StoryEditor

Nenaleťte realitnému maklérovi. Tu sú rady, ako na to

14.02.2014, 14:30
Autor:
redred
Poradíme vám, ako sa vyhnúť problémom pri kúpe bytu alebo domu.

Pri kúpe bytu alebo domu nejde o malé peniaze. V prípade hypotéky sme často viazaní aj časovými limitmi a právnymi podmienkami. Väčšina kupujúcich je v trvalom strese z neznámeho prostredia a práve to niekedy využívajú realitní makléri. Prinášame tipy, ako spoznať, že vás chce maklér "obísť".

1. Pozor na “ležiaky” 
Makléri nechcú priznať, že byt je "ležiak", preto sa niektorí neustále snažia aktualizovať internetové inzeráty, aby ste nespoznali, ako dlho sa ponúkaný objekt nepodarilo predať či prenajať. Nebojte sa preto spýtať makléra alebo existujúceho majiteľa, odkedy je nehnuteľnosť na predaj. V prípade, že je pri nehnuteľnosti dobre nastavená cena, čas predaja by nemala presiahnuť jeden či dva mesiace. Ak byt alebo dom visí na inzertných serveroch dlhší čas, buďte ešte ostražitejší a pátrajte, v čom by mohol byť háčik. 

2. Štvorcové metre nesedia
Nenechajte sa zmiasť podobou inzerátu. Jeden a ten istý byt bežne ponúka viac realitných kancelárií, uvádzané metre štvorcové sa však často líšia nielen čo do počtu, ale aj cenovo. 
Čo by ste mali požadovať pri prehliadke, aby ste si overili reálnu veľkosť bytu? Na internetových stránkach katastra nehnuteľností si môžete vybranú nehnuteľnosť zadarmo vyhľadať a preveriť.  Presné rozmery nájdete aj vo vyhlásení vlastníka alebonapríklad v kúpnej zmluve. Jediné spoľahlivé riešenie je, že si byt poriadne premeriate a overíte tak, za akú cenu za meter štvorcový byt kupujete. 

3. Zavádzajúce fotky 
Ani zverejnené fotografie v inzerátoch rovnakého bytu nemusia vyzerať totožne. Jedna realitná kancelária uverejní dve, ďalšia ilustruje rovnaký objekt desiatimi vyretušovanými snímkami. Čo vyzerá ako kúpeľňa, môže inokedy pripomínať špajzu s umývadlom. Často chýbajú fotografie všetkých miestností. Na internete by ste mali preto ešte pred prehliadkou prehľadať všetky inzertné servery, či nie je váš vysnívaný byt aj v ponuke iných spoločností. Sústreďte sa tiež na okná v pozadí. Ak sú za nimi vidieť iné domy, viete, že o krásnom výhľade môžete len snívať. Pozor tiež na fotografie, na ktorých sú okná zatiahnuté. Je možné, že tým chcel predávajúci alebo maklér niečo schovať. 

4. Odhad bude v pohode 
Ak si chcete vziať 90-% alebo 100-% hypotéku (a nemáte vlastnú finančnú rezervu), radšej si dopredu a na vlastnú päsť zariaďte ocenenie nehnuteľnosti certifikovaným znalcom, aby ste nakoniec nemali problém s financovaním. Môžu vás vydesiť aj prevádzkové náklady, ktoré do byt alebo domu mesačne investujete. Pýtajte sa vždy majiteľa, za čo všetko a koľko sa mesačne platí. Práve túto sumu je potom nutné pripočítať k mesačnej splátke hypotéky. 

5. Rýchlo, rýchlo. Lebo (ne)čaká ďalší záujemca 
Realitný maklér chce logicky rýchlo a bez komplikácií predať nehnuteľnosť. Klasický trik je vyhrážanie ďalšími kupujúcimi. Celoživotnú investíciu však neradno uponáhľať. Nenechajte sa tlačiť do časového stresu. Nikdy neverte informáciám, že je nutné niečo podpisovať alebo rezervovať hneď teraz. Predaj nehnuteľností je voľná živnosť a sprostredkovatelia sa mnohokrát neriadia ani základnou ľudskou etikou.

Takto spoznáte dobrého makléra:

  • Pozná predávajúceho a má s ním uzavretú zmluvu o sprostredkovaní predaja. 
  • Má k dispozícii všetky dôležité informácie. 
  • Pred podpisom rezervačnej zmluvy poskytne aj ďalšie zmluvy, ktoré budete podpisovať, napríklad kúpnu zmluvu alebo zmluvu o budúcej kúpnej zmluve. 
  • Má pre vás tiež k nahliadnutiu list vlastníctva, kde si môžete overiť skutočného vlastníka a najrôznejšie obmedzenia k nehnuteľnosti (napr. vecné bremená alebo exekúcie). 


Na toto sa určite pýtajte: 

  • Kedy a v akom rozsahu prebehla rekonštrukcia a tiež kto ju vykonával, či profesionálna firma, alebo majiteľ (tu môže byť rozdiel v kvalite a tiež v záruke). 
  • Ako funguje spoločenstvo vlastníkov.
  • Nechajte si ukázať zápisnicu z poslednej schôdze. Získate predstavu o tom, čo spoločenstvo plánuje. 
  • Nechajte si poslať evidenčný list bytu, zistíte z neho prevádzkové náklady. 
  • Preverte si list vlastníctva, aby ste pred podpisom zmluvy zistili, či je predávajúci skutočne na katastri zapísaný ako výhradný majiteľ nehnuteľnosti a je teda oprávnený s nehnuteľnosťou nakladať. Overíte si tým aj práva a obmedzenia vlastníckych práv.


Čo všetko zariadiť, kým zaplatíte províziu alebo zálohu 

Rezervačný poplatok spravidla znamená províziu pre realitnú kanceláriu. Je teda logické, že vás maklér bude tlačiť do rýchleho podpisu. Dajte si preto pozor a nepodpisujte rezerváciu, kým: 

  • nemáte vyriešené financovanie (hypotéku, pôžičku od príbuzných) 
  • nezistíte, že maklér uzavrel s predávajúcim zmluvu o predaji 
  • starostlivo si neprečítate rezervačnú zmluvu (prípadne necháte skontrolovať právnikom), a to najmä podmienky vrátenia poplatku, ak od kúpy odstúpi predávajúci.

Zdroj: Idnes.cz

01 - Modified: 2024-04-09 15:04:03 - Feat.: - Title: Slovalco vypla, aj tak hlási zisk pol miliardy. Penta mení základy, spravila krok podľa vzoru Tkáča 02 - Modified: 2024-04-09 13:20:31 - Feat.: - Title: Čas na kúpu nehnuteľnosti? 03 - Modified: 2024-03-22 13:31:25 - Feat.: - Title: SaS kritizuje pomoc vlády s drahými hypotékami: Riešenie je zlé a ľuďom nepomáha 04 - Modified: 2024-03-14 14:29:56 - Feat.: - Title: Pokles sa bude biť s rastom. Realitný trh tento rok očakáva premenlivý vývoj cien bytov, tvrdí analytik 05 - Modified: 2024-03-14 09:45:36 - Feat.: - Title: Pri zvýšenej splátke hypotéky môžu klienti vyjednávať s bankami, upozorňujú odborníci
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 13:23