StoryEditor

Osem rád, ako bezpečne platiť kartou

13.07.2015, 16:04
Autor:
zubzub
Používať platobnú kartu je jednoduché a rýchle. Poznáte však všetky zásady bezpečnosti?

Takto s PIN kódom

Pri platení kartou PIN kód zadávajte na platobnom termináli tak, aby ho nikto nemohol odpozorovať, teda zakryte číselník rukou. Ak si svoj PIN neviete zapamätať, namiesto toho, aby ste si ho niekde napísali, si ho radšej zmeňte, je to naozaj jednoduché. PIN kód ani iné údaje ku karte neprezrádzajte ani svojim blízkym či rodine. Zároveň svoj platný PIN nikdy neuchovávajte spolu s platobnou kartou ani si ho neukladajte v mobile.

Kontrolujte údaje a sumu

Pri platení kartou si vždy skontrolujte správnosť údajov a výšku platenej čiastky na termináli a na platobnom doklade. Zadaním správneho PIN kódu potvrdzujete správnosť účtovanej čiastky. Všetky pohyby na svojom účte si priebežne kontrolujte.

Nezabudnite kartu

Po platbe skontrolujte, či vám obchodník vrátil platobnú kartu. Ani neviete, ako často sa stane, že si v obchode vezmeme bloček a odídeme bez platobnej karty. To isté sa stáva aj pri výbere hotovosti z bankomatu. Po výbere si vždy skontrolujte, či ste si z bankomatu zobrali platobnú kartu aj vyberanú hotovosť.

Majte kartu stále na dohľad

Nespúšťajte kartu z dohľadu. Nedovoľte, aby obchodník alebo napríklad čašník odišiel s vašou kartou niekam, kde nebudete vidieť, čo sa s ňou deje.

Pozor na bezkontaktné platenie

Ešte rýchlejšie môžete kartou platiť drobné darčeky či suveníry do 20 eur. Čoraz viac obchodníkov používa platobné terminály, ktoré podporujú použitie bezkontaktnej platobnej karty. Stačí, ak ju priložíte k terminálu bez zadania PIN kódu a počkáte na pípnutie. Pri takejto platbe nedávajte kartu z ruky a majte nad kartou kontrolu.

Pomôžu SMS notifikácie

Nastavte si k svojmu osobnému účtu SMS notifikácie o pohyboch na účte. Aj vďaka nim budete mať okamžitý prehľad o všetkých pohyboch na účte – o odchádzajúcich aj prichádzajúcich platbách.

Zadržaná karta

Ak vám obchodník platobnú kartu zadrží a neviete o dôvodoch, prečo tak urobil, žiadajte ho o potvrdenie o zadržaní platobnej karty (s uvedením čísla karty, doby platnosti, dátumu aj času zadržania a s uvedením, kto a kde kartu zadržal).

Odmena

Platenie kartou je praktické a bezpečné, ale navyše aj výhodné. V niektorých bankách môžu klienti napríklad využívať bez poplatku neobmedzený počet platieb kartou u obchodníkov nielen doma, ale aj v zahraničí. Za platby kartou klientov navyše banky aj odmieňajú, a to tak, že vám vrátia určité percento z objemov nákupov zaplatených platobnou kartou.

Zdroj: Ľuboslava Šillerová, hovorkyňa Prima banky

01 - Modified: 2007-07-20 12:33:00 - Feat.: 0 - Title: Pripravovaná novela zákona o matrikách je zlá a nepotrebná
01 - Modified: 2023-09-06 08:56:16 - Feat.: - Title: Súboj kartových gigantov: Naše peňaženky ovládla Visa, Mastercard sa z nich pomaly vytráca 02 - Modified: 2023-08-17 10:54:15 - Feat.: - Title: Zmizla vám platobná karta? Urobte toto, aby ste neprišli o peniaze 03 - Modified: 2023-06-30 10:16:18 - Feat.: - Title: Cestujete autom s dieťaťom do zahraničia? Takto to zvládnete 04 - Modified: 2023-06-29 22:00:00 - Feat.: - Title: Už nenosíme peňaženky plné peňazí, postačí nám karta, mobil alebo hodinky 05 - Modified: 2023-02-14 16:09:12 - Feat.: - Title: Polícia vyzýva ľudí, aby za žiadnych okolností neposkytovali údaje z platobnej karty
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. apríl 2024 01:02