StoryEditor

Ak dáte autá do správy špecialistom, máte voľnejšie ruky na biznis

22.10.2015, 14:00
Autor:
run, redrun, red
Mať firemné autá v majetku a riešiť ich agendu vlastnými silami? Alebo ich dať do správy špecialistom? Čo sa oplatí viac, sme zisťovali za vás.

Kedy odovzdať firemné autá do správy špecialistom a kedy ich mať radšej v majetku firmy, sme sa spýtali Lucie Čiškovej, obchodnej riaditeľky spoločnosti Business Lease Slovakia, ktorá popisuje výhody aj nevýhody oboch situácií.

1. príklad z praxe

Firma sa rozhodne využívať operatívny lízing/správu vozidlového parku. Doteraz mala autá v majetku a všetku správu musela riešiť z vlastných zdrojov, vyčleňovať personál a riešiť administratívu pri každej servisnej, pneuservisnej či poistnej udalosti. Čo sa jej mení v situácii, ak prejde pod správu vozidlového parku (vlastníctvo áut jej ostáva, ale správu parku outsourcuje)? Prípadne – ak prejde priamo na operatívny lízing?

Servis, pneuservis

Ak máte ako firma firemné autá cez operatívny lízing alebo v správe lízingovej spoločnosti (správa autoparku), môžete využívať kompletnú sieť servisov aj pneuservisov na celom území Slovenska. Ak sa vám stane porucha na aute, nemusíte čakať na servisný termín u svojho partnera, ale máte úplnú voľnosť. Zároveň využívate veľkoodberateľské ceny lízingovej spoločnosti, ktoré si firma vo vlastnej réžii nikdy nie je schopná vyjednať sama. Ako firma tiež benefitujete z know-how lízingovej spoločnosti pri schvaľovaní a autorizácii servisných zásahov, keďže lízingovka presne vie, ktorý zásah treba na vozidle vykonať, pričom oprávnenosť nákladov v servise či pneuservise kontroluje. Eliminuje tak zároveň nadbytočné úkony, čím šetrí firme peniaze. Zároveň firma v prípade potrebnej väčšej servisnej opravy nezostane zaskočená zásahom do rozpočtu. Všetky úkony má totiž zahrnuté v pravidelných nemenných mesačných platbách operatívneho lízingu.

Poistné udalosti

Ak má firma firemné vozidlá cez operatívny lízing alebo v správe lízingovky a nastane poistná udalosť, vašou jedinou povinnosťou je nahlásiť ju lízingovej spoločnosti čo najskôr. Ona za vás vyrieši nahlásenie do poisťovne, opravu v servise a rovnako náhradnú mobilitu počas opravy vášho auta. Všetko na jednom mieste, bez vypĺňania zložitých formulárov či návštevy poisťovne. Za opravu neplatíte, keďže lízingová spoločnosť pracuje so servismi na báze krycích listov. V prípade zavinenej poistnej udalosti sa vás dotkne len spoluúčasť. Náhradné vozidlo máte rovnako počas opravy vášho auta bezplatne.

2. príklad z praxe

Firma má svoje autá, no chce využívať operatívny lízing. Má teda vlastné staré aj novšie vozidlá, pričom sa rozhodne prejsť na operatívny lízing, prípadne pod správu vozidlového parku (vlastníctvo áut jej ostáva, ale správu vozidiel outsourcuje). Ako bude postupovať?

Všetko cez operatívny lízing

Firma, ktorá hľadá okamžité riešenie outsourcingu nielen správy, ale aj financovania vlastného vozidlového parku, volí kombinovanú metódu – rieši to spätným prenájmom svojich áut a tým, že nové vozidlá dá pod operatívny lízing. Využitím tohto riešenia odstráni zo svojho majetku všetky vozidlá, ktoré sa presunú do majetku lízingovej spoločnosti. Tá jej zabezpečuje všetky služby spojené s mobilitou cez autá firmy. Služby lízingovej spoločnosti sa vodičovi poskytujú a fungujú identicky bez ohľadu na to, či je auto v spätnom prenájme alebo v klasickom operatívnom lízingu na nové auto. Spätný prenájom sa obvykle realizuje na autá, ktoré ešte nie sú v klientovom účtovníctve odpísané a majú vek do troch rokov. Autá lízingová spoločnosť odkupuje od klienta za účtovné alebo trhové ceny.

Časť vozidiel na operatívny lízing, časť v správe

Klienti, ktorí hľadajú komplexné riešenia financovania a správy vozidlového parku, využívajú kombinované riešenie. Najstaršie vozidlá, ktoré majú vo vozidlovom parku, vymenia za nové cez operatívny lízing, ostatné ostávajú v ich majetku a všetky služby s výnimkou platby cestných daní im zabezpečí lízingová spoločnosť. Z pohľadu vodiča nie je cítiť žiadny rozdiel. Vodič, ktorého auto je v majetku zamestnávateľa a v správe lízingovej spoločnosti, postupuje pri využívaní servisných a ďalších služieb úplne rovnako ako vodič, ktorého auto je v majetku aj správe lízingovej spoločnosti. 

01 - Modified: 2007-10-19 14:08:00 - Feat.: 0 - Title: McClaren zostáva pri kormidle anglickej reprezentácie
01 - Modified: 2024-04-23 12:00:00 - Feat.: - Title: Keď začínajú drahé problémy: Čo nerobiť s turbomotorom a ako sa prejavujú problémy? 02 - Modified: 2024-04-23 09:10:00 - Feat.: - Title: Opel odhalil kompletne prepracované rodinné SUV. Väčšie, štýlovejšie a nielen elektrické 03 - Modified: 2024-04-22 13:21:18 - Feat.: - Title: Toyota prezrádza, aké chyby robia mladí vodiči najčastejšie. Zadarmo im pomôže 04 - Modified: 2024-04-22 13:29:37 - Feat.: - Title: Luxusný džíp Matthewa Perryho z Priateľov sa ani pol roka po smrti nepohol 05 - Modified: 2024-04-22 09:06:00 - Feat.: - Title: Kým majitelia spia, Tesla vylepšuje. Nová aktualizácia prináša mnohé zaujímavosti
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
23. apríl 2024 21:04