StoryEditor

V sporení sme lepší ako Česi, mesačne ušetríme takmer stovku

31.10.2014, 16:01
Autor:
zubzub
Z výplaty si dokáže odložiť stále viac Slovákov. A rastie aj suma, ktorú si sporíme.

Takmer sto eur mesačne. Toľko si dokáže odložiť priemerný Slovák. Ak by sme nepočítali s Rakúšanmi, ktorí si odložia približne dvakrát toľko (188 eur), boli by sme jasnými šampiónmi nášho regiónu. Medzi Slovákmi však vidno veľké rozdiely. Každý štvrtý si totiž nedokáže odložiť viac ako 20 eur mesačne. Približne 28 % respondentov však sporí viac ako 100 eur mesačne a práve tí zvyšujú priemer.

Lepší vývoj trhu pomáha

Pred ostatnými krajinami strednej a východnej Európy máme výrazný náskok. Tretí v poradí, Česi, si totiž ušetria mesačne v prepočte „len“ 75 eur. Medziročne ide o veľký skok, keďže Slováci dokázali usporiť o šesť eur viac a naši západní susedia, naopak, usporili o tú istú sumu menej. „Príjem slovenských domácností je vyšší a môže za to lepší vývoj trhu práce v tomto roku. Znížila sa miera nezamestnanosti, takže viac ľudí dostáva mzdu. Zároveň sa v prvom polroku tohto roka zvýšili mzdy, medziročne približne o 4,5 %. V predošlých rokoch bol nominálny rast miezd asi o polovicu pomalší. Časť z týchto dodatočných príjmov ľudia minuli, po dlhšom čase tak spotreba opäť stúpa. Zároveň si však ľudia dokážu aj viac usporiť,“ povedala Katarína Muchová, analytička Slovenskej sporiteľne.

Niektorí zaostávajú

Výrazný je aj odstup ďalších susedov. Nad hranicu 50 eur mesačne sa totiž dostali len Chorváti, kým Maďari, Rumuni a Srbi zaostávajú. „Do úvahy treba brať aj rozdiely v priemerných platoch v jednotlivých krajinách. Tie sú napríklad v Rakúsku viac ako šesťnásobné v porovnaní s Rumunskom,“ dodáva Muchová.

Takto by ste si mali sporiť

Okamžitá rezerva, ktorú by ste mali mať k dispozícii pre prípad nečakaných výdavkov, by mala predstavovať výšku najmenej troch mesačných platov. "Ideálne je odkladať si aspoň 10 percent z mesačného prijímu. Ak to nezvládate, sporte si radšej menej, no na pravidelnej báze," radí hovorkyňa ČSOB Zuzana Eliášová. Ideálne je ak si svoje úspory dokážete rozložiť do viacerých produktov.

Ak si chcete nielen sporiť, ale si aj čosi zarobiť, mali by ste zvážiť, ako so svojimi úsporami narábate. "Sporitelia, ktorí za celý rok zo svojho sporiaceho účtu nevytiahli ani cent, by si mali nasporenú sumu uložiť na vklad s viazanosťou," odporúča riaditeľka odboru vývoja produktov Michaela Koštialová zo Slovenskej sporiteľne. Naopak, tí, ktorí zvyknú zo svojho sporiaceho účtu vyberať, mali by tak robiť štvrťročne a vo vyšších čiastkach a potom na peniaze niekoľko mesiacov nesiahať. Kvôli každomesačným výberom totiž môžete prísť o bonusový úrok.

Informácie: prieskum SLSP

01 - Modified: 2006-12-06 13:20:00 - Feat.: 0 - Title: Pätica kanoistov už doma z USA
01 - Modified: 2024-04-15 08:30:00 - Feat.: - Title: Drahé palivo na pumpách? Poradíme vám, ako dokážete znížiť spotrebu vášho auta 02 - Modified: 2024-04-05 22:00:00 - Feat.: - Title: Kto nesporí, nie je Čech. Západní susedia prekonávajú rekordy 03 - Modified: 2024-03-25 11:31:57 - Feat.: - Title: Vláda si robí zálusk na peniaze sporiteľov. Obávame sa ďalšieho zničujúceho útoku na druhý pilier, vraví SaS 04 - Modified: 2024-03-16 12:30:00 - Feat.: - Title: Tieto veci doma robí každý z nás, ročne nás stoja desiatky eur. Pozri si, ako ušetriť v domácnosti, intráku či podnájme 05 - Modified: 2024-02-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Zmeny v druhom pilieri: Ak 45-ročný človek zarába 2 800 eur, dôchodok bude mať nižší o 62 eur, tvrdí expertka
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 05:31