StoryEditor

Made in... bude mať povinne každý výrobok. Aj nepotravinársky

26.04.2014, 10:21
Autor:
runrun
Pôvod výrobku sa musí dať zistiť pri každej kúpenej veci v rámci EÚ. Presadzuje to Brusel, aby viac ochránil spotrebiteľov.

Okrem potravín sa bude musieť označovať krajinou pôvodu takmer všetok v únii predávaný tovar, čiže aj nepotravinársky, napríklad i lieky. Takúto povinnosť odklepol tento mesiac Európsky parlament. Každý výrobok tak bude musieť niesť jednotnú značku Made in..., alebo v slovenčine Vyrobené v... Nie že by sme sa s tým nestretávali aj doteraz, naopak, plno výrobcov to praktizuje už dlhšiu dobu. Áno, ale dosiaľ to robili dobrovoľne. Po novom sa to má vzťahovať povinne na takmer všetky výrobky, ktoré si budete môcť kúpiť na území EÚ.

Viacero krajín pôvodu

Podľa klauzuly schválenej v Bruseli si každý výrobca či distribútor bude môcť vybrať. Buď využije označenie Vyrobené v EÚ, alebo na obale uvedie konkrétny členský štát pôvodu. Ak sa na výrobe tovaru podieľajú viaceré štáty, za krajinu pôvodu sa považuje tá, v ktorej sa ako v poslednej urobilo „jeho podstatné a hospodársky odôvodnené spracovanie“ alebo „ktorého výsledkom je nový výrobok“, prípadne výrobné štádium predstavuje „dôležitý stupeň výroby“.

EÚ si od nového prístupu sľubuje predovšetkým vyššiu informovanosť v prospech spotrebiteľov. Zákon totiž reaguje na expandujúci internetový obchod, vrátane zásielok z tretích krajín. Podľa Bruselu by však aj tento tovar mal byť označený, keďže výrobcovia a dovozcovia musia zabezpečiť, aby výrobky obsahovali údaj o krajine pôvodu výrobku alebo ak by to rozmery či povaha výrobku neumožňovali, má to byť uvedené na obale alebo v doklade priloženom k výrobku.

Nespokojní obchodníci

Avšak výrobcovia a predajcovia nadšení nie sú. Napríklad Európsky zväz obchodu EuroCommerce vyhlásil, že to údajne porušuje pravidlá voľného obchodu a že aj tak to neprispeje k vyššiemu odsledovaniu pôvodu výrobkov, prípadne k vyššej bezpečnosti produktov pre spotrebiteľa. Podľa EuroCommerce to, naopak, spôsobí väčšiu administratívnu záťaž a byrokraciu pre podniky a štátne úrady a môže to vraj ešte viesť aj k vyšším cenám pre spotrebiteľov. Veľké výrobné koncerny a výrobcovia najmä luxusného tovaru sa však ozvali, že im by nový zákon mohol pomôcť obmedziť konkurenciu lacných výrobkov z Číny či Indie. V súčasných podmienkach nie je možné odhaliť pôvod asi desiatich percent výrobkov v EÚ, ktoré odhalí výstražný systém rýchlej výmeny informácií EÚ, takzvaný RAPEX.

Pre zaujímavosť – s podobným návrhom prišla Európska komisia už v roku 2005. Vtedy ho členské štáty neodsúhlasili. Teraz s takýmto návrhom zákona súhlasila väčšina krajín. Poslanci si teraz sľubujú od zákona vyššiu ochranu spotrebiteľa, lepšiu bezpečnosť výrobkov a prísnejšie pravidlá dohľadu nad trhom. Parlament navrhol aj prísnejšie tresty pre firmy predávajúce zlé alebo nebezpečné výrobky.

01 - Modified: 2006-04-21 09:22:00 - Feat.: 0 - Title: NBA: Rada guvernérov prijala šesť zmien v pravidlách
01 - Modified: 2023-12-25 10:00:00 - Feat.: - Title: Plytvanie jedlom nie je dobré. Správnym skladovaním dokážeme trvanlivosť výrazne predĺžiť, tvrdí odborníčka 02 - Modified: 2023-10-24 22:00:00 - Feat.: - Title: Pražiarne majú problém dostať sa k lacnejšej káve. V celej Európe nezoženiete vrece známej odrody z Vietnamu 03 - Modified: 2023-02-11 05:34:26 - Feat.: - Title: Nebezpečná detská kaša na našich pultoch. Zákazníčka v nej našla ostrý sklenený črep 04 - Modified: 2022-12-16 12:21:30 - Feat.: - Title: Potraviny ešte zdražejú. Šéf Tesca pre HN: Inflačnú špirálu po energiách roztočí nárast príplatkov 05 - Modified: 2022-11-25 12:40:23 - Feat.: - Title: Spotrebitelia by mali byť obozretní aj počas výpredajov typu Black Friday, upozorňuje Hirmanov rezort
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
18. apríl 2024 11:38