StoryEditor

Plaťte nižšie dane. Vďaka dieťaťu

02.10.2014, 15:00
Ak ste do konca septembra nestihli zdokladovať, že vaše dieťa študuje, nič sa nedeje. Hoci daňový bonus nezískate, v priznaní vám ho „vrátia“.

Zabudli ste firme zdokladovať, že vaše dieťa ešte študuje? Odborníci tvrdia, že to až taká veľká chyba nie je, hoci termín na dodanie potvrdenia o návšteve školy bol do konca septembra.

„Zamestnanci, ktorí si uplatňujú daňový bonus na dieťa, ktoré presiahlo povinnú školskú dochádzku alebo má viac ako 16 rokov, musia dokladovať, že navštevuje školu,“ hovorí Monika Berežňáková, metodička miezd zo spoločnosti Accace. Dodáva však, že ak sa vaše dieťa ešte len na vysokú školu chystá, čas zdokladovať jeho dochádzku máte až do konca októbra.

Nestihli ste? Nevadí

Daňoví poradcovia sa zhodujú, že ak termín na zdokladovanie štúdia vášho dieťaťa „prešvihnete“, zameškané mesiace si môžete uplatniť v ročnom zúčtovaní dane z príjmov alebo tiež v daňovom priznaní. Na daňový bonus, resp. daňovú úľavu máte nárok vtedy, ak máte nezaopatrené dieťa do skončenia povinnej školskej dochádzky, najviac však do 25 rokov. Vtedy musíte spĺňať podmienku, že sa dieťa sústavne pripravuje na povolanie štúdiom, teda študuje na vysokej škole (platí len v prípade, ak študuje denne, nie externe) alebo ak dieťa nemôže študovať či pracovať pre zdravotné problémy.

V takýchto prípadoch potom musíte zamestnávateľovi (alebo v daňovom priznaní) dokladovať potvrdenie z úradu práce o tom, že sa dieťa považuje za vyživované a nemôže pracovať alebo študovať pre chorobu či úraz, alebo tiež potvrdenie o tom, že na dieťa poberáte prídavok.

Novinky v bonuse

Daňový bonus je dnes vo výške 21,41 eura mesačne, ten sa odpočítava z dane postupne počas roka alebo až v daňovom priznaní. Bonus sa po novom bude prepočítavať vždy k 1. januáru, a nie k 1. júlu, ako to bolo doteraz. A keďže sa viaže na životné minimum, ktoré sa v júni tohto roka zmrazilo z dôvodu nízkej inflácie, bonus ostáva rovnaký aj počas budúceho roka. Najbližšie zvýšenie môžete teda očakávať až v januári 2016.

Zároveň sa vo februári tohto roka menilo aj posudzovanie nároku na daňovú úľavu - ak dieťa prekročilo štandardnú dĺžku štúdia, napríklad opakuje ročník, o daňový bonus neprídete.

Najčastejšie kladené otázky z praxe

Príklad 1

Žijem v domácnosti s mojím dieťaťom z predchádzajúceho manželstva a so súčasným partnerom, ktorý prispieva na domácnosť. Bývalý manžel platí výživné na dieťa, ale nežije s nami v domácnosti. Kto z nich si môže uplatniť daňový bonus?

Riešenie: V tomto prípade si nemôže uplatniť daňový bonus ani jeden z uvedených. Partner si nemôže uplatniť daňový bonus, lebo nie ste manželia. Otec dieťaťa si nemôže uplatniť daňový bonus, hoci platí výživné na dieťa, lebo nespĺňa podmienku spoločnej domácnosti.


Príklad 2

Žijem v jednej domácnosti s mojím bývalým manželom a naším spoločným dieťaťom. Sme rozvedení, ale prispieva na domácnosť a platí výživné. Obaja sme zamestnancami a zarábame viac ako ½ minimálnej mzdy. Nevieme sa dohodnúť, kto z nás si uplatní daňový bonus, nakoľko obaja prispievame na domácnosť a dieťa. Ako postupovať v tomto prípade?

Riešenie: Nárok na daňový bonus spĺňajú obe osoby, nakoľko spĺňajú podmienku príjmu aj spoločnej domácnosti. Ak sa oprávnené osoby nedohodnú, hoci majú možnosť si v priebehu roka daňový bonus rozdeliť, podľa zákona má nárok na daňový bonus najprv matka, potom otec a nakoniec iná oprávnená osoba.


Príklad 3

Žijem v domácnosti s manželom a s mojím dieťaťom. Na domácnosť aj dieťa prispievame obaja. Ja som nezamestnaná a manžel je zamestnancom s príjmom väčším ako ½ minimálnej mzdy. Môže si daňový bonus uplatniť môj manžel, hoci nie je otcom môjho dieťaťa a nemá môjho syna osvojeného?

Riešenie: Nakoľko váš manžel spĺňa podmienku príjmu aj domácnosti, môže si uplatniť daňový bonus na Vaše dieťa.


Príklad 4

Moje dieťa niekoľko krát opakovalo ročník, má 26 rokov a ešte navštevuje vysokú školu (denné štúdium). Môžem si naň uplatniť daňový bonus?

Riešenie: Daňový bonus si nemôžete uplatniť, nakoľko Vaše dieťa má viac ako 25 rokov.


Príklad 5

Som slobodná mamička, moje dieťa už dovŕšilo 3 roky, preto som začala pracovať od 1.7.2014. Budem mať nárok na daňový bonus za celý rok?

Riešenie: Ak váš príjem dosiahne za rok 2014 ročnú výšku polovice minimálnej mzdy, tak budete mať nárok na daňový bonus za celý rok, uplatniť si ho môžete pri ročnom zúčtovaní alebo daňovom priznaní.


Príklad 6

Žijem v domácnosti s mojou dcérou a jej manželom, moja dcéra denne študuje, má 23 rokov. Jej manžel má ročný príjem 1500 EUR. Mám nárok na daňový bonus?

Riešenie: V tomto prípade si nemôžete uplatňovať daňový bonus v priebehu roka, ale môžete si ho uplatniť po skončení zdaňovacieho obdobia, nakoľko príjem za rok 2014 jej manžela nepresiahol sumu 3 803,33 EUR. Ak by jeho príjem túto sumu prekročil, vy nemáte nárok na daňový bonus, ale on má nárok na nezdaniteľnú časť základu dane na manželku.

Zdroj: Accace

01 - Modified: 2006-11-02 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Hrbatý bude obhajovať v Bratislave
01 - Modified: 2024-04-16 05:16:58 - Feat.: - Title: Bidenovci zverejnili daňové priznanie, zarobili vyše 600-tisíc dolárov 02 - Modified: 2024-04-14 22:00:00 - Feat.: - Title: Platenie daní má prejsť revolúciou. Štát chce odbremeniť firmy od záťaže týkajúcej sa státisícov zamestnancov 03 - Modified: 2024-03-29 10:00:00 - Feat.: - Title: Už len do pondelka môžete darovať dve percentá z daní. Takto treba postupovať 04 - Modified: 2024-03-27 15:36:14 - Feat.: - Title: Na podanie daňového priznania zostávajú už len dva dni, úradné hodiny budú predĺžené 05 - Modified: 2024-03-26 23:00:00 - Feat.: - Title: Nezamestnaní môžu najnovšie dostať až 190 eur. O čo ide a aké podmienky musíte splniť?
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 15:01