StoryEditor

Neplatia vám výživné? Vieme, ako to riešiť

16.10.2014, 15:23
Pri alimentoch je stanovená aj minimálna suma, ktorou musí rodič prispievať na dieťa. Ak tak nerobí, je čas urýchlene to riešiť.

Nevydarené manželstvo, deti, na ktoré otec riadne neplatí. Taký je príbeh našej čitateľky z HN Poradne, ktorá rieši problém s výživným. „S exmanželom máme dve maloleté deti. Odišiel z domácnosti, dlhy nechal na mňa. Z môjho platu však domácnosť neutiahnem,“ sťažuje sa nám.

Neplatí výživné. Aké máte možnosti

Jej bývalý manžel mal dvoch zamestnávateľov, ani jeden mu vraj nič nezaplatil za posledného pol roka. Rozvádzať sa nemieni, lebo „na to nemá“. Deti za posledný polrok videli od otca len sumu 165 eur a nejaké drobnosti. Ako jej radí právnička Paulína Ondrášiková, manželstvo trvale neplní svoju funkciu, manžel sa odsťahoval, a preto by rozvod nemal byť problematický. „Pokiaľ sa chcete rozviesť vy, podajte návrh na súd. Súčasťou rozvodového konania je aj vyriešenie otázky starostlivosti o maloleté deti na čas po rozvode.“ Rodičovské právo môžete upraviť aj dohodou, tú však musí schváliť súd.

Skúste predbežné opatrenie

Mediátorka Martina Jenčová v otázke rýchleho vyriešenia výživného na maloletého deti vidí ešte možnosť podať návrh na nariadenie predbežného opatrenia. „Ním by súd manžela zaviazal platiť výživné v nevyhnutnej miere až do času rozhodnutia vo veci samej.“ V závislosti od zárobkových a majetkových pomerov manžela by čitateľka mohla zvážiť podľa advokáta Róberta Bánosa podanie návrhu na určenie výživného na manželku. „Platí totiž, že pokiaľ manželia nežijú spolu v spoločnej domácnosti alebo spolu nehospodária, môže ktorýkoľvek z manželov požiadať súd o určenie výživného na manžela. Súd by mal určiť výživné tak, aby bola životná úroveň manželov v zásade rovnaká.“

Niekedy výživné priznajú aj spätne

Súd prizná výživné len ku dňu podania návrhu na určenie výživného na maloleté deti. Zákon o rodine síce stanovuje, že pri maloletých deťoch možno výživné priznať aj spätne, maximálne tri roky pred podaním návrhu. Avšak len keď sú na to dôvody hodné osobitného zreteľa. Takýmito dôvodmi sú také, keď ste návrh nemohli podať na súde z nie vlastnej viny, napríklad z dôvodu choroby.


Na čo myslieť, ak vám riadne neplatia výživné na dieťa:

– Pri alimentoch je stanovená aj minimálna suma, ktorou musí rodič prispievať.

– Je to 30 % životného minima, ktoré predstavuje 198,09  eura.

– Výška minimálneho výživného na dieťa je na rok 2014 určená vo výške 27,13 eura mesačne.

Maximálnu sumu zákon neurčuje, čiže to môže byť aj niekoľko tisíc eur mesačne.

– Ak muž neplatí a má žena už súdne rozhodnutie, môže situáciu urýchlene riešiť.

– Môže podať trestné oznámenie, ak v priebehu 2 rokov nezaplatil minimálne 3 mesiace výživné.

– V takom prípade by bolo vhodné podať návrh na exekúciu.

– Exekútor mu môže siahnuť na príjem a majetok rodiča, môže podať aj podnet na zadržanie vodičského preukazu.

01 - Modified: 2006-11-21 16:25:00 - Feat.: 0 - Title: Peter Jackson nebude režírovať Hobita
01 - Modified: 2024-04-19 11:58:00 - Feat.: - Title: Klára Issová je single takmer 20 rokov: „Vycvičila som sa samote.“ Prečo si myslí, že vzťah nevydrží? 02 - Modified: 2024-04-18 09:00:00 - Feat.: - Title: Instagramový trend Cash Catch dorazil aj k nám. Kde na Slovensku môžeš nájsť ukryté peniaze? 03 - Modified: 2024-04-14 20:37:28 - Feat.: - Title: Slováci sa pustili do investícií smelšie. V tomto držíme peniaze 04 - Modified: 2024-04-08 07:47:30 - Feat.: - Title: Žena vyhrala v lotérii 1,3 milióna, okamžite sa rozviedla s manželom. Ten to zistil a daj ju na súd, pripravil ju o celú sumu 05 - Modified: 2024-04-05 08:00:00 - Feat.: - Title: Tento štát zistil, že má na účte 1,8 miliardy navyše. Nikto nevie, odkiaľ sa vzali ani čo s nimi robiť
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
24. apríl 2024 12:18