StoryEditor

Podnikatelia pozor. Štát má pre vás peniaze na inovácie

06.08.2014, 09:30
Autor:
turtur
Firmy môžu teraz štát požiadať o nenávratnú pôžičku. Rezort hospodárstva im rozdelí v tomto roku prostredníctvom inovačných voucherov 235-tisíc eur.

    Potrebujete inovovať niektorý zo svojich produktov, no nemáte na to peniaze? O pridelenie nenávratnej dotácie môžete teraz požiadať rezort hospodárstva, konkrétne Slovenskú inovačnú a energetickú agentúra (SIEA).
Potom sa s niektorým z vybraných vedeckých pracovísk dohodnete na realizácii vášho projektu. Keď ho dokončí, zaplatíte mu finančnou poukážkou, ktorú si potom v agenrúre vymení za peniaze. Takto zjednodušene povedané, vyzerá schéma podpory inovatívnych projektov zo strany štátu. 

     Ministerstvo hospodárstva zverejnilo v týchto dňoch novú výzvu na predkladanie žiadostí o poskytnutie nenávratnej dotácie formou inovačných voucherov. Peňažnými poukážkami môžu tak podnikatelia zaplatiť za služby výskumným a vývojovým pracoviskám, či školám. „Cieľom tejto podpory je zintenzívnenie priamej spolupráce medzi podnikateľmi a domácimi vedecko-výskumnými centrami. O vouchery je možné požiadať do 2. septembra 2014,“ informovala HN inovačná agentúra. 
Firmy, ktoré príspevok dostanú, môžu ho využiť najneskôr do konca novembra tohto roku. 

Podnikom pomôže 54 vedeckých inštitúcií

„Podobne ako pri vlaňajšom pilotnom projekte, aj teraz sme spravili všetko pre minimalizáciu administratívnej záťaže a povinností preukazovať splnenie podmienok pre žiadateľov o podporu,“ uviedla pre HN generálna riaditeľka SIEA Svetlana Gavorová. Vouchery financované zo štátneho rozpočtu majú podporiť rozvoj inovačných aktivít v podnikoch.

Úlohou dotácií je tiež iniciovať a posilniť spoluprácu medzi podnikateľmi a domácimi vedecko-výskumnými centrami. „Využiť môžu služby až 54 vedeckých pracovísk, ktoré sú zaregistrované v zozname oprávnených riešiteľov projektov. V porovnaní s uplynulým rokom je ich o 11 viac, čo je pozitívne z hľadiska rozšírenia možností výberu,“ dodala Gavorová. 

Veľké firmy si doplatia  

Podniky do 250 zamestnancov môžu dostať na jeden inovačný projekt 5 000 eur, pričom vlani to bolo len 3 500 eur. Ich využitie nie je viazané na finančnú spoluúčasť firmy. Podpora väčších firiem sa nezmenila. Štát im na inovačný projekt môže dať do 10 000 eur, pričom táto podpora nesmie presiahnuť 45 percent hodnoty inovačného projektu. Zvyšok si podnik musí zaplatiť zo svojho.  

„Vzhľadom na skúsenosti z minulého roku a pomerne krátke termíny, žiadame záujemcov, aby kompletnosť podkladov na dotácie priebežne s nami konzultovali. Naši pracovníci sú pripravení im poradiť,“ pripomenul riaditeľ sekcie inovácií SIEA Miroslav Balog. 


Úspešné projekty

A na aké projekty sa môžu peniaze využiť? „Dostali sme 3 500 eur a zhruba takú istú sumu sme investovali zo svojho,“ hovorí Ján Káll, konateľ malej eseročky Kall. Vlani jeho firma požiadala ministerstvo hospodárstva a SIEA o finančnú podporu na analýzu príčin porúch prevodoviek mlecích strojov a na výrobu experimentálnych ozubených kolies. Táto firma z Hriňovej sa zaoberá strojným opracovaním kovov projektovaním a výrobou atypických prevodoviek a pohonov, spojok pre priemysel a inou strojárskou výrobou.

Úspešne sa skončil aj inovačný projekt firmy Paleko z Malaciek. Požiadala o podporu výskumu predĺženia životnosti nástrojov do stroja na spracovanie dreva.
Spoločnosť Betonárka Nadlice zasa dostala 3 500 eur na svoj projekt zvýšenia únosnosti prefabrikovaných betónových rúr pomocou výstuží.

Spoložnosť Engul Martin vyvíjala pre zákazníka inovovaný spaľovací motor. Išlo o prestavbu agregátu z jedného druhu paliva na iný, čím sa zvýšila úspora jeho prevádzkových nákladov.  Takéto a ďalšie inovatívne projekty podporil vlani rezort hospodárstva sumou 100-tisíc eur. 

01 - Modified: 2006-09-05 10:24:00 - Feat.: 0 - Title: NHL: Svatoš sa dohodol s Colorado Avalanche
01 - Modified: 2024-04-23 09:10:00 - Feat.: - Title: Opel odhalil kompletne prepracované rodinné SUV. Väčšie, štýlovejšie a nielen elektrické 02 - Modified: 2024-04-18 09:00:00 - Feat.: - Title: Instagramový trend Cash Catch dorazil aj k nám. Kde na Slovensku môžeš nájsť ukryté peniaze? 03 - Modified: 2024-04-12 16:06:16 - Feat.: - Title: Holandsko prisľúbilo Ukrajine dodatočnú podporu vo výške jednej miliardy eur 04 - Modified: 2024-04-14 20:37:28 - Feat.: - Title: Slováci sa pustili do investícií smelšie. V tomto držíme peniaze 05 - Modified: 2024-04-09 13:49:30 - Feat.: - Title: Vojny a nestabilita prinášajú zlatú éru inovácií
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
25. apríl 2024 06:28