StoryEditor

S vlákninou, chrómom a jablčným octom!

06.04.2004, 00:00

Úprava telesnej hmotnosti s cieľom zbaviť sa nadbytočných kíl patrí medzi naše najčastejšie predsavzatia. Ženie nás predovšetkým túžba po zvýšení telesnej príťažlivosti a fyzickej kondícii. Ako dosiahnuť tento cieľ nenásilne a ešte si upevniť zdravie?

Podľa najnovšej štúdie, ktorú nedávno zverejnil britský denník Daily Telegraph, dnešné ženy majú problémy s nadváhou preto, že ich domáce prístroje a iné vymoženosti modernej doby zbavili námahy. Spália tak len polovicu kalórií ako ich predchodkyne pred päťdesiatimi rokmi. Aj keď s takýmto tvrdením mnohé z nás nesúhlasia, výskumníci pripomínajú, že pred pol storočím si domáce práce vyžadovali oveľa viac fyzických síl a pohybu - navyše aj na nákup sa chodilo pešo, častejšie a ďalej ako dnes... Zároveň sa zvýšila psychická záťaž, ktorá vyvoláva túžbu po kompenzácii "sladkým", atď....

Večera len do 17. 00 hodiny!
Ak teda chceme uspieť pri znižovaní hmotnosti, v prvom rade si upravme stravovacie návyky, obetujme leňošenie pred televízorom a odhodlane vstúpme do seba... a následne do posilňovne či plavárne alebo osedlajme bicykel, hoci stacionárny. Nezabúdajme, pohyb - pohyb - pohyb, aj keď len dlhšia prechádzka, to je začiatok cesty. Napríklad večerajme len do 17.00 hodiny, potom konzumujme len ovocie, zeleninu či tekutiny. Rozmenené na drobné - zmeňme náš spôsob života.
Čo najväčšmi obmedzme koláče, sušienky, sladké a alkoholické nápoje, smotanové omáčky, vyprážané jedlá. Telu dožičme chudé mäso, ryby, celozrnné obilniny, nízkotučné mliečne výrobky, strukoviny, nelúpanú ryžu, zvýšme príjem zeleniny a ovocia. Obohaťme teda náš jedálny lístok o vlákniny, bielkoviny a vitamíny. V praxi - malý tanier hlavného jedla a veľký tanier šalátu.

Priamy zásah
Účinným spaľovačom tukov je vitamín C. Podporuje tvorbu hormónu noradrenalínu, ktorý ovplyvňuje premenu tukových zásob na využiteľnú energiu - k tukovým bunkám doráža po nervových dráhach a odbúrava ich. Mimochodom, čím kyslejšie ovocie zjeme, tým viac tukových zásob spálime. Najvhodnejšími druhmi sú teda citróny, grapefruity, kivi, egreše, jablká a hrozno. Vitamín C zvyšuje aj účinok lecitínu - prírodnej látky, ktorá sa nachádza hlavne v sóji, ale i iných rastlinách. Jej hlavnou náplňou je znižovať hladinu cholesterolu a tukov v krvnom obehu. Obsahuje hlavne inozitol, cholín a fosfáty. Cholín a inozitol odbúravajú tuky a zabraňujú ich ukladaniu v pečeni. S tukovými bunkami dokáže dokonale zatočiť i horčík. Jeho bohatým zdrojom sú všetky semená, orechy a celozrnné pečivo. Ak sa budú na našom stole objavovať výrobky z bielej múky, môžeme si byť istí, že nedostatok horčíka nenechá na seba dlho čakať. Výsledok v žiadnom prípade nepoteší - ručička váhy ukáže cifru, ktorá sa nám páčiť nebude.
Vitamín C, horčík i lecitín môžeme telu dodať aj v podobe vitamínových prípravkov - najlepšie vyrobených z prírodných zdrojov. Pre organizmus sú vhodnejšie, prirodzenejšie, dokáže ich lepšie využiť (biologická dostupnosť) ako syntetické vitamíny.

Bez pocitu hladu
Ako biochemické spínače, ktoré "vypnú" chuť na sladké, fungujú aj výživové doplnky na báze chrómu, sójového oleja, klasických vláknin či morských rias. Pomáhajú pri metabolizme glukózy a syntéze mastných kyselín a cholesterolu. Stimulujú enzýmy zapojené do týchto procesov, obmedzujú chuť do jedla. Vlákniny spolu s tekutinami navyše pomôžu zahnať pocit hladu. V tráviacom trakte vytvoria bohatý objem - no "prázdnych" kalórií. Človek je vlastne bylinožravec a jeho tráviace orgány (dlhé tenké črevo) treba naplniť nie mäsom, ale skôr dlhšie tráviteľnou rastlinnou potravou, tzv. zvyškovou stravou. A to je práve dôvod, prečo sú vlákninové doplnky vhodné pre všetkých, ktorí chcú zaútočiť na svoju nadváhu. V lekárňach boli doteraz dostupné zväčša vlákniny v tzv. koktailoch, teraz sú už aj vo forme kapslí (napríklad Slim Down kanadskej firmy Jamieson) - umožňujú praktickejšie užívanie - najlepšie v kombinácii s biovitamínmi. Takto si organizmus aj pri znižovaní hmotnosti bez pocitu hladu zachová plnú výkonnosť.
Navyše, zvýšený príjem vláknin pomáha pri nedokonalom trávení - ak máme problémy s nadúvaním, badáme zmeny na pokožke tváre, často je to následok kvasenia potravy v črevách. V takomto prípade treba naštartovať správne trávenie - zvýšeným a dlhodobejším prísunom vláknin v kombinácii s probiotikami a biovitamínmi B. Prázdne kalórie - vlákniny - súčasne zabránia "jojo-efektu", t. j. znovunadobudnutiu hmotnosti po ukončení redukčnej kúry. Takejto kúre hovoríme zdravé chudnutie.

Útok na problémové partie
Výborným prostriedkom na prečistenie organizmu je jablčný ocot. Dostaneme ho kúpiť v lekárňach vo forme výživového doplnku (kapsle). Vyplavuje škodlivé odpadové látky, ktoré sú výsledkom nesprávnej životosprávy a prejedania sa. Pozitívne ovplyvňuje trávenie a podporuje látkovú premenu. Je zároveň zdrojom vitamínu C, vitamínov skupiny B, horčíka a pektínu - rozpustnej vlákniny, ktorá na seba v hrubom čreve viaže jedovaté odpadové látky, baktérie i zvyšky látkovej premeny. "Čistí" tak vlastne hrubé črevo.
A ako s jablčným octom možno schudnúť? Pektín v žalúdku "napučí", čo navodzuje dlhšie trvajúci pocit sýtosti. Zároveň podporuje premenu potravy na energiu. Napomáha odstraňovať nadbytočný tuk - presmeruje ho do svalov, kde sa rýchlejšie odbúrava. Zabraňuje tak jeho ukladaniu na problémových partiách (brucho, stehná, boky). Tieto účinky sa prejavia len pri jeho pravidelnej každodennej konzumácii. Pozor však! Nečinné vysedávanie so založenými rukami s prípravkom napomáhajúcim chudnutie nás pri absencii správnej životosprávy a pohybu nadbytočných kilogramov nezbaví. Stačí chcieť, zapojiť pevnú vôľu i trpezlivosť a výsledky sa určite dostavia. Nezabudnime, zdravo chudnúť znamená dvakrát chudnúť!

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
24. apríl 2024 08:06