StoryEditor

Máte prázdnu peňaženku? Ustrážte si financie

14.03.2014, 11:30
Autor:
redred
Máte pocit, že každý mesiac vám pretekajú peniaze pomedzi prsty a vy neviete, kde sa strácajú? Poradíme vám, ako dostať svoje financie pod kontrolu.

„Možno sa vám to bude zdať jednoduché, ale v prvom rade musíte poznať svoje príjmy a výdavky. Mnoho ľudí má iba približnú predstavu, koľko každý mesiac minie na rôzne veci. Ak chcete mať svoje financie pod kontrolou, v prvom rade si vytvorte rozpočet. Kým si zvyknete, budete potrebovať trpezlivosť a disciplínu, ale po čase to už bude úplne prirodzené,“ hovorí odborníčka na financie a výkonná riaditeľka spoločnosti Capital & Financial Protection Stanislava Struhárová.

6 rád, ako ušetriť

1. Začnite odo dňa, keď vám príde výplata. Od tohto momentu si zapisujte všetky svoje výdavky. „Každý deň večer si sadnite k počítaču alebo k zošitu, zhrňte si bločky a poctivo si zapíšte, koľko peňazí ste v daný deň minuli,“ radí Struhárová. Robte to poctivo minimálne počas jedného mesiaca. Ideálne sú ale tri mesiace dôkladného zapisovania.

2. Pokiaľ ste sám alebo sama, je jednoduché vedieť, aký máte príjem. Ak ste rodina, overte si, koľko do spoločnej kasy prinesiete všetci dokopy.

3. Spíšte si vaše pravidelné výdavky, s ktorými nemôžete hýbať a sú fixne dané. „Ide napríklad o splátky hypotéky či životné poistenie,“ hovorí Stanislava Struhárová.

4. Po mesiaci zapisovania budete mať aj dobrý prehľad o pohyblivých výdavkoch, akými sú napríklad účty za telefón, internet či potraviny. „Práve toto je skupina výdavkov, s ktorými sa dá dobre pracovať, pokiaľ chcete niečo ušetriť. Tu je najväčší potenciál na skresanie,“ upozorňuje odborníčka na financie.

5. Podrobný zápis každodenných výdavkov robte od výplaty do výplaty. Po ukončení zapisovania preneste výdavky do zvlášť formulára, kde budete mať prehľad, koľko ste utratili za zábavu, potraviny, bývanie ale i sporenie. Plánovače nájdete na internetových stránkach, existujú mobilné aplikácie, ale bývajú aj súčasťou rôznych počítačových softvérov. Ak vám to nevyhovuje, postačí aj jednoduchá tabuľka, kde budete mať uvedený svoj príjem a výdavky rozdelené do fixných a pohyblivých.

6. Po mesiaci zistíte, aký je stav vašich financií. Ideálne je, ak míňate menej, ako je váš príjem. „Najdôležitejšie je byť k sebe úprimný. Nemá zmysel nepísať si niektoré z výdavkov, akými sú napríklad návšteva reštaurácie. Nemajte výčitky svedomia, skrátka len poctivo zapisujte,“ prízvukuje Struhárová.

01 - Modified: 2006-02-27 16:44:16 - Feat.: 0 - Title: Slavie porazila Olomouc
01 - Modified: 2024-04-14 17:45:00 - Feat.: - Title: Slováci si tvoria železnú rezervu, trojmesačné výdavky by z nej však pokryla menej než polovica 02 - Modified: 2024-04-14 20:37:28 - Feat.: - Title: Slováci sa pustili do investícií smelšie. V tomto držíme peniaze 03 - Modified: 2024-04-12 07:00:00 - Feat.: - Title: Si študent? Môžeš získať niekoľkotisícové štipendium na štúdium kdekoľvek na svete. Poznáme presné sumy 04 - Modified: 2024-04-11 11:19:54 - Feat.: - Title: Myslia ľudia na Slovensku pri životnom poistení aj na riziko hospitalizácie? 05 - Modified: 2024-04-12 14:19:25 - Feat.: - Title: Zmena kurzu? Čakať tento rok lacnejší úver na byt je nereálne, Slovákom zostala ešte druhá možnosť
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
15. apríl 2024 01:18