StoryEditor

Štát pritlačil na nebankovky. Stopne drahé úvery

02.08.2014, 13:00
Novela zákona má klientov ochrániť pred neserióznymi poskytovateľmi pôžičiek.

Sprísnený postup exekútorov, stop neprimeranému vymáhaniu a povinnosť vlastniť licenciu od Národnej banky Slovenska. Aj toto sú novinky z nedávno prijatého balíka opatrení. V pláne je aj ektronický register údajov o spotrebiteľských úveroch. Novela je v pripomienkovom konaní, účinnosť zákona sa navrhuje od prvého januára. Bánk sa povinnosť vlastniť licenciu nedotkne, keďže tie majú bankové povolenie.

Licenciu overíte jednoducho

„Zoznam licencovaných subjektov bude zverejnený na internetovej stránke Národnej banky Slovenska,“ tvrdí jej hovorkyňa Martina Solčányiová. Povolenie na poskytovanie spotrebiteľských úverov bude podľa stránky ministerstva financií obmedzené alebo neobmedzené. Pri obmedzenom žiadateľ nesmie za rok poskytnúť spotrebiteľské úvery klientom za viac ako desaťtisíc eur.

Základné imanie? Stotisíc a viac

Pre povolenie bez obmedzenia bude musieť  byť veriteľ zriadený ako spoločnosť s ručením obmedzeným alebo akciová spoločnosť. Tiež sa nevyhne zriadeniu dozornej rady.  Okrem toho si bude musieť pripraviť ako základné imanie minimálne stotisíc eur a bude povinný preukázať jeho pôvod aj pôvod finančných zdrojov, z ktorých bude úvery poskytovať. Výšku základného imania bude musieť zachovať po celý čas, ako bude poskytovať úvery.

Bude aj register

Ďalšou novinkou bude vznik elektronického registra údajov o spotrebiteľských úveroch. Podobný už existuje v pôsobnosti bánk. Takto bude možné ľahšie posúdiť schopnosť spotrebiteľa splácať pôžičku.  

Opatrnosť nadovšetko

Stále však platí, že ak nebudete dávať pozor, nič vás neochráni. Základom je v pokoji a poriadne si prečítať zmluvu, ktorú vám dávajú na podpis. Ak sa odrazu druhá strana ponáhľa a nechce vám dožičiť dostatok času na jej prečítanie, zbystrite pozornosť. Ak niečomu nerozumiete, rozhodne sa radšej pred podpisom poraďte s právnikom.

Ako odstúpiť

„Stane sa, že medzičasom sa finančná situácia zlepší, použijeme iné zdroje alebo svoje rozhodnutie zadlžiť sa prehodnotíme. Aj po podpísaní zmluvy je možné od nej bez udania dôvodu odstúpiť do 14 dní. Samozrejme, zákazník môže kedykoľvek svoj úver splatiť aj predčasne,“ hovorí pre TASR Diana Priechodská Brodnianska zo spoločnosti Provident Financial. To, akou formou treba zmluvu vypovedať, sa klient dozvie práve z nej.

Dlh je zodpovednosť

Aj tá najlepšia ochrana je nanič, ak je dlžník nezodpovedný a zabúda na svoje záväzky. Dôležité je preto zhodnotiť svoje reálne možnosti a myslieť na pravidelné splátky, napríklad formou trvalého príkazu na úhradu. Tiež platí, že v prípade problémov treba najmä komunikovať a každá slušná inštitúcia ponúkne riešenie.

 

01 - Modified: 2006-08-27 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Koly - Kedy k nám prišli?
01 - Modified: 2024-03-28 10:04:30 - Feat.: - Title: Slováci uspeli, nastupuje Čína. Firma kúpila exkluzívne práva na lietajúce auto AirCar 02 - Modified: 2024-02-07 19:00:00 - Feat.: - Title: Oszkár Világi: Máme 40 dní, aby sme ukázali, ako žiť inak 03 - Modified: 2024-02-05 10:54:44 - Feat.: - Title: Slovensko si požičalo viac než miliardu eur v aukcii dvoch nových dlhopisov 04 - Modified: 2024-02-01 15:17:42 - Feat.: - Title: Piesne od Taylor Swiftovej, Drakea alebo Adele do svojich videí na TikToku už nepridáte. Vypršala mu licencia 05 - Modified: 2023-08-31 13:00:00 - Feat.: - Title: Vedel si, že ako študent môžeš štát požiadať o pôžičku? Teraz sa zvýšili takmer všetky sumy, pozri si prehľad
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. apríl 2024 03:14