StoryEditor

Pitná voda na splachovanie. To je slovenský paradox

12.09.2013, 00:00
Autor:
redred
Na splachovanie WC sa u nás bežne využíva pitná voda, čo je neekologické a z hľadiska úspor v domácnosti neekonomické

Tipy HN: Šetrite vďaka slnku a použitej vode

Pitná voda na splachovanie. To je slovenský paradox

Splachovanie WC predstavuje v domácnostiach podstatnú časť dennej spotreby vody. Na splachovanie WC sa u nás bežne využíva pitná voda, čo je neekologické a z hľadiska úspor v domácnosti neekonomické. Pre niektoré domácnosti je riešením splachovanie dažďovou vodou, splachovanie vodou zo studne a splachovanie upravovanou vodou. Pokiaľ to však realizácia umožní, ak nie, postačí na úsporu aj systém dvojitého splachovania alebo systémy s individuálnym splachovaním.
V súčasnosti už existujú systémy s ovládacími tlačidlami pre 2 typy splachovania (malé a veľké). Zároveň existujú systémy s funkciou, ktorá umožňuje individuálne dávkovanie splachovania. V porovnaní s pôvodnými systémami splachovania tak dochádza pri nových systémoch k zníženiu spotreby vody o 60 %.Dažďovú vodu môže využívať takmer každý rodinný dom.
Recyklácia odpadovej vody je vzácnosťou, pretože tu existuje niekoľko vážnych otázok, nad ktorými je potrebné sa zamyslieť. Ide o samostatný systém centrálneho zhromažďovania sivej vody v rámci objektu v akumulačnej nádrži, súčasťou systému je filtrácia a dezinfekcia vody a automatické dopĺňanie vodou a následným samostatným potrubím vody na splachovanie WC. Tento klasický systém kladie nároky na špeciálne zariaďovacie predmety, ktoré sú schopné oddeľovať sivú vodu a takisto potrebujete samostatné odpadové systémy pre sivú a čiernu vodu.
Tiež je nutné o tejto možnosti uvažovať pred realizáciou stavby.Možným riešením pri úspore v splachovaní je opakované použitie vody z umývadla na splachovanie WC, čím sa môže znížiť spotreba vody o 25 %v porovnaní so štandardným dvojitým splachovaním. Vodu zo zásobníkov je možné využívať pre všetky činnosti v dome, ktoré nevyžadujú hygienicky bezchybnú pitnú vodu – WC, práčka, polievanie záhrady, umývanie podláh, okien. Tento typ vody sa nesmie používať na varenie, do umývačky riadu, na pitie, osobnú hygienu. Dažďová voda využívaná ako úžitková voda vie nahradiť 60 % spotreby vody rodinného domu. O tejto možnosti však treba uvažovať včas – ešte počas hrubej stavby rozdeliť v dome rozvod pitnej a úžitkovej vody.

Solárny systém pokryje aj tretinu vykurovania

Solárny systém sa využíva najmä ako doplnkový zdroj k už existujúcemu zdroju energie – zemnému plynu alebo elektrine.

Celkový čas slnečného svitu bez oblačnosti sa na Slovensku pohybuje na úrovni 1 200 – 2 000 hodín ročne, v závislosti od hmiel a inverznej oblačnosti. Energiu zo slnka možno reálne využívať 7 až 9 mesiacov v roku na ohrev vody (pokryje 40 – 60 % ročnej potreby) a v jarných a jesenných mesiacoch čiastočne aj na prikurovanie (pokryje 15 – 30 % ročnej potreby pri využití nízkoteplotného vykurovania). Okrem toho je ideálne slnečné kolektory využiť napríklad na ohrev vody v bazéne.
Pri optimálne navrhnutom systéme môžu solárne kolektory reálne nahradiť 40 – 60 % energie potrebnej na ohrev teplej vody. Návratnosť investície závisí od konkrétnych reálnych prípadov.
Obvyklá návratnosť sa pohybuje od 8 do 20 rokov.
Životnosť solárneho systému je až do 30 rokov. Samotnú návratnosť investície ovplyvňujú vstupné náklady (tie závisia od počtu, typu a umiestnenia kolektorov, objemu zásobníka, dĺžky spojovacích potrubí a inštalácie) a od spotrebiteľského správania (objem spotrebovanej vody, kúrenie, zateplenie domu). Pokiaľ má dom vysoké tepelné straty, podpora vykurovania solárnymi panelmi nie je efektívna. Konkrétnu výšku úspor ovplyvňujú druh a cena paliva, ktoré využíva domácnosť na vykurovanie alebo na ohrev úžitkovej vody pred inštaláciou solárneho systému.


Pre HN pripravila: Lenka Illiťová, Energia.sk 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 09:26