StoryEditor

Nová vlna žalôb na obzore

03.03.2003, 23:00

Od začiatku minulého týždňa začal proti banke Morgan Stanley vyšetrovanie americký dozorný orgán SEC. Dôvodom sú nečisté praktiky pri uvádzaní akcií na burzu. Podľa denníka Handelsblatt by to mal byť posledný proces, ktorý otvorí ďalšie. Americké úrady totiž vyšetrovania proti bankám na Wall Streete už v podstate uzavreli. Väčšina z inštitúcií už odpísala očakávané pokuty a vyrovnávacie platby.
Avšak vydýchnuť si banky ešte nemôžu, pretože im hrozí vlna žalôb od sklamaných investorov. No a tie by mali byť riadne drahé. "Len náš samotný proces by mohol stáť banky mnoho miliárd dolárov," povedal Melvin Weiss z firmy Milberg, Weiss, Bershad, Hynes & Lerach LLP, ktorá je vedúcou americkou advokátskou kanceláriou zaoberajúcou sa žalobami investorov. M. Weiss v súčasnosti zbiera žaloby proti 55 bankám a vyše 300 firmám, ktoré sa týkajú nečistých praktík v súvislosti s uvedením akcií na trh. Sudkyňa Shira Scheindlinová už odmietla návrh bánk zamietnuť prípad. Podľa amerického práva tak majú právni zástupcovia investorov možnosť požadovať od bánk všetky dokumenty, aby mohli dokázať svoju žalobu. M. Weiss a jeho kolegovia už vypočuli približne 1 000 osôb. Zástupy advokátov budú v najbližších mesiacoch kontrolovať e-mailové schránky a archívy investičných bánk, aby tak získali potrebné dôkazy o porušovaní zákona.
Popri žalobe M. Weissa sa očakávajú aj ďalšie žaloby, ktoré sa ešte stále budú vzťahovať na bilančné podvody v Enrone. Takisto škandál WorldComu viedol k viacerým žalobám. Vzhľadom na to investičné banky už zakalkulovali náklady spojené so súdnymi procesmi a rozhodnutiami. Najväčšia svetová banka Citigroup a jej dcérska investičná spoločnosť Salomon Smith Barney vyčlenili 1,3 mld. USD na odškodnenie investorov. J. P. Morgan Chase vyčlenila ďalších 900 mil. USD. Investičná banka Credit Suisse First Boston (CSFB) odložila bokom 450 mil. USD. Podľa odborníkov investičné banky vyčlenili celkovo približne 3 mld. USD.
Či to však bude stačiť, nevedia povedať ani odborníci. Jednak je situácia v každej banke odlišná a jednak nemožno predpovedať rozhodnutia porôt, ktoré udeľujú v USA rozsudok. "Je nemožné odhadnúť finančné zaťaženie v každom jednom prípade, nehovoriac o celkovom objeme," povedal Tom Foley, ktorý v mene ratingovej agentúry Standard & Poor´s udeľuje úverové hodnotenie jednotlivých investičných bánk. Neočakáva však v žiadnom prípade také vysoké poplatky, aby ohrozili úverový rating jednotlivých finančných inštitúcii. Odborníci a analytici však už viackrát podcenili škandály týkajúce sa podvodov s analýzami akcií.
Hroziace žaloby by však mali stať banky miliardy dolárov. Výhodou advokátov je, že sa môžu oprieť o predchádzajúcu prácu úradov. Takto predložil aj SEC dôkazy, na základe ktorých CSFB požadovala od investorov vysoké poplatky za to, že im banky pridelili vysoko cenené akcie na trhu.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
24. apríl 2024 23:38