StoryEditor

Chcete si našetriť? Desať rád, ako to zvládnete

28.09.2015, 17:35
Stále preflákate celú výplatu, hoci ste si už stokrát sľúbili, že si budete odkladať? Takto sa to podarí.

Nie a nie sa dostať do plusu? Aj keď ste si už toto predsavzatie toľkokrát dávali a bezvýsledne, stále to môžete zvládnuť. Chce to iba pevnú vôľu a vytrvalosť. A tiež týchto desať rád.

1. Poznajte svoj rozpočet
Ak sa naozaj odhodláte šetriť, plán je nevyhnutnosť. Dôkladne si zapíšte príjmy, výdavky, a to najmä kvôli tomu, aby ste zistili, či naozaj žijete iba z príjmov, alebo využívate napríklad kontokorent. Bez poriadneho prehľadu vo vašich financiách to nepôjde. Keď si ho spravíte, budete vidieť, kam ide najviac peňazí a kam by ich mohlo ísť menej. To je dobrý začiatok.

2. Používajte hotovosť
Kreditka je pohodlná, ale zvádza k ľahšiemu míňaniu. Peniaze nedržíme v ruke, nemusíme ich vytiahnuť z peňaženky, a tak sa ich ľahšie vzdáme, ako keby sme ich pri kase odovzdali v papierovej podobe. Platba kartou je pohodlná a praktická, ak však chcete šetriť, nevzdávajte sa používania hotovosti úplne.

3. S kontokorentom opatrne
Povolené prečerpanie účtu môže v istých životných situáciách veľmi pomôcť. Treba však mať na pamäti, že je to pôžička a disponibilný zostatok na účte neznamená vaše reálne peniaze. Ak niečo chcete, skúste si na to radšej vopred našetriť. Tým získate finančnú disciplínu, ktorá sa vám pri šetrení zíde.

4 .Nákupná horúčka je out
Takpovediac to na nás príde, nakúpime, na čo nám v obchode padne zrak a potom už len ľutujeme, keď nám pípne esemeska s výpisom. Urobiť si pred nakupovaním zoznam je možno staromódne, ale svoj zmysel to má. Najmä ak nekontrolovateľným nákupom prepadáte často. Prípadne si vezmite na nákupy niekoho, kto vás dokáže „ubrzdiť“.

5. Využívajte zľavy
Toto je niekedy ťažké. Keď sa nám niečo páči, najradšej by sme to mali hneď. Ale keď vieme, že o nejaký čas bude výpredaj... je lepšie trocha počkať a urobiť výhodnú kúpu. Takisto sa oplatí kupovať si veci mimo sezóny; jesenný plášť si uprostred leta kúpite za oveľa výhodnejšiu cenu.

6. Ignorujte reklamu
Kúpiť si vo výhodnej akcii niečo, čo naozaj potrebujete, je jedna vec. Ale podliehať reklame a „výhodne“ nakúpiť veci, bez ktorých by ste sa zaobišli, je v skutočnosti napriek lákavej ponuke vyhadzovanie peňazí. Preto dávajte pozor pri všetkých letákoch či billboardoch, popri ktorých prejdete. Väčšinu z tých vecí vám naozaj netreba a v období šetrenia už vôbec nie.

7. Používajte verejnú dopravu
Auto je pohodlnejšie, praktickejšie... áno, je to pravda, zároveň vám však zvyšuje náklady na život. Naozaj musíte chodiť každý deň autom do práce? Obmedziť si pohodlie aspoň na nejaký čas stojí za to. Výsledok v podobe ušetrených peňazí vás poteší.

8. Dávajte si pozor, kde vyberáte peniaze
Bankomaty sú už na každom rohu, čo v nás vzbudzuje pocit, že sa k hotovosti v prípade potreby dostaneme expresne rýchlo. Dostaneme. Ale aj zaplatíme nekresťanský poplatok, ak bankomat nepatrí banke, ktorej kartu máme v ruke. Preto si radšej trocha zájdite a použite ten správny bankomat.

9. Myslite svoje predsavzatia vážne
Pri výpise z účtu vás prepadne hlboký pocit kajúcnosti a máte obrovskú chuť šetriť. Potom o pár dní dorazí výplata, s ňou aj eufória a sme tam, kde sme boli predtým. Tu nepomôže nič iné, iba dôslednosť a sebakontrola. Istých radostí sa jednoducho načas treba vzdať. Nie naveky. Iba kým si vytvoríte rezervu.

10. Konkretizujte
Nie každému stačí predsavzatie v duchu „idem šetriť“. Niekto si výsledok potrebuje spojiť so sladkou odmenou a neúspech s trestom. Metóda cukru a biča môže vyzerať u dospelých ľudí smiešne, pravdou však je, že je efektívna a zaberá. Ak si šetrenie naplánujete tak, že si odložíte dvesto eur a potom si kúpite topánky, ďalších dvesto eur sa vám bude odkladať omnoho ľahšie. Možno vďaka predstave kabelky alebo inej odmeny. Samozrejme, za rozumnú sumu.

01 - Modified: 2007-09-28 14:45:00 - Feat.: 0 - Title: Inflácia v USA prekvapivo klesla, výdavky spotrebiteľov vzrástli
01 - Modified: 2024-04-23 06:51:33 - Feat.: - Title: Štát hospodáril nad očakávania. V Únii však stále patríme k hriešnikom, pripísali sme si smutné prvenstvo 02 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: Možno nie sme najrovnostárskejší 03 - Modified: 2024-04-22 11:04:49 - Feat.: - Title: Špekulanti na Wall Street si uvedomili, čo bude nasledovať​ 04 - Modified: 2024-04-22 08:58:22 - Feat.: - Title: Vyššie sadzby po dlhší čas sú späť 05 - Modified: 2024-04-19 07:11:04 - Feat.: - Title: Prvotná reakcia bola prudká. Po izraelskej odvete proti Iránu zlato vyskočilo na rekord, bitcoin sa prepadol
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
23. apríl 2024 21:07