StoryEditor

Aj vás môžu odpočúvať. Štyri zo sto kancelárií sú „napichnuté“

22.01.2015, 10:27
Viete, že každá 25. kancelária na Slovensku sa odpočúva? Tvrdia to experti, ktorí sa pohybujú okolo moderných technológií a špionážnej techniky.

Odpočúvanie či špehovanie je dnes dostupné pre hocikoho. Nejde pritom o nejaké spravodajské hry štátnych orgánov alebo organizovaný zločin. Ale ani o žiarlivých manželov. Ľahká dostupnosť najmodernejších technológií totiž vytvára hrozby aj pre firmy – v rámci konkurenčného boja.

Voľná dostupnosť na trhu

Na obrate firiem predávajúcich špionážnu techniku má leví podiel práve snaha o získanie konkurenčnej výhody. Prístroje na odpočúvanie sú voľne dostupné pre každého, kto vie pracovať s internetom.

Podľa spoločnosti Probin, ktorá sa špecializuje na vyhľadávanie odpočúvacích zariadení, sa odpočúvacia ploštica nájde v priemere v každej 25. kancelárii na Slovensku. „Stačí si zadať do vyhľadávača slová ako odpočúvanie alebo špionáž a môžete vidieť, ako je dnes táto technika ľahko dostupná,“ zdôrazňuje Tomáš Rathouský, špecialista na vyhľadávanie odpočúvacích zariadení. Pre zaujímavosť – najjednoduchšie skryté záznamy obrazu a hlasu môžu byť v cenových reláciách už od 30 do 500 eur, táto technika je teda mimoriadne dostupná.

Kam sa dáva ploštica

Ešte jednoduchšie je umiestniť plošticu na želané miesto. Ako odpočúvacie zariadenie sa napríklad používa klasická rozdvojka, ktorá pri zaznamenaní hluku v miestnosti okamžite vykrúti predvolené číslo a útočník môže počúvať želaný rozhovor. Sofistikovanejšie metódy využívajú ukrytie odpočúvacej techniky v nábytku, či dokonca v stenách miestnosti. Ako nástroj tajného získavania informácií sa využíva aj tzv. malware, teda útočný škodlivý softvér, či „zavírenémobilné aplikácie. Tie sa dajú zohnať na internete už za niekoľko desiatok eur.

Najväčšie sliedenie? V metropolách

Okrem firemného boja sú častou obeťou odpočúvania a špionáže aj vplyvné súkromné osoby, či vplyvní úradníci, ktorí nahradia svojich predchodcov v nejakom úrade. To, že ich môže niekto odpočúvať, si pritom často neuvedomujú. Nikdy neviete, čo vám v kancelárii zanechal predošlý zamestnanec, upozorňujú experti. Ich samotných neraz prekvapí, kde všade nájdu odpočúvacie zariadenie.
Veľmi „žiadané“ býva aj odpočúvanie cez steny, táto technika sa pohybuje v cenách od 30 do 3 500 eur.
Na Slovensku sa najviac odpočúvajú kancelárie – čo zrejme nikoho neprekvapí – v Bratislavskom a Košickom kraji, čiže v okolí hlavných centier politickej a ekonomickej moci.

Ochrana pred záškodníkmi

Útočníci a špióni sú, prirodzene, vždy o krok vpredu pred prevenciou. Pri podozrení je základom ochrany hlavne odhalenie špionážnej techniky. Firmy, či úrady, ktoré sa boja „napichnutia“, si preto dávajú prehľadávať kancelárie expertmi alebo si vybavia miestnosti špeciálnou technikou proti odpočúvaniu. Napríklad u našich západných susedov za riekou Moravou je – po nedávnych aférach najvyšších politikov – doslova boom záujmu o kontrolu kancelárií pred tajnými záškodníkmi. Záujem však stúpol aj u nás, a to po skúsenostiach s aférou Gorila. Podľa Rathouského ochranu pred odpočúvaním nevyhľadávajú ľudia z podsvetia, ale najmä tí, ktorí sa cítia byť v ohrození kriminálnymi snahami konkurencie, ktorá sa usiluje o odpočúvanie alebo špionáž.

Zamysleli ste sa nad svojou kanceláriou?

Skúste si odpovedať na tieto otázky:

  • Používal vašu kanceláriu nejaký predchodca?
  • Ide o dôveryhodnú osobu, ktorá je lojálna aj po opustení firmy? Mohli by byť informácie získané z vašej kancelárie pre tohto človeka užitočné?
  • Sťahovali ste sa do nových priestorov?
  • Robila sa vo vašich kanceláriách väčšia rekonštrukcia? V priebehu takýchto prác má do priestorov prístup veľa ľudí a ich záujmy môžu byť rôzne.
  • Nepohybovali sa vo vašich kanceláriách podozrivé osoby, nevlámal sa do nich niekto?
  • Môžu byť informácie, o ktorých rokujete, zaujímavé pre vašu konkurenciu či oponentov?

Zdroj: Probin

 

01 - Modified: 2007-02-23 06:17:36 - Feat.: 0 - Title: Ako si vypýtať vyšší plat
01 - Modified: 2024-04-18 14:33:44 - Feat.: - Title: Po desiatich rokoch diverzifikujeme. Slovensko predalo švajčiarskym investorom dlhopisy za 653 miliónov 02 - Modified: 2024-04-12 16:22:30 - Feat.: - Title: Euro sa dostalo na tohtoročné minimum 03 - Modified: 2024-04-12 14:51:11 - Feat.: - Title: Euro kleslo na päťmesačné minimum kvôli vyhliadkam na znižovanie úrokov v eurozóne 04 - Modified: 2024-04-13 11:03:26 - Feat.: - Title: Ako málo stačí na to, aby sa Európa dostala pred Ameriku 05 - Modified: 2024-04-10 11:49:16 - Feat.: - Title: Dolár sa drží bez väčších zmien, čaká sa na údaje o inflácii v Spojených štátoch
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. apríl 2024 07:24