StoryEditor

Váš biznis partner vám nezaplatil? Nespúšťajte ho z očí

17.05.2014, 19:00
Autor:
tasr, stltasr, stl
Monitorovanie dlžníka, včasné a efektívne začatie vymáhania je pre úspešné vymoženie a uplatnenie pohľadávky najdôležitejšie, hovorí advokát.

Každému podnikateľovi sa môže stať, že nedostane platbu sa svoju službu alebo tovar. Advokát Alexander Kasatkin odporúča, aby sledoval pohľadávky po ich splatnosti a najmä, aby prípad riešil prostredníctvom advokátskych kancelárií, a nie vlastnými silami. 

Dlžníka treba ustriehnuť
„Okamžité monitorovanie situácie dlžníka, včasné a efektívne začatie vymáhania je pre úspešné vymoženie a uplatnenie pohľadávky najdôležitejšie,“ hovorí Kasatkin. Preto odporúča vyhľadať také advokátske kancelárie, ktoré s uplatňovaním a vymáhaním pohľadávok majú dostatočné skúsenosti. Tie si rokmi vypracovali postupy a metódy, ako odhaliť a rozpoznať podozrivé správanie sa dlžníka. Veriteľovi vedia ponúknuť spôsob riešenia situácie. Dôležité je aj pravidelné monitorovanie vyhlásených konkurzov a povolených reštrukturalizácií. Na to však drobní podnikatelia nemajú spravidla čas. 




„Veriteľ si musí ustriehnuť aj lehotu na prihlásenie svojej pohľadávky. Ak ju totiž zmešká, má to pre neho, najmä v reštrukturalizácii, fatálne následky na ďalšie efektívne uplatňovanie pohľadávky voči dlžníkovi. Popri dodržaní lehoty je potrebné zároveň dodržať aj ďalšie vysoko formalistické postupy prihlasovania pohľadávky. Používajú sa stavovené tlačivá, ktoré treba vyplniť správne, uviesť v nich všetky potrebné údaje a pripojiť prílohy," pripomenul Kasatkin. Nedodržanie niektorých náležitostí má, ako uviedol, vplyv na ďalšie vymoženie a uplatnenie pohľadávky.

Nepodceňovať situáciu
V niektorých prípadoch súd na prihlásené pohľadávky neprihliada a nepočíta sa teda s nimi ani pri následnom uspokojovaní veriteľov. V neposlednom rade je potrebné upozorniť, že konkurz a reštrukturalizácia môže vyvolať celý rad ďalších právnych skutočností, ktoré majú vplyv už aj na prihlásenú pohľadávku veriteľa, na rozsah jej uspokojenia a na jej podstatu ako takú. Advokát so skúsenosťami v oblasti konkurzov a reštrukturalizácií vie podľa Kasatkina do značnej miery znížiť riziká. 
Často sme svedkami toho, že veritelia vymáhajú pohľadávky voči dlžníkom, o ktorých nemajú vedomosť, že už sú v reštrukturalizácii a práve aj ich pohľadávka mala byť v tejto reštrukturalizácii uplatnená," upozornil. Každému, malému či veľkému podnikateľovi, preto odporúča nepodceňovať situáciu. „Na advokáta - odborníka v tejto oblasti sa treba obrátiť včas," zdôraznil Kasatkin.

01 - Modified: 2006-05-15 12:41:00 - Feat.: 0 - Title: Občania dostali posledné výmery na daň z nehnuteľností
01 - Modified: 2024-02-15 11:19:21 - Feat.: - Title: Ženy sa neriadia premlčacou dobou. 70 percent obetí pri znásilnení zamrzne a nebráni sa, tvrdí advokát 02 - Modified: 2023-12-26 14:36:43 - Feat.: - Title: Pri prevode pozemku musíte byť obozretní. Ako na to? Pre HN radí odborník 03 - Modified: 2023-11-20 11:28:31 - Feat.: - Title: Najväčší vymáhač dlhov na svete. Čína rozvojovým štátom vysáva rezervy, mnohé dlhujú oveľa viac, ako čakali 04 - Modified: 2023-09-18 22:00:00 - Feat.: - Title: Dražby brzdí neschopnosť štátu. Chceme digitalizáciu a menej špekulantov, tvrdia odborníci z praxe 05 - Modified: 2023-09-03 08:11:49 - Feat.: - Title: Najvyšší súd rozhodne o sťažnosti proti nevzatiu Poláka do väzby. Prokurátor sa bojí pokračovania v činnosti
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
25. apríl 2024 07:07