonnou iniciatívou bez toho, aby sa verejne od nej dištancoval, prípadne ju neoznámi antimonopolnému úradu, vpodstate podporuje proces nezákonného správania a sťažuje jeho odhalenie.
  • môže stačiť jediný kontakt na to, aby sa uskutočnil protisúťažný cieľ dohodnutý medzi firmami.

Zdroj: PMÚ

 

01 - Modified: 2006-10-04 04:49:00 - Feat.: 0 - Title: Economic News SUMMARY, October 3
01 - Modified: 2024-04-18 14:11:10 - Feat.: - Title: Zápis prvákov do základných škôl vrcholí. Rodičia dostanú v októbri príspevok, hrozí im však aj vysoká pokuta 02 - Modified: 2024-04-17 07:23:44 - Feat.: - Title: Top zamestnávateľ na východe čelí veľkej pokute. Štát im chce zobrať dvojnásobok toho, čo za rok zarobili 03 - Modified: 2024-04-15 13:42:00 - Feat.: - Title: Alagič sa kajá: Firma jej zrušila biznisovú spoluprácu kvôli Pellegrinimu. Najprv penila, teraz toto! 04 - Modified: 2024-04-02 11:30:00 - Feat.: - Title: 102-ročného muža na vozíku mesto prinútilo vyčistiť grafity na plote. Hrozili mu tisícovými pokutami, aj keď sa ledva hýbe 05 - Modified: 2024-04-01 11:10:00 - Feat.: - Title: Aktivita v čínskom výrobnom sektore pokračovala v marci v raste
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
18. apríl 2024 21:51