StoryEditor

Na čo si dať pri vyvlastňovaní pozor

Na otázky čitateľov, aj o novom zákone, odpovedá Richard Drutarovský, majiteľ portálu vyvlastnenie.sk.

1.

Ako zistím, či cez môj pozemok pôjde diaľnica? Kde získam potrebné informácie?

Predpokladám, že ide o pozemky, kde štát plánuje stavať diaľnicu či rýchlostnú cestu. Pretože pre vyvlastňovanie takýchto druhov stavieb platí špeciálny zákon o takzvaných mimoriadnych jednorazových opatreniach pre urýchlenie výstavby diaľnic. V prvom rade si zistite, či váš pozemok naozaj leží v trase budúcej diaľnice. Začať môžete na webe Národnej diaľničnej spoločnosti, kde je opísaný stav všetkých diaľničných stavieb. Väčšina z nich má v okolí Bratislavy vydané územné rozhodnutie. To znamená, že existuje presný výkres trasy a je možné, že už aj podrobnejšie geometrické plány. Do tejto dokumentácie môžete nahliadnuť, dokonca môžete podľa zákona o slobode informácií požiadať oficiálne o jej kópiu. Takto zistíte, ktoré pozemky bude štát vykupovať. Podobne jednoducho ako vy si to isté môže zistiť ktokoľvek s úmyslom kúpiť pozemok od vás a potom ho predať štátu. Ak bolo vydané územné rozhodnutie na diaľnicu na vašom pozemku, diaľničiari pravdepodobne podľa zákona o mimoriadnych opatreniach pre urýchlenie výstavby diaľnic nechali v katastri zapísať do vášho listu vlastníctva tzv. predkupné právo vo svoj prospech. To môže byť ďalší signál, že váš pozemok bude vykúpený alebo vyvlastnený a že sa vás to týka.

2.

Bývam pri Bratislave a sused povedal, že mu niekto ponúkal možnosť kúpiť jeho pôdu. Čo mám zvážiť, aby som nenaletel priekupníkom?

Potrebné informácie získate na stránke Národnej diaľničnej spoločnosti. Alebo aj v katastri, kde sú záznamy cez viacero aplikácií na internete zadarmo prístupné. Môže sa však stať, že nič z toho nesignalizuje, že diaľnica alebo jej sprievodné stavby či preložky sietí (ktoré môžu byť aj pomerne ďaleko od trasy budúcej diaľnice) povedú cez váš pozemok. Ak chcete, môžete komunikovať aj priamo so zamestnancami na pracoviskách Národnej diaľničnej spoločnosti, kde by ste mali dostať najpresnejšiu informáciu. Je vhodné, ak pri komunikácii s nimi viete parcelné číslo vášho pozemku alebo máte vlastníctva. Ak získate informáciu, že sa výkup pre diaľnicu týka vášho pozemku, tak zvážte, komu ho predáte. Ten, kto by váš pozemok chcel kúpiť so zámerom predať ho neskôr diaľničiarom za cenu, ktorú by ponúkli aj vám, ho pravdepodobne bude chcieť kúpiť od vás za nižšiu cenu. Inak sa mu to neoplatí. Diaľničiari obyčajne nevykupujú pozemky priamo, ale prostredníctvom poverených súkromných firiem. Aby sa nestalo, že omylom predáte pozemok niekomu, kto sa za takého výkupcu neoprávnene vydáva, obráťte sa v prípade pochybností na Národnú diaľničnú spoločnosť, či ide naozaj o výkupcu s ich poverením.

3.

Od budúceho roku sa má ...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2007-11-22 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Do fondov prišlo 607,8 milióna korún
01 - Modified: 2024-04-15 11:40:32 - Feat.: - Title: Prevádzku známeho influencera Jovinečka vykradli. Neviem čo sa stalo, chýba veľa vecí a fungujeme v núdzovom režime, hovorí 02 - Modified: 2024-03-19 23:00:00 - Feat.: - Title: Živnostníci sú kostrou ekonomiky regiónov 03 - Modified: 2024-03-19 08:09:30 - Feat.: - Title: Daňová smernica BEFIT má kritikov. Argumentujú suverenitou štátov aj odchodom podnikov z EÚ 04 - Modified: 2024-03-10 12:12:25 - Feat.: - Title: Na Slovensku hrozí firmám zvýšené riziko konkurzov. Minulý rok zasiahnuté podniky zamestnávali 1600 ľudí 05 - Modified: 2024-03-07 00:51:12 - Feat.: - Title: Slovenský europoslanec sa v paneli zameral na malých podnikateľov. Únia by mala pomôcť aj farmárom
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
22. apríl 2024 22:20