StoryEditor

Ako sa predať? Týchto šesť jednoduchých rád vás to naučí

17.03.2015, 13:05
Autor:
zubzub
Pri hľadaní zamestnania či rozbiehaní úspešného biznisu si musí človek „kúpiť" najprv vás. Ako sa predať, poradí Katka Kovalčíková z Powertrainingu.

Aby ste na schôdzkach pôsobili sebaisto, nie však arogantne, a dokázali človeka presvedčiť o svojich schopnostiach, potrebujete nabrať určité zručnosti. Aby ste to jednoducho zvládli, inšpirujte sa týmito šiestimi tipmi.

1. Urobte si v sebe jasno

Sebaisto doceňte svoje silné stránky a priznajte si, ako sa ľudovo hovorí, kde vás tlačí topánka, teda kde sú vaše nedostatky. Nájdete tak zdravú mieru sebaprezentácie zbavenej sebapodceňovania či prílišnej arogancie. Verte si, a určite to bude to na vás vidieť.

2. Pripravte sa

Dobrá príprava je matkou úspechu. Dôkladne si pripravte a dolaďte prezentáciu presne na mieru pre publikum a najmä príležitosť, ktorá vás čaká.

3. Uvoľnite sa

Hlbokým dýchaním zmiernite prirodzenú nervozitu. Tá väčšinou vzniká z toho, že vám na výsledku skutočne záleží. Trému môžete dokonca využiť vo svoj prospech a vložiť tak ešte viac energie a presvedčivosti do svojho prejavu.

4. Pracujte s hlasom

Hlas o vás veľa prezrádza. Hovorte nahlas a s rozvahou. Niektorí ľudia od nervozity hovoria prirýchlo, iní príliš ticho. Ak slabo artikulujete, hovoríte potichu a monotónne, po krátkom čase stratíte pozornosť tých, ktorých záujem chcete vzbudiť. V takom prípade totiž ľudí stojí priveľa námahy sústrediť sa na to, čo hovoríte.

5. Pozerajte sa do očí

Mnohým sa zdá nekomfortné udržiavať očný kontakt. Uhýbajú pre istotu pohľadom do stola alebo do zeme, otáčajú sa na plátno projektora, prípadne hľadajú na strope zabudnutý text. To, že sa ľuďom pozriete do očí, vám pomôže udržať si pozornosť, umožní vnímať reakcie ľudí a predovšetkým - vytvára pocit spojenia medzi vami a publikom.

6. Hovorte jednoducho

Einstein tvrdí, že ak niečo nevieme povedať jednoducho, ešte tomu dosť dobre nerozumieme. Mnohí ľudia v snahe zapôsobiť používajú komplikované vyjadrovanie, cudzie slová a dlhé vety. Je to však na škodu. Tí, ktorí sa vyjadrujú jednoducho a zrozumiteľne, sú považovaní za sympatickejších a dôveryhodnejších.

01 - Modified: 2024-04-15 13:42:00 - Feat.: - Title: Alagič sa kajá: Firma jej zrušila biznisovú spoluprácu kvôli Pellegrinimu. Najprv penila, teraz toto! 02 - Modified: 2024-04-07 08:30:00 - Feat.: - Title: VIDEO Ďalšie nádherné mestečko predáva domy za jedno euro. Záujem je však veľmi malý, toto je dôvod 03 - Modified: 2024-04-04 12:00:00 - Feat.: - Title: Prémiovky bez šance? Xiaomi už predáva elektromobil SU7, cena mnohých prekvapí 04 - Modified: 2024-04-03 10:44:04 - Feat.: - Title: Výkonný tablet z Číny sa začne predávať začiatkom budúceho týždňa. Prinesie silné parametre za prijateľnú cenu 05 - Modified: 2024-04-02 13:14:11 - Feat.: - Title: Očakávaná Dacia už aj na Slovensku: Koľko stojí ľudové SUV pre masy v novej forme?
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 21:12