StoryEditor

Facebook vám može prekaziť plány, na pôžičku

28.08.2013, 15:06
Autor:
redred
Nesplácajú vaši priatelia na Facebooku dlhy? Smola, pôžičku nemusíte dostať ani vy.

Tradičné poskytovatelia pôžičiek sa pri vyhodnocovaní rizík väčšinou riadi údajmi o úverovej histórii konkrétnych potenciálnych veriteľov. Sú milióny ľudí, ktorí doteraz žiadnu pôžičku registrovanú nemajú, a tak ich solventnosť nemožno z týchto údajov zistiť. Novým trendom je analýza pôsobenia potenciálneho klienta na sociálnych sieťach a internete všeobecne. Takéto technológie sa začínajú využívajú už aj pri online pôžičiek u našich susedov, v Českej republike.

S kým si píšete
Priatelia zo sociálnych sietí, môžu podľa servera CNN mať veľmi významný vplyv na vaše osobné financie. Nie tým, že by od vás počas rozhovorov na chate vyzvedali údaje k platobnej karte. Skôr než zobrať vám peniaze, ktoré už máte, vás môže virtuálne priateľstvo s "nesprávnymi ľuďmi" pripraviť o financie, ktoré ste si ešte len chceli požičať.

Počítač vás preverí
Pre tieto príležitosti nastupujú nové nástroje, ktoré sa snažia vyčítať podobné údaje z profilov na sociálnych sieťach. A z nich odvodiť konkrétne schopnosť záväzkov. Napríklad finančníci z úverovej spoločnosti Lenddo sa sústredia na to, či nemáte na internete medzi svojimi priateľmi niekoho, kto im nespláca pôžičky podľa plánu. Ak takého nájdu, budete mať problém s vybavením pôžičky práve vy. Podľa riaditeľa a zakladateľa Lenddo Jeffa Stewarta vychádza ich stratégie z jednoduchého predpokladu. „Ľudia veľmi dobre vedia, kto je v ich okolí dôveryhodný a solídny. A my to len teraz vďaka výpočtovej technike môžeme jednoducho zistiť,“ vysvetľuje pointu Stewart.

Čítať podmienky sa oplatí
Existujú rôzne iné možnosti ako si skontrolovať klienta. Okrem údajov o účtoch na Facebooku, eBay alebo Amazonu sa tiež analyzuje, aj akým spôsobom vyplňujú žiadatelia o pôžičku cez ich online formulár. Napríklad ak záujemca strávi viacej času na čítaní podmienkach o zmluve, stúpa jeho dôveryhodnosť.

Zdroj: cnn.com, ihned.cz

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 18:13